• Посилання скопійовано

Єдиний соціальний внесок

Зміна класу ризику

Про встановлення нового розміру ЄСВ органи Пенсійного фонду надсилають платникові повідомлення

Здавали звіт з ЄСВ до ПФУ. Звіт не прийняли, кажуть, що вже з травня у нас новий клас ризику (через нові КВЕДи). Відповідно збільшилися і внески. Але ми не отримували ні повідомлення, ні лист про це. Чи повинен був ПФУ нас повідомити, що у нас змінився клас ризику?

Відповідно до п. 2.5 Порядку №21-6, у разі отримання органами Пенсійного фонду відомостей з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — ЄДР) платникові надсилається не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей органами Пенсійного фонду нове повідомлення про взяття на облік юридичної особи — платника єдиного внеску за формою згідно з додатком 1 до Порядку №21-6 з приміткою «Зміни».

У разі якщо зміни до установчих документів юридичної особи або зміни до відомостей про фізичну особу — підприємця стосуються зміни основного виду економічної діяльності, то у день отримання зазначених відомостей органи Пенсійного фонду надсилають ці відомості про юрособу або про фізособу-підприємця до відповідного робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків. Згідно з отриманою інформацією від органу Пенсійного фонду робочий орган виконавчої дирекції ФСС від НВВ за потреби приймає рішення про віднесення до нового класу професійного ризику виробництва юрособи або фізособи-підприємця. Про встановлення нового розміру ЄСВ територіальні органи Пенсійного фонду надсилають підприємству повідомлення за формою згідно з додатком 1 до Порядку №21-6 з приміткою «Зміни».

Водночас якщо платник єдиного внеску не згоден зі встановленим розміром такого внеску у зв'язку із віднесенням до відповідного класу професійного ризику виробництва, він узгоджує клас професійного ризику виробництва з робочим органом виконавчої дирекції ФСС від НВВ. Отже, у будь-якому випадку якщо юрособа вносила зміни до ЄДР, зокрема змінилися КВЕДи, органи ПФУ після отримання інформації від держреєстратора та узгодження зі згаданим Фондом класу професійного ризику мають повідомити підприємство — платника ЄСВ про новий розмір єдиного соцвнеску.

Терміни, протягом яких ПФУ має повідомити страхувальника про зміну ставки ЄСВ, на жаль, законодавчо не прописані, так само як і не встановлено відповідальність органів ПФУ за неповідомлення платника. Але, звісно, з моменту зміни ставки ЄСВ страхувальник повинен нараховувати і сплачувати ЄСВ за новою ставкою. Якщо вчасно не дізнатися про зміну ставки, може виникнути занижена сума нарахованого ЄСВ і недоплата з ЄСВ, у разі якщо нова ставка буде більшою за попередню. Обидва випадки є порушенням, за яке згідно з ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ на страхувальника накладаються штрафні санкції, а в разі недоплати — і пеня (ч. 10 ст. 25 Закону про ЄСВ). Тож фактично підприємство має самостійно проконтролювати та якнайшвидше отримати новий документ зі змінами.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру