• Посилання скопійовано

Інструмент підвищення довіри

Про український ринок аудиторських послуг та грамотний вибір аудитора розповідає Олена Чудновець, власник і директор АФ «Селена-Аудит».

Кому і навіщо потрібен аудит?

Аудит — це інструмент підвищення довіри до фінансової інформації. Аудитор — як сімейний лікар: люди дбають про своє фізичне здоров'я, а бізнес — про фінансове благополуччя. Аудитор на підприємстві виконує функцію лікаря; аудитору, як і медику, довіряють найпотаємніше — у фінансовому, управлінському аспекті.

Сьогодні на підприємстві аудитор виконує величезну кількість функцій: починаючи з різних форм аудиту і закінчуючи всілякими консультаціями. До нас звертаються, як правило, компанії, для яких аудит є обов'язковим, і компанії, яким необхідно вирішити певні завдання, такі, як зміна власника або топ-менеджменту, зміна форми власності та інші.

Наскільки високою є конкуренція на ринку аудиторських послуг?

Сьогодні в Україні є близько 3 тис. аудиторських компаній. Сертифіковано близько 6 тис. аудиторів. Ринок поділений достатньо жорстко. На ринку є компанії «великої четвірки», аудиторські компанії реального сектору і сектор, який можна назвати «інші».

«Велика четвірка» обслуговує близько 60% ринку і надає дуже широкий спектр послуг, але і вартість — на міжнародному рівні. Далі — сектор аудиторських компаній, які мають у штаті від 12 до 20 працівників та річний дохід на рівні кількох мільйонів гривень. У цих компаніях практикується індивідуальний підхід до клієнта.

Наша компанія працює у реальному секторі та з клієнтом, який готовий до нашого продукту, якому не потрібна формальність. Це клієнт, який цікавиться фінансовим здоров'ям свого бізнесу. Він розуміє, що аудитор — дуже важливий гравець у його команді, від якого залежить якість фінансової інформації, що розкривається, та фінансово-управлінського обліку, який дозволяє знайти і відстежити помилки та промахи на початковій стадії, коли вони ще не загрожують суттєвими наслідками.

Які послуги пропонує «Селена-Аудит» своїм клієнтам?

Що ми робимо: аудит фінансової звітності, складеної за національними та міжнародними стандартами бухгалтерського обліку, податковий консалтинг, перевірку податкового обліку, ведення бухгалтерського та податкового обліку підприємств, консалтинг тощо. Крім того, що ми даємо розуміння стану фінансової, податкової та бухгалтерської звітності, ми надаємо рекомендації як побудувати або оптимізувати облік, зокрема як організувати управлінський облік на підприємстві, який необхідний власнику.

Аудит досить універсальний, тому ми працюємо з різними видами бізнесу, різними формами власності і напрямів діяльності, крім банківської. Маємо справу в основному зі сферою обслуговування (комунальні підприємства), будівництвом (великі міжнародні компанії, що працюють в Україні), інвестиційними компаніями, державними підприємствами, готельним бізнесом та ін.

Також ми надаємо таку послугу, як аутсорсингова бухгалтерія. Сьогодні ця послуга не приносить великих доходів, бо українські підприємства не звикли платити за таку роботу більше, ніж штатному бухгалтерові. Але ми не просто надаємо бухгалтерські послуги — ми несемо відповідальність за їх якість у межах чинного законодавства як юридична особа. Якщо фінансова культура бізнесу сягне того рівня, коли аудит стане нормою, то і бухгалтерський аутсорсинг буде користуватися більшим попитом.

До змісту номеру