• Посилання скопійовано

Транспортно-експедиційна діяльність

податок на додану вартість

Транспортно-експедиційна діяльність

Транспортно-експедиційні послуги від нерезидента: порядок оподаткування ПДВ

Наше підприємство замовило транспортно-експедиційні послуги у нерезидента. За договором нерезидент надає нам безпосередньо експедиторські послуги та послуги з перевезення, але при цьому для їх виконання залучає компанію-перевізника з України. Як у такому разі оподатковуються ПДВ такі операції?

Усі послуги, як перевезення, так і експедирування, ви отримаєте від нерезидента, незалежно від того, чи була третя сторона — перевізник — резидентом, чи ні.

Загалом при отриманні послуг з експедирування від нерезидента вам слід нарахувати 20% ПДВ. А ось послуги з перевезення під ПДВ не потрапляють. Та про все за порядком.

Норми пп. «ж» п. 186.3 ПКУ твердять, що місцем постачання транспортно-експедиторських послуг вважається місце, в якому одержувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання, або — у разі відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання. Тож місцем надання транспортно-експедиторських послуг нерезидентом буде митна територія України.

Відповідно до п. 208.2 ПКУ, резидент, який отримує послуги від нерезидента на митній території України, нараховує ПДВ на вартість отриманих послуг за ставкою 20%. При цьому датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ за такими операціями буде або дата списання коштів з рахунка резидента в оплату послуг, або ж дата оформлення документа (акта приймання-передачі тощо), що засвідчує факт надання послуг нерезидентом, залежно від того, яка з подій була першою (п. 187.8 ПКУ). А базою для нарахування ПДВ буде договірна (контрактна) вартість транспортно-експедиторських послуг (п. 190.2 ПКУ).

Саме резидент повинен скласти ПН, зазначивши у ній суму нарахованого ним податку (п. 1 Порядку №1379). Таку ПН складають в одному примірнику, який залишається у резидента (п. 208.2 ПКУ та п. 8 Порядку №1379). При цьому резидент повинен включити такий ПДВ до ПЗ того звітного (податкового) періоду, у який він виник. I лише у наступному звітному періоді після періоду визнання ПЗ з ПДВ за отриманими послугами така сума самонарахованого ПДВ може бути віднесена до податкового кредиту. При цьому право на ПК буде лише тоді, коли справді була виписана ПН та ПЗ за нею включено до податкової декларації попереднього періоду (п. 198.1, 198.2 та 201.12 ПКУ).

А тепер щодо послуг з перевезення. Як ми пам'ятаємо, об'єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ (пп. «б» п. 185.1 ПКУ). А згідно з п. 186.4 ПКУ місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника (крім випадків, зазначених у пп. 186.2 та 186.3 ПКУ). Отже, у ситуації, коли фактично за договором послуги з перевезення надаються нерезидентом (який не має постійного представництва на митній території України), то операції з постачання таких послуг не підпадають під об'єкт оподаткування ПДВ. Таку саму думку висловили і спеціалісти ДПСУ в УПК №610. А тому радимо послуги з перевезення від нерезидента вказувати окремо від транспортно-експедиторських послуг у рахунку та акті виконаних робіт.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»


Передаємо послуги, отримані від нерезидента: порядок оподаткування ПДВ

Наше підприємство (платник ПДВ) надає експедиторські послуги. Замовник послуг — резидент. А от за дорученням замовника перевізником для виконання таких послуг ми залучили нерезидента. Перевезення здійснюємо за кордоном: з Німеччини до Естонії. Який порядок справляння ПДВ з таких операцій?

Об'єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ (підпункт «б» п. 185.1 ПКУ). Відповідно до п. 186.4 ПКУ, місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пунктах 186.2 та 186.3 ПКУ.

Тож якщо послуги з перевезення надаються нерезидентом, що не має постійного представництва на митній території України, операції з постачання таких послуг не підпадають під об'єкт оподаткування ПДВ (незалежно від того, резиденту чи нерезиденту надаються такі послуги).

Зокрема, таку позицію висловили і фахівці ДПСУ в УПК №610.

Тож у вашому випадку отримані послуги з перевезення від нерезидента не будуть об'єктом оподаткування ПДВ.

А тепер кілька слів про передачу таких послуг резиденту — замовнику транспортно-експедиційних послуг.

Відповідно до п. 189.4 ПКУ, базою оподаткування для товарів/послуг, що передаються/отримуються у межах посередницьких договорів (комісії, консигнації, поруки, довірчого управління), є вартість постачання цих товарів послуг, визначена виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижча від звичайних цін (ст. 188 ПКУ).

Тож виходить, що на послуги третіх осіб, які передаються замовникові, слід нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ. Звісно, це не дуже гріє душу резидента — надавача послуг транспортного експедирування.

Але, на щастя для нас, податківці трішки підсолодили пілюлю. У згаданій вище УПК №610 (а саме у відповіді на запитання 1) податківці зазначили: «Базою оподаткування ПДВ у експедитора є вартість наданих транспортно-експедиторських послуг (винагорода експедитора) та вартість послуг з перевезення, за умови, що перевізник є платником ПДВ». Крім того, додатково фахівці ДПСУ зауважили: якщо перевізник не є платником ПДВ, вартість наданих таким перевізником послуг не збільшує базу оподаткування ПДВ у експедитора при наданні транспортно-експедиторських послуг замовнику.

Тож у випадку отримання послуг з перевезення за кордоном від нерезидента вартість таких послуг не збільшує базу оподаткування ПДВ в експедитора при наданні замовникові транспортно-експедиційних послуг. Звісно, це досить ліберальний підхід. Хоча ще зовсім недавно податківці зазначали, що взагалі у всіх випадках операцій з транспортного експедирування на транзитні суми ПЗ з ПДВ не нараховується (див. лист ДПСУ від 19.04.2012 р. №11358/7/15-3417-17).

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру