• Посилання скопійовано

Різні практичні питання

РІЗНІ ПРАКТИЧНІ ПИТАННЯ

Сплата ЄСВ

Накопичувальний фонд у 2012 р. так і не запрацював

З 01.01.2012 р. відрахування до накопичувального фонду особам, які не досягли 35 років, потрібно робити в обов'язковому порядку чи за бажанням? Як бути, якщо на підприємстві працюють особи віком до 35 років і старші? Як це відобразиться на відрахуваннях з ФОП? Наприклад, з 37% вони у будь-якому випадку зменшаться до 2%, якщо у нас працює одна людина віком до 35 років?

Справді, протягом всього 2011 р. оприлюднювалося чимало офіційних повідомлень про те, що з 01.01.2012 р. планується черговий етап пенсійної реформи в Україні — перерахування страхових внесків до Накопичувального фонду. Проте з 01.01.2012 р. ця реформа так і не стартувала. I от чому.

1 жовтня 2011 року набрав чинності Закон про пенсійну реформу, стаття 1 якого свідчить: «Перерахування страхових внесків до Накопичувального пенсійного фонду запроваджується починаючи з року, в якому буде забезпечено бездефіцитність бюджету Пенсійного фонду України». На жаль, у 2011 р. ця вимога так і не була виконана. I Держбюджет України на 2012 рік було прийнято з умовою дефіциту ПФУ. Тож доти, доки в Україні не зміниться пенсійне законодавство чи не буде прийнято закон про держбюджет наступного року з бездефіцитним бюджетом ПФУ, говорити про початок відрахувань до Накопичувального фонду не доводиться.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру