• Посилання скопійовано

Податок на прибуток підприємств

Визначення доходів

Придбання квартири для перепродажу працівникові — податкові наслідки

Підприємство придбало квартиру з метою продажу її працівникові. Які наслідки будуть у податковому обліку?

Спочатку розгляньмо, як ця операція оподатковується ПДВ, оскільки для неї встановлено особливі правила. Операція постачання житла звільнена від оподаткування ПДВ згідно з пп. 197.1.14 ПКУ, крім першого постачання житла. Що таке перше постачання житла, визначено в тому ж пп. 197.1.14 ПКУ: це постачання або новозбудованого житла, або капітально відремонтованого, причому в останньому випадку покупець житла не повинен бути його власником до капітального ремонту. Ваше підприємство цілком могло придбати цю квартиру в результаті першого постачання житла, тобто у вартості квартири міг бути вхідний ПДВ. Проте якщо воно потім продасть цю квартиру своєму працівникові, то це вже не буде першим постачанням житла, і ця операція буде звільнена від ПДВ. Отже, і права на податковий кредит у підприємства — покупця квартири не буде (п. 198.4 ПКУ). А якщо квартиру було придбано на вторинному ринку, то тут не буде і вхідного ПДВ.

Тепер з'ясуймо, як ця операція оподатковуватиметься податком на прибуток. Насамперед треба визначити, до якого виду операцій вона належить. На думку автора, квартира, придбана для подальшого продажу, є товаром і підпадає під визначення товару згідно з пп. 14.1.244 ПКУ. Така квартира не є основним засобом за пп. 14.1.138 ПКУ, оскільки вона не призначена для використання в господарській діяльності підприємства (крім того факту, що її буде продано і за неї буде отримано виручку), оскільки вартість використовуваних основних засобів поступово зменшується в процесі використання й очікуваний термін корисного використання більше одного року або тривалості одного операційного циклу (якщо тривалість циклу більша за рік). Тому купівля і подальший продаж квартири — це звичайна операція купівлі та продажу товару.

Нагадаємо, що доходи від продажу товарів враховуються відповідно до пп. 135.4.1 ПКУ і відображаються в рядку 02 (і, зрозуміло, в рядку 01, у якому показується загальна сума доходів платника податку за звітний період) декларації з податку на прибуток за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 28.09.2011 р. №1213. Собівартість проданих товарів включається до складу операційних витрат згідно з пп. 138.1.1 ПКУ і відображається в рядку 05.1 декларації про прибуток. Якщо у вартості квартири міститься ПДВ, її собівартість у податковому обліку з податку на прибуток включатиме також і суму ПДВ згідно з абзацом третім пп. 139.1.6 ПКУ.

Приклад Підприємство купило нову квартиру у забудовника за ціною 600000 грн, у тому числі ПДВ — 100000 грн. За умови продажу її працівникові за 605000 грн у рядку 02 декларації буде відображено дохід 605000 грн, а в рядку 05.1 — собівартість квартири в сумі 600000 грн.

Питання оподаткування ПДФО в цьому разі не виникає, оскільки жодних доходів працівник під час купівлі квартири не отримує.

Якщо підприємство продає працівникові квартиру за ціною, нижчою за звичайну ціну такої квартири, то в цьому разі працівник отримує додаткове благо, передбачене пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ: це сума «знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податків». У цьому разі сума ПДФО розраховується за правилами п. 164.5 ПКУ і сплачується наступного дня після передачі квартири працівникові згідно з пп. 168.1.4 ПКУ, а потім поступово утримується з інших доходів працівника, що нараховуються працедавцем, або вноситься ним у касу підприємства або на його поточний рахунок.

Звичайну вартість квартири слід визначати за даними незалежної оцінки. Ціна придбання квартири може вважатися звичайною ціною тільки в тому разі, якщо ринкові ціни на такі квартири є достатньо стабільними. Але щоб підтвердити цей факт, знову-таки потрібні послуги оцінювача.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»


Продаж ОЗ за рішенням суду: яку суму доходу слід показати в податковому обліку?

У зв'язку з соціальною необхідністю (для будівництва дороги) міськрада вирішила викупити в нас будівлю. Після проведення оцінки нам запропонували досить мізерну плату (згідно з проведеною оцінкою). За нашими ж підрахунками ринкова ціна цієї будівлі удвічі перевищує запропоновану. Тож ми не погодилися продавати будівлю. Міськрада подала в суд, який призначив продати будівлю за компенсацію, визначену в оцінці. Чи можна показати в податковому обліку з податку на прибуток дохід від реалізації в сумі, яка зазначена в рішенні суду. Чи все-таки слід показувати за звичайною ціною?

До податкових доходів платника податку включається сума перевищення доходів від продажу або іншого відчуження над балансовою вартістю окремого об'єкта ОЗ (п. 146.13 ПКУ). Доходи, отримані від реалізації ОЗ, потраплять до інших доходів. А от датою отримання таких доходів буде дата їх виникнення згідно з П(С)БО (п. 137.16 ПКУ).

Цілком можливо, що сума балансової вартості перевищуватиме доходи від такого продажу (відчуження), тоді таке від'ємне значення знайде своє місце в податкових витратах платника податку (п. 146.13 ПКУ). Такі витрати у податковому обліку потраплять до інших витрат та будуть визнані в тому періоді, в якому вони були понесені (пп. 138.12.1 ПКУ).

Дохід від продажу або іншого відчуження об'єкта ОЗ визначається згідно з договором про продаж або інше відчуження об'єкта ОЗ, але не нижче від звичайної ціни такого об'єкта (активу) (п. 146.14 ПКУ).

Відповідно до пп. 14.1.71 ПКУ, звичайна ціна — це ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено ПКУ. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін. Але відповідно до пп. 2 п. 2 розділу ХIХ ПКУ до 1 січня 2013 року звичайна ціна визначається не ст. 39 ПКУ, а нормами п. 1.20 Закону про прибуток. I тут звичайною ціною вважається ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору. Якщо не доведене зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню справедливих ринкових цін.

У пп. 1.20.5-1 Закону про прибуток зазначено, що якщо звичайна ціна не може бути визначена з використанням норм попередніх підпунктів п. 1.20 Закону про прибуток, то для доказів обґрунтування її рівня застосовуються правила, визначені П(С)БО, а також національними стандартами з питань оцінки майна та майнових прав.

А в нашій ситуації ми передаємо об'єкт ОЗ, оцінку якого вже провела міськрада, та й суд визнав, що така оцінка цілком законна, і ми змушені передати будівлю місцевій громаді за таку мізерну плату (згідно з проведеною оцінкою). Тож сума, отримана як плата за будівлю, — це й буде податковий дохід від продажу об'єкта ОЗ за ПКУ згідно з п. 146.14 ПКУ, який слід брати для порівняння з балансовою вартістю об'єкта. Звісно, цілком можливо, що місцеві інспектори ДПСУ будуть проти такого заниженого доходу від продажу. Але ви матимете залізний аргумент правильності визначення ціни — експертну оцінку та рішення суду!

Приклад ТзОВ «Равлики» змушене за рішенням суду продати нерухомий об'єкт міськвиконкому. Оціночна вартість цього об'єкта, визначена міськвиконкомом, становить 2000000 грн. Балансова вартість у податковому обліку становить 565000 грн. Тож до інших податкових доходів підприємства потрапить сума 1435000 грн. У декларації з податку на прибуток підприємства, форма якої затверджена наказом Мінфіну України від 28.09.2011 р. №1213, такі доходи слід показати в додатку IД до декларації з прибутку в рядку 03.17 «Дохід, визначений відповідно до статті 146 розділу III Податкового кодексу України».

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру