• Посилання скопійовано

Перерозподіл податкового кредиту

податок на додану вартість

Перерозподіл податкового кредиту

При продажу житла на вторинному ринку немає ПДВ і, відповідно, немає права на ПК у разі його купівлі

У 2011 р. підприємство здійснювало продаж житла без ПДВ згідно з пп. 197.1.14 ПКУ. У січні — вересні 2012 р. підприємство здійснювало тільки оподатковувані ПДВ операції. У жовтні знову планується продаж квартири без ПДВ. Чи слід тепер коригувати податковий кредит з ПДВ згідно зі ст. 199 ПКУ? Як зробити перерахунок частки використання необоротних активів в оподатковуваних операціях?

Якщо підприємство продавало квартири без ПДВ згідно з пп. 197.1.14 ПКУ, це вже було не перше постачання цього житла. У такому разі такі квартири підпадають під визначення товару за пп. 14.1.244 ПКУ. Зрозуміло, якщо куплені квартири були придбані для перепродажу, то такі квартири не є основними засобами відповідно до пп. 14.1.138 ПКУ, оскільки не призначені для використання в господарській діяльності підприємства (крім операції продажу). Адже вартість використовуваних основних засобів поступово зменшується у процесі їх використання і очікуваний строк корисного використання є більшим одного року або тривалості одного операційного циклу (якщо тривалість циклу більша за рік). Тому купівля і подальший продаж квартири будуть звичайною операцією купівлі та продажу товару. А якщо постачання житла на вторинному ринку звільнене від ПДВ згідно з пп. 197.1.14 ПКУ, то й права на податковий кредит під час його першої купівлі немає за п. 198.4 ПКУ.

Можливий варіант, коли раніше куплене житло використовувалося для проживання працівників та інших фізичних осіб. Проте і в цьому разі це було використання житла не в господарській діяльності підприємства (зрозуміло, якщо житло надавалося для проживання безоплатно, а не за орендну плату). Відповідно й права на податковий кредит у зв'язку з придбанням і утриманням такого житла підприємство не має.

Таким чином, доходимо висновку, що підприємство не мало права на податковий кредит при придбанні та у зв'язку з утриманням квартири.

Чи слід підприємству розподіляти податковий кредит з ПДВ за нормами ст. 199 ПКУ? Відповідь на це запитання залежить від того, які свої активи підприємство використовувало в операціях продажу квартир, адже норми ст. 199 ПКУ застосовуються тільки в тому разі, якщо придбані та/або виготовлені товари, роботи та послуги, а також необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні.

Якщо квартири були куплені, вони не використовувалися в господарській діяльності, а потім були продані працівникам, то жодного часткового використання активів не відбувається. В цьому разі підприємство не має права на податковий кредит при купівлі квартири на первинному ринку — і все. Iнші активи для цієї операції підприємство не використало, а отже, і в коригуванні податкового кредиту за правилами ст. 199 ПКУ немає потреби. Відповідно, не перераховується і частка використання необоротних активів в оподатковуваних операціях, бо жодних необоротних активів для продажу квартир використано не було.

Якщо продані працівникам квартири раніше використовувалися для безоплатного проживання фізичних осіб, то підприємство мало витрати на їх утримання. Оскільки утримання таких квартир не вписується в рамки господарської діяльності підприємства, то й права на податковий кредит за операціями, пов'язаними з утриманням квартир, підприємство не мало. З огляду на це немає потреби в коригуванні податкового кредиту за правилами ст. 199 ПКУ, оскільки немає часткового використання придбаних із ПДВ товарів, робіт, послуг і необоротних активів в оподатковуваних і не оподатковуваних операціях.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»


Строки виправлення помилок у декларації з ПДВ

Підприємство протягом 2011 р. при поданні декларації з ПДВ здійснювало розподіл ПК за товарами (послугами), які частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково в операціях, звільнених від оподаткування. Але за деякими ПН цього не треба було робити. Зараз хочемо подати уточнюючі розрахунки за січень — червень 2011 р. У цих розрахунках хочемо включити до ПК частку ПДВ, яка помилково була розподілена і таким чином включена до рядка 15.2 декларації замість рядка 10.1. Чи не застосовується до цього моменту період 365 днів для уточнення? Протягом якого періоду можна уточнювати самостійно виявлені помилки з ПДВ?

Щодо виправлення помилок, самостійно знайдених платником ПДВ у деклараціях з цього податку, поданих у минулих періодах, є два правила:

1) згідно зі ст. 50 ПКУ, у разі якщо у майбутніх податкових періодах платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку, або зазначити відповідні уточнені показники у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені. Щодо цього обов'язку є строк давності — не пізніше закінчення 1095 дня, наступного за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, встановлений ст. 102 ПКУ. Нагадаємо, що за невиконання такої вимоги (помилка знайдена, виправлена в обліку, але щодо неї не подано коригувань до податкової декларації) платник податку сплачує штраф, передбачений п. 120.2 ПКУ, в розмірі 5 відсотків від суми самостійно нарахованого заниження податкового зобов'язання (недоплати), звісно, за його наявності. Проте платник податків під час документальних планових та позапланових виїзних перевірок не має права подавати уточнюючі розрахунки до поданих ним раніше податкових декларацій за будь-який звітний (податковий) період з відповідного податку та збору, який перевіряється контролюючим органом (п. 50.2 ПКУ);

2) згідно з п. 198.6 ПКУ, у разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до ПК суму ПДВ на підставі отриманих податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складання податкової накладної (у тих платників ПДВ, які використовують касовий метод за цим податком, таке право зберігається протягом 60 календарних днів з дати списання коштів з їхнього банківського рахунка).

Оскільки ви включали до ПК суму ПДВ на підставі певних податкових накладних, але не у повній сумі, а частково, згідно з розподілом, а виправити помилку бажаєте лише щодо суми такого ПК, помилково відображеного у податковій декларації, на нашу думку, у вашому випадку діє перше з вищенаведених правил, і ви можете виправити самостійно знайдену помилку в декларації з ПДВ протягом 1095 календарних днів з дня, наступного за останнім днем граничного строку подання такої податкової декларації. Оскільки заниження ПЗ не було, жодні штрафні санкції, перелічені вище, в цьому разі не застосовуватимуться.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру