• Посилання скопійовано

Матеріальна допомога

Єдиний соціальний внесок

Матеріальна допомога

На матдопомогу на поховання ЄСВ не нараховується

На підприємство звернулася сім'я працівниці, яка звільнилася півроку тому, з проханням надати матдопомогу у грошовій формі у зв'язку з її смертю. Як правильно оформити документально цю операцію? Чи потрібно буде сплачувати під час виплати такої матдопомоги ПДФО та ЄСВ?

Оформлення надання такої матеріальної допомоги є доволі простим: потрібно скласти наказ керівника підприємства про надання допомоги із зазначенням одержувача, форми і суми матеріальної допомоги. Якщо допомогу буде надано у негрошовій формі, то в наказі необхідно встановити, чим саме її буде надано. Також у наказі бажано вказати строки надання матеріальної допомоги й особу, на яку покладається обов'язок її надати, і простежити за правильним відображенням в обліку. На підставі такого наказу матеріальна допомога надається одержувачеві, і така операція оформляється первинними документами у встановленій законодавством формі (видатковим касовим ордером, банківським платіжним дорученням, накладною, актом виконаних робіт, наданих послуг тощо). Оподаткування цієї операції залежить від того, кому саме і з яким формулюванням буде надано матдопомогу.

Нагадаємо, що не оподатковуються ПДФО кошти, що надаються платникові податків на його поховання працедавцем за його останнім місцем праці (у т. ч. і перед виходом на пенсію) в розмірі, що не перевищує подвійний розмір суми, встановленої абзацом 1 пп. 169.4.1 ПКУ. Таку податкову пільгу встановлено пп. «б» пп. 165.1.22 ПКУ. У 2012 році граничний розмір такої неоподатковуваної допомоги становить 1500 х 2 = 3000 грн. Сума перевищення такого граничного розміру оподатковуватиметься за ставкою, встановленою п. 167.1 НКУ, під час виплати матдопомоги. Таким чином, чинне законодавство вимагає для уникнення сплати ПДФО скласти наказ про матдопомогу на поховання померлого працівника. А родичі зможуть отримати таку матдопомогу вже як спадкоємці.

Якщо ж буде складено наказ про надання матдопомоги родичу покійного, то радимо не згадувати в наказі мету такого надання, але зазначити, що матдопомога є нецільовою і благодійною. У цьому випадку родич зможе скористатися нормою, встановленою пп. 170.7.3 ПКУ, що дозволяє не оподатковувати ПДФО суму нецільової благодійної допомоги в межах суми, встановленої абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ (у 2012 р. — 1500 грн). Сума перевищення такого граничного розміру також оподатковуватиметься за ставкою, встановленою п. 167.1 ПКУ, під час виплати матдопомоги.

В обох випадках на таку матеріальну допомогу не нараховуватиметься ЄСВ — це встановлено п. 14 розділу I Переліку №1170 (у випадку якщо матдопомога на поховання надається працедавцем працівникові) і ст. 7 Закону про ЄСВ (якою затверджено базу нарахування ЄСВ, де матеріальна допомога, надана не працівникам підприємства, не згадується).

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру