• Посилання скопійовано

Виправлення помилок

податок на прибуток підприємств

Виправлення помилок

Платник податку має право задекларувати невраховані витрати і подати уточнюючу декларацію

У II кварталі 2012 р. (звітність за I півріччя) собівартість товару було включено до декларації частково. Чи можна зараз подати уточнюючий звіт, де задекларувати всю суму витрат на собівартість?

Собівартість реалізованих товарів відноситься до витрат операційної діяльності та визнається на підставі первинних документів, які фактично підтверджуватимуть здійснення платником податку витрат. Вимоги до реквізитів первинних документів передбачено ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік та нормами Положення №88. Фактично обов'язковість ведення і зберігання таких документів передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку. Слід звернути увагу, що відповідно до п. 138.4 ПКУ витрати, які формують собівартість реалізованих товарів, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів. Iз запитання не зрозуміло, яку собівартість було включено частково: чи собівартість просто придбаного товару, чи власне реалізованого у відповідному звітному періоді. Нагадаємо, що собівартість лише придбаного, але ще не реалізованого у звітному періоді товару не бере участі у податковому обліку такого звітного періоду. А ось уже у період реалізації товару платник податку визнає як доходи від реалізації, так і витрати за собівартістю реалізованого товару. Вважатимемо, що у запитанні йдеться про частково не враховану у податкових витратах собівартість власне реалізованого товару.

Якщо це так, то згідно з п. 50.1 ПКУ платник податку має право або надіслати уточнюючий розрахунок та сплатити суму недоплати (за наявності) і штраф у розмірі 3% від такої суми до подання уточнюючого розрахунку, або відобразити суму недоплати у складі найближчої поданої декларації з цього податку. Причому в другому випадку суму штрафу треба нарахувати у розмірі 5% від суми недоплати, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання, відображеного у відповідній декларації.

Отже, як випливає з вищезазначеного, ви маєте право подати уточнюючу декларацію та задекларувати всю суму витрат на собівартість реалізованих товарів. Уточнююча декларація з прибутку подається у формі тієї самої звичайної декларації, що затверджена наказом Мінфіну від 28.09.2011 р. №1213, але з відміткою у рядку 1 «шапки» декларації «Уточнююча» та із зазначенням у рядку 2 періоду, за який уточнюється декларація. Далі ви заповнюєте все, як у звичайній декларації з прибутку, тільки вже правильно, тобто повністю відображаєте витрати на собівартість реалізованих товарів. Причому слід врахувати, що оскільки ви уточнюєте період «Півріччя» поточного року і витрати, не враховані у визначенні об'єкта обкладення податком на прибуток, стосуються витрат звітного податкового року, то відповідно до п. 138.11 ПКУ невраховані витрати мають враховуватися у складі витрат відповідної групи, тобто у нашому випадку — у складі собівартості реалізованих товарів, у рядку 05.1 «Собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг)» декларації з прибутку. Якщо ви з якихось причин виправлятимете цю помилку в наступних роках, то тоді їх треба відображати у складі інших витрат, у рядку 06.4 IВ «Iнші витрати звичайної діяльності та інші операційні витрати» з детальним розшифруванням у рядку 06.4.39 додатка IВ декларації з прибутку.

Разом із уточнюючою декларацією треба подавати й уточнюючі додатки, якщо виправлення помилки стосується рядка декларації, щодо якого подається розшифрування у додатку. Але якщо ви будете виправляти помилку у 2012 році і невраховану частку собівартості показувати у рядку 05.1, то це не потребуватиме подання ще й уточнюючого додатка: до цього рядка додаток не подається.

Галина БЕДНАРЧУК,«Дебет-Кредит»


Помилка в сумі збитків на 01.01.2012 р. — як виправити?

Ми виявили помилку в декларації з податку на прибуток за II — III квартали 2011 року: було двічі включено до витрат один і той самий документ від контрагента. За результатами III кварталу 2011 року, та й за весь 2011 рік маємо збиток. Тож ця сума потрапила до 25% збитків, які ми показали в декларації за півріччя 2012 року. Як правильно виправити помилку та на які санкції слід очікувати?

Спочатку варто коротко пригадати суть змін до п. 3 підрозділу 4 р. XX ПКУ, внесених Законом №4834. Так, збитки на 01.01.2012 р., які були задекларовані у звітності за II — IV квартали 2011 року, платники податку на прибуток, дохід яких за 2011 рік становить 1 млн грн та більше, включають до витрат кожного року (з півріччя 2012 року до 2015 року) рівними частинами по 25%.

Першу четвертину таких збитків усі платники податку на прибуток, дохід яких за 2011 рік становить 1 млн грн та більше, мали право поставити собі до податкових витрат I півріччя 2012 року. Повну суму збитків на 01.01.2012 р., яка свого часу законно знайшла місце у витратах першого кварталу 2012, коригувати не треба, тобто не треба подавати уточнення за перший квартал 2012 року (на це, зокрема, вказують податківці у відповіді на запитання 7 в УПК №575). Треба всього-на-всього у рядку 06.5 декларації з податку на прибуток за півріччя 2012 року записати 25% від суми, відображеної у цій же комірці за I квартал 2012 року.

Тим платникам податку на прибуток, дохід яких за 2011 рік становить менше 1 млн грн, розподіляти збиток 2011 року не треба (п. 3 підрозділу 4 р. XX «Перехідні положення» ПКУ). Тобто вся його сума як потрапила до витрат I кварталу 2012 року, так там і сидітиме до повного погашення.

Оскільки помилка, допущена в попередніх періодах, вплинула й на суму збитку, сформованого на 01.01.2012 р., який після розподілу потрапив до витрат за півріччя 2012 року, її треба виправити. З'ясуймо, як це правильно зробити.

Згідно з п. 50.1 ПКУ, якщо у майбутньому ми самостійно виявляємо помилку, що міститься в раніше поданій декларації, то ми зобов'язані надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Виправлення можна зробити, або подавши уточнюючий розрахунок (далі — УР), або за допомогою поточної декларації, подавши до неї додаток ВП.

Якщо ваше завищення витрат (яке надалі вплинуло на розмір збитків на 01.01.2012 р.) вплинуло на суму податкових зобов'язань (далі — ПЗ), які ви мали сплатити в бюджет (наприклад, за I півріччя 2012 року) у періоді завищення витрат або ж в інших періодах, то на суму недоплати слід нарахувати самоштраф згідно з п. 50.1 ПКУ. Розмір цього самоштрафу становитиме 3% від суми недоплати ПЗ у разі виправлення з допомогою УР. Якщо ж виправлення робитимете через поточну декларацію, подавши до неї додаток ВП, то самоштраф становитиме 5%.

Зауважимо, що за помилки з податку на прибуток з 01.04.2011 р. до кінця 2011 року згаданих санкцій можна не застосовувати: це дозволяє п. 6 підрозділу 10 р. ХХ ПКУ.

Самоштраф радимо сплатити в бюджет в момент сплати недоплаченого ПЗ з податку на прибуток. При поданні УР штраф треба сплатити до подання цього УР, а при поданні декларації — разом із поточними ПЗ.

Крім штрафу, доведеться нарахувати ще й пеню, передбачену ст. 129 ПКУ. Її нараховують за період від наступного дня за граничною датою, коли ви мали би сплатити ПЗ до бюджету, до дати перерахування такого недоплаченого ПЗ.

Якщо завищення податкових витрат так і не призвело до заниження податкових зобов'язань до сплати в бюджет, то, на думку автора, жодних санкцій за ПКУ не буде. Єдине, що може загрожувати, — це адмінштраф за ст. 163-1 КУпАП за порушення керівником та іншими посадовими особами підприємства встановленого порядку ведення податкового обліку. Санкція в такому разі становитиме від 5 до 10 н. м. д. г. (від 85 до 170 грн), а за повторне вчинення протягом року порушень, передбачених згаданою статтею, санкція вже буде від 10 до 15 н. м. д. г. (від 170 до 255 грн).

Якщо виправлення проводимо з допомогою УР, то перший з них слід подати за той період, у якому була допущена помилка, що вплинула на формування збитку за такий рік (у нашому випадку — за II — III квартали 2011 року). Решту УР слід скласти за ті періоди, в яких було відображено такий неправильний збиток (можливо, він навіть вплинув на ПЗ до сплати з податку на прибуток), аж до виправлення показників за півріччя 2012 року, а саме виправлення 25% суми збитків попередніх періодів, які потрапили до витрат за I півріччя 2012 року через рядок 06.5 декларації з прибутку1. На думку автора, у вашому випадку слід подати 4 УР.

1 Податкова декларація з податку на прибуток підприємства, форма якої затверджена наказом Мінфіну України від 28.09.2011 р. №1213.

Якщо ж проводити виправлення через поточну декларацію з допомогою додатка ВП, то, як і в попередньому випадку, слід на кожен період починаючи з III кварталу 2011 року подати такі 4 додатки. Обмежень щодо кількості поданих додатків ВП до поточної декларації в ПКУ немає.

У декого виникне запитання: як виправляти звітність за I квартал 2012 року? Адже тоді в рядку 06.5 декларації з прибутку ми зазначали всю суму збитків станом на 01.01.2012 р. А тепер діють вимоги п. 3 підрозділу 4 р. XX ПКУ, яким збитки на 01.01.2012 р. поділено на четвертини. На думку автора, в такому разі слід керуватися нормами законодавства, які діяли на момент складання звітності за I квартал 2012 року, і при поданні уточнюючих показників (через УР чи додаток ВП) відображати правильну повну суму збитків на 01.01.2012 р. На таку думку нас наштовхує відповідь на запитання 7 в УПК №575, де податківці зазначають: якщо ми відповідно до вимог законодавства, які діяли в I кварталі 2012 року, поставили собі в рядок 06.5 декларації з прибутку збитки в повній сумі на 01.01.2012 р., то виправляти таку декларацію після набрання чинності змінами до п. 3 підрозділу 4 р. XX ПКУ не треба. А отже, запис збитків на 01.01.2012 р. у повній сумі в декларації за I квартал 2012 року було зроблено правильно, тому варто виправляти саме повну суму збитків, а не зазначати лише їх правильну четвертину. Крім того, згідно з п. 3 підрозділу 4 р. XX ПКУ, перші 25% збитків на 01.01.2012 р. слід було відображати саме у звітності за I півріччя 2012 року.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру