• Посилання скопійовано

Автотранспорт на підприємстві

податок на прибуток підприємств

Автотранспорт на підприємстві

Умовами договору оренди ТЗ можна передбачити, що орендар несе витрати на техконтроль

Юрособою-орендарем сплачено за проходження технічного огляду орендованого транспортного засобу. Чи може врахувати орендар зазначені суми у складі податкових витрат?

Відповідно до ст. 35 Закону про дорожній рух, транспортні засоби, що беруть участь у дорожньому русі та зареєстровані у підрозділах Державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ України, підлягають обов'язковому технічному контролю. Проведення такого контролю регламентовано Порядком №1371. Відповідно до п. 2 цього Порядку замовником обов'язкового технічного контролю може бути або власник транспортного засобу, або ж уповноважена ним особа (зокрема, ним може бути й орендар). Статтею 801 ЦКУ визначено, що наймач зобов'язаний підтримувати транспортний засіб у належному технічному стані. Витрати, пов'язані з використанням транспортного засобу, в тому числі зі сплатою податків та інших платежів, несе наймач. Також обов'язок щодо сплати орендарем автомобіля за проходження технічного контролю можна передбачити безпосередньо умовами договору оренди. Як відомо, витрати, які враховуються для визначення об'єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку на прибуток витрат, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення бухгалтерського обліку (п. 138.2 ПКУ).

1 ТО підлягають транспортні засоби, крім легкових авто всіх типів, марок та моделей, причепи (напівпричепи) до них (крім таксі й авто, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку), мотоциклів, мопедів, мотоколясок та інших прирівняних до них ТЗ — незалежно від строку експлуатації. А також легковики, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, вантажні авто незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 т, причепи до них — зі строком експлуатації до двох років. Але на вимогу власника може проводитися ТО авто, що не підлягає обов'язковому технічному контролю.

Таким чином, для того щоб мати право проводити ТО орендованого транспортного засобу і віднести витрати на такий ТО до складу податкових витрат, орендар повинен мати доручення від власника транспортного засобу на проведення ТО — щоб отримати статус уповноваженої особи згідно з п. 2 Постанови №137. Не зайвим буде і щоб договором оренди транспортного засобу було передбачено, що орендар повинен самостійно оплачувати витрати, пов'язані з проходженням обов'язкового технічного контролю такого транспортного засобу. Тоді за умови належного документального підтвердження витрат підприємство-орендар має право врахувати зазначені суми у складі податкових витрат під час визначення податку на прибуток за відповідний звітний період (який саме період, залежатиме від напряму використання орендованого транспортного засобу).

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру