• Посилання скопійовано

Перехідні операції

Єдиний податок

Перехідні операції

До доходу «єдинника» включається вартість реалізованих товарів/послуг, оплачених на іншій системі оподаткування

Отримали передоплату у вересні 2012 р., коли підприємство перебувало на загальній системі оподаткування. Акт про надані послуги буде підписано і решта оплати за цим актом надійде, коли підприємство перейде на сплату єдиного податку. Як відобразити таку операцію? Чи обкладається операція єдиним податком за актом?

Справді, згідно з пп. 136.1.1 ПКУ, сума отриманої передоплати та авансів у рахунок майбутніх постачань товарів, виконання робіт, надання послуг не враховується до податкового доходу. До доходу такі суми потрапляють уже за датою переходу покупцю права власності на реалізований товар або за датою складення акта чи іншого документа, оформленого відповідно до вимог чинного законодавства, який підтверджує виконання робіт/надання послуг. I так би було, якби суб'єкт господарювання не змінював систему оподаткування.

В описаному у запитанні випадку кошти було отримано, коли платник перебував ще на загальній системі, і тому ця сума у вересні не потрапила до доходу, який враховується при визначенні об'єкта обкладення податком на прибуток. З наступного кварталу СГД перейшов на сплату єдиного податку. Оскільки йдеться про юрособу, то такий платник може бути або у четвертій, або у шостій групі платників ЄП. Але ми знаємо, що доходом платника єдиного податку — юридичної особи є, відповідно до пп. 2 п. 292.1 ПКУ, «...будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті». Факту отримання частини коштів (у сумі отриманої раніше передоплати) у періоді перебування на ЄП в платника не буде.

Але відповідно до абзацу четвертого п. 292.3 ПКУ до суми доходу платник ЄП четвертої та шостої груп за звітний період включає і вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), за які отримано передоплату (аванс) у період сплати інших податків і зборів, тобто у разі коли платник перебував на загальній системі оподаткування. Як бачимо, ця норма якраз і дає відповідь на наше запитання. Але оскільки у підприємства була отримана часткова передоплата, то у момент підписання акта треба буде до бази обкладення ЄП включити не всю суму за актом, а лише у частині передоплати, отриманої, коли підприємство перебувало на загальній системі оподаткування. Решту суми за актом включають до доходу «єдиноподатника» вже датою отримання коштів. Доповнимо для наочності умови із запитання деякими числами.

Приклад Підприємство — неплатник ПДВ (як на загальній системі, так і після переходу на сплату ЄП), сума передоплати — 20000,00 грн, сума за актом — 60000,00 грн, акт підписано у жовтні, решта оплати — 40000,00 грн — надійшла у листопаді 2012 року. Проведення щодо цих операцій відображено у таблиці.

Таблиця

Бухгалтерський та податковий облік перехідних операцій при переході на спрощену систему

№ з/п
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
Вересень 2012 р. — загальна система оподаткування
1.
Отримано передоплату
311
681
20000,00
Жовтень 2012 р. — спрощена система оподаткування
2.
Підписано акт про надані послуги
361
703
60000,00
3.
Проведено зарахування заборгованостей у частині отриманої передоплати
681
361
20000,00
20000
Листопад 2012 р.
4.
Отримано решту оплати за надані послуги
311
361
40000,00
40000

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»


Перехідні операції в «єдиноподатника», що перейшов на сплату ПДВ

Підприємство — ЮО на ЄП за ставкою 5%. У III кварталі 2012 р. відвантажили товар на 30000 грн. З IV кварталу 2012 р. ми перейшли на ставку ЄП 3%, тобто стали платниками ПДВ. Оплата за відвантажений товар надійшла у періоді, коли підприємство вже перебувало на ставці ЄП 3%. За якою ставкою ЄП підприємство має оподаткувати надходження коштів за товар, відвантажений у періоді, коли воно перебувало на іншій ставці ЄП та не було платником податку на додану вартість?

Наявність перехідних операцій при зміні системи оподаткування або ставки, за якою оподатковуються операції платника податків, — радше правило, а не виняток. Як випливає із запитання, СГД не змінює систему оподаткування, а тільки ставку ЄП з 5% на 3%, тобто додатково ще реєструється платником ПДВ. Але оскільки відвантаження товару на 30 тис. грн відбулося у періоді, коли суб'єкт господарювання не був платником ПДВ, то у виписаній видатковій накладній сума ПДВ не могла виокремлюватися і податкова накладна також не могла виписуватися: адже таке право відповідно до п. 201.8 ПКУ надається виключно особам, зареєстрованим як платники ПДВ.

Тобто у бухгалтерському обліку має бути зафіксована господарська операція проведенням у дебет рахунка, де ведеться узагальнення інформації про розрахунки з покупцями (субрахунок 361) з кредитом рахунка обліку доходів від реалізації товарів (субрахунок 702) на повну суму відвантаження без окремого виділення суми ПДВ (такої суми просто немає). Ця операція є першою операцією, пов'язаною з відвантаженням товару покупцю. Оплата коштів за такими розрахунками буде завершальною операцією. Але оскільки оплату СГД — платник єдиного податку (немає значення, хто він — ФО третьої групи чи ЮО) отримає будучи вже зареєстрованим платником ПДВ, то вся сума включається до бази оподаткування ЄП відповідно до п. 292.1 ПКУ за ставкою, за якою на дату отримання коштів платник ЄП є зареєстрований (тобто за умовами запитання — 3%).

Але слід ще врахувати, що згідно з п. 292.11 ПКУ до складу доходу не включаються, зокрема, і суми ПДВ. Тобто фактично від отриманих на рахунок (до каси) підприємства коштів шосту частину для бази оподаткування ЄП треба відкинути. Але це правило не застосовується до перехідних операцій з тієї причини, що суми ПДВ у них просто немає. Тож сума ПДВ не може відніматися від доходу, і вся отримана виручка, що стосується перехідної операції (у випадку із запитання — 30 тис. грн) повністю включається до доходу, який оподатковується ЄП за ставкою 3%.

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру