• Посилання скопійовано

Готівкові розрахунки

Операції з РРО

Застосовували несправний РРО — будьте готові до санкцій

У нашому магазині протягом трьох днів через поломку касового апарата в Z-звіті зазначалась одна й та сама дата. Звісно, несправний РРО ми здали на ремонт у ЦСО, а при розрахунках використовували резервний РРО. Чи слід нам остерігатися санкцій за таку неприємну несправність? Чи можна якось виправити ситуацію?

Правила застосування РРО чітко прописано в Законі про РРО. У ст. 5 цього Закону зазначено, що на період виходу з ладу РРО та його ремонту розрахункові операції проводять із використанням книги обліку розрахункових операцій (далі — КОРО) та розрахункової книжки (далі — РК) або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного касового апарата. Несправний РРО застосовувати не можна, адже він некоректно відображає ті чи інші параметри розрахункової операції (у вашому варіанті — дату у Z-звіті). Тож з моменту виходу з ладу РРО вам слід було почати застосовувати або КОРО з РК, або ж резервний РРО. На жаль, ви запізно помітили несправність РРО та протягом певного часу все-таки його використовували — щоденно роздруковували Z-звіт та підклеювали його в КОРО. Такі фіскальні звіти були неправильно сформовані — мали однакові дати складання. А отже, підприємство порушило правила проведення розрахункових операцій. А за таке можливі санкції.

1. Оскільки ви застосовували несправний РРО в період, коли мали б на час виходу його з ладу використовувати резервний касовий апарат, переведений у фіскальний режим, або КОРО та РК, до вас можуть застосувати санкцію, передбачену п. 1 ст. 17 Закону про РРО:

1 гривня — якщо порушення вчинено вперше у цьому календарному році;

100% вартості проданих із порушеннями товарів (послуг) — за друге за рік порушення;

у п'ятикратному розмірі вартості проданих із порушеннями товарів (послуг) — за всі наступні протягом року.

2. Оскільки у вас три Z-звіти, датовані одним днем, а за два дні Z-звітів немає, то цілком можливо, що податкові інспектори наполягатимуть, що ви не роздруковували Z-звіт щодня, як цього вимагає п. 9 ст. 3 Закону про РРО. А за невиконання цієї вимоги п. 4 ст. 17 Закону про РРО передбачено санкцію в розмірі 20 н. м. д. г. (340 грн).

3. У п. 2.6 Положення №637 зазначено, що вся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися. А в разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО оприбуткуванням є не що інше, як обліковування готівкових коштів у повній сумі їхніх фактичних надходжень у КОРО на підставі Z-звітів. А у вас Z-звіти з однією датою. А отже, за дні, де у фіскальному звіті зафіксована неправильна дата, можна стверджувати, що звіту взагалі немає. Як наслідок — готівка своєчасно не оприбуткована. А за це передбачений штраф у п'ятикратному розмірі від неоприбуткованої суми — ст. 1 Указу №436/95. Крім того, за неоприбуткування готівки, а як наслідок — порушення правил ведення касових операцій, до посадових осіб підприємства можуть застосувати санкцію, передбачену ст. 164-2 КУпАП. А це від 136 до 255 грн (8 — 15 н. м. д. г.).

4. За порушення правил розрахунків можлива й адміністративна санкція. Так, за порушення порядку проведення розрахунків (нероздрукування Z-звітів та невикористання КОРО з РК або резервного РРО відразу після виходу з ладу основного касового апарата) передбачено адмінштраф на особу, яка проводила розрахунки (касир, інша відповідальна особа), від 2 до 5 н. м. д. г. (від 34 до 85 грн) та на посадових осіб підприємства від 5 до 10 н. м. д. г. (від 85 до 170 грн) (ст. 155-1 КУпАП). При повторному порушенні протягом року згаданої вище статті чекатимуть санкції у розмірі від 5 до 10 н. м. д. г. (від 85 до 170 грн) та відповідно від 10 до 20 н. м. д. г. (від 170 до 340 грн). Протокол про адмінправопорушення складають і подають до суду податківці (п. 1 ст. 255 КУпАП).

Санкції за Законом про РРО, на думку автора, працівники ДПСУ мають право застосувати протягом 1095 днів з дня вчинення правопорушення, як у загальних випадках (ст. 17 Закону про РРО, пп. 20.1.29, п. 57.3 та ст. 102 ПКУ).

Звісно, виправити таку неприємну ситуацію немає можливості: як-то кажуть, потяг пішов. Та для того, щоб швидше знайти порозуміння з податківцями під час перевірки та, можливо, уникнути санкцій, радимо запастися документами. Зокрема, отримайте від ЦСО офіційний лист, у якому було б чітко зазначено характер виявленої несправності. I якщо вона полягає лише у виведенні на Z-звіт неправильної дати, то шанси уникнення санкцій у вас зростуть. Крім того, ваші працівники, що проводили розрахунки через такий несправний РРО, теж можуть написати пояснювальні листи, де стверджуватимуть, що готівка оприбутковувалася, а Z-звіти роздруковували та підклеювали в КОРО, причому саме за ті дати, які зафіксовані у відповідному рядку КОРО.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»


Замінили РРО — не забудьте про алкогольну ліцензію

Наш магазин реалізує, зокрема, алкогольні напої. Замінили старий РРО новим — чи потрібно нам тепер замінити й ліцензію?

У частині 30 ст. 15 Закону №481 прописано: у випадку зміни відомостей, зазначених у виданій підприємству ліцензії (за винятком змін, пов'язаних з реорганізацією суб'єкта господарювання), орган, який видав ліцензію, на підставі заяви суб'єкта господарювання протягом трьох робочих днів видасть вам ліцензію, оформлену на новому бланку з урахуванням змін. Зазначимо, що в додатку до ліцензії вказують перелік РРО та інформацію про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення, реєстраційні номери книг обліку розрахункових операцій, які є у місці торгівлі.

На перший погляд, вам слід замінити ліцензію. Але давайте не поспішати з висновками. Адже додатково таку ситуацію розтлумачили фахівці ДПАУ в листі від 11.11.2010 р. №6349/32-0415. У ньому, зокрема, вказано: «у випадку заміни або збільшення (зменшення) кількості електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій) суб'єкту господарювання необхідно подати до органу ліцензування (регіонального управління Департаменту САТ ДПА України в АР Крим, області, мм. Києві та Севастополі) заяву, довідку податкової служби про реєстрацію нових (або виключення діючих) електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій) та додаток до діючої ліцензії, в який потрібно внести зміни».

Тож вам слід скласти та подати заяву про внесення змін та/або доповнень до виданих ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями переліку електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій). Її форма міститься у додатку 2 до наказу №2451. До заяви слід додати довідку податкової про реєстрацію нового РРО та зняття з обліку старого, а також долучити додаток до ліцензії, до якої ви вноситимете зміни. Новий додаток до ліцензії вам оформлять на окремому бланку (додаток 3 до наказу №245) з урахуванням усіх зазначених вами РРО.

1 Наказ Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПАУ від 10.05.2011 р. №245 «Про затвердження форм заяв».

На підставі поданих документів та підтвердження сплати плати за ліцензію за кожен додатково введений РРО орган ліцензування вносить зміни до додатка до ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Зауважимо: на думку автора, у період переоформлення додатка до ліцензії краще не ризикувати та алкогольними напоями не торгувати, адже в абз. 6 ч. 2 ст. 17 Закону №481 передбачено санкцію за роздрібну торгівлю алкогольними напоями через РРО або КОРО, не зазначені у ліцензії. За такий проступок до вас можуть застосувати санкцію в розмірі 200% вартості продукції, реалізованої через такий не зазначений у ліцензії РРО (КОРО), але не менше ніж 1000 грн. Рішення про застосування штрафів, передбачених частиною 2 цієї статті, приймають органи ДПС та/або орган, який видав ліцензію на право виробництва і торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Якщо ж ви не сплатите належну санкцію, то цілком можливо, що штраф з вас стягнуть на підставі рішення суду (ч. 4 і 5 ст. 17 Закону №481). Тому на період зміни додатка до ліцензії варто все ж таки не проводити розрахунки з продажу алкоголю як через старі, так і через нові РРО, але при цьому, на думку автора, можна провадити торгівлю через ті РРО, які вже зазначено в ліцензії та яких не торкнулися зміни.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру