• Посилання скопійовано

Збір за водокористування

Різні практичні питання

Збір за водокористування

З 01.01.2012 р. водокористувач — платник ЄП також сплачує збір за спеціальне використання води

Підприємство — юрособа на єдиному податку, орендує офіс. Договір із міськводоканалом укладено підприємством-орендарем напряму. Як сплатити збір за водокористування і подати звітність?

Відповідно до п. 323.1 ПКУ, платниками збору за спеціальне використання води є водокористувачі — суб'єкти господарювання незалежно від форми власності: «юридичні особи, їхні філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юрособи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи — підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), і використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва». Підприємство у цьому випадку є вторинним водокористувачем (бо первинним є міськводоканал).

Об'єктом оподаткування у вашому випадку буде фактичний обсяг води (у тому числі для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб), який ви використали (п. 324.1 ПКУ), за винятком випадків, наведених у п. 324.4 ПКУ.

Згідно з п. 326.10 ПКУ, обсяг фактично використаної води обчислюється водокористувачами самостійно на підставі даних первинного обліку за показниками вимірювальних приладів. За відсутності вимірювальних приладів обсяг фактично використаної води визначається водокористувачем за технологічними даними1. У разі відсутності вимірювальних приладів, якщо є можливість їх встановлення, збір сплачується у двократному розмірі.

1 До таких даних належить тривалість роботи агрегатів, обсяг виробленої продукції чи наданих послуг, витрати електроенергії, пропускна спроможність водопровідних труб за одиницю часу тощо.

Згідно з п. 328.1 ПКУ, базовий податковий (звітний) період для цього збору дорівнює календарному кварталу. За цей період платники збору подають до ДПС декларації за формою, встановленою наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1009, а також сплачують збір у строки, визначені для квартального податкового (звітного) періоду, за місцем податкової реєстрації. При цьому п. 328.7 ПКУ зазначено, що платники збору подають одночасно з податковими деклараціями органам ДПС копії дозволу на спеціальне водокористування, договору на поставку води та статистичної звітності про використання води (ф. №2-ТП (водгосп) затверджена наказом Держкомстату від 30.09.97 р. №230).

Звертаємо вашу увагу на те, що пунктом 297.1 ПКУ наразі визначено перелік податків і зборів від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності яких звільнено платника єдиного податку. Збору за спеціальне використання води у зазначеному переліку немає. Таким чином, починаючи з 01.01.2012 р. суб'єкт господарювання, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, також є платником збору за спеціальне використання води на загальних підставах при наявності прямого договору з первинними або вторинними водокористувачами.

Таким чином, підприємству — платнику ЄП треба буде подати декларацію за I квартал 2012 року не пізніше 10 травня і сплатити суму збору за I квартал 2012 року не пізніше 18 травня.

Щодо відповідальності, то п. 120.1 ПКУ встановлено: неподання або несвоєчасне подання платником податків чи іншими особами, зобов'язаними нараховувати та сплачувати податки, збори, податкових декларацій (розрахунків) тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру