• Посилання скопійовано

Єдиний податок

ЄДИНИЙ ПОДАТОК

У 2012 році всі «спрощенці» є платниками збору за спеціальне використання води

Як «єдиноподатники» — юридичні та фізичні особи — повинні платити збір за воду? Чи можуть «єдиноподатники» займатися видобуванням води?

Не мають права перебувати на єдиному податку суб'єкти господарювання, які здійснюють видобування корисних копалин (пп. 5 пп. 291.5.1 ПКУ). Як випливає з пп. 14.1.91 ПКУ, до корисних копалин належать будь-які підземні води. Виходить, СГД, які займаються видобуванням води, з 01.01.2012 р. автоматично не мають права бути платниками єдиного податку.

СГД (як юрособи, так і фізособи), які перейшли на спрощену систему оподаткування, повинні пам'ятати, що у 2012 році вони є платниками збору за спеціальне використання води. До переліку податків і зборів, від яких звільнено «єдиноподатників», цей платіж не потрапив (див. п. 297.1 ПКУ). Тож за підсумками I кварталу 2012 р. «єдинники» зобов'язані будуть сплатити його й відзвітувати за використану протягом цього періоду воду на загальних підставах.

Нагадаємо, що платниками збору за спеціальне використання води є суб'єкти господарювання будь-якої форми власності, зокрема (п. 323.1 ПКУ):

1) первинні водокористувачі — госпсуб'єкти, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів;

2) вторинні водокористувачі — госпсуб'єкти, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів та/або від первинних чи інших водокористувачів.

Статті ПКУ розширюють коло платників до взагалі ВСIХ госпсуб'єктів, що використовують воду. Так, п. 324.4 ПКУ звільняє від сплати збору за воду, використану для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб, тільки населення. Відповідно, на думку ДПАУ, висловлену у листі від 04.01.2011 р. №12/7/15-0817, всі інші госпсуб'єкти — підприємства та підприємці, що використовують воду для аналогічних потреб, повинні сплачувати цей збір.

Виняток становлять лише госпсуб'єкти, які використовують воду для задоволення питних та санітарно-гігієнічних потреб без договорів. У такому разі збір за спеціальне використання води сплачує постачальник води. Ті самі СГД, які користуються водою на підставі договорів із постачальником води, повинні обов'язково звернути увагу на ліміти, встановлені у договорі.

Збір обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої, отриманої від інших водокористувачів) водних об'єктів з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок збору та коефіцієнтів.

Збір нараховується водокористувачами щокварталу наростаючим підсумком з початку року. Квартальні декларації зі збору подаються органам ДПС за місцем податкової реєстрації протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу.

Збір сплачується протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку для подання податкової декларації.

Починаючи зі звітних періодів 2011 року платники збору, крім декларації зі збору та статистичної звітності про використання води, повинні подавати органам ДПС копії дозволу на спеціальне водокористування та договору на поставку води.

За обсяги води, переданої іншим водокористувачам без укладення з останніми договору на поставку води, збір обчислюється та сплачується таким водокористувачем-постачальником.

Обсяг фактично використаної води обчислюється водокористувачами самостійно на підставі даних первинного обліку згідно з даними вимірювальних приладів. У разі відсутності вимірювальних приладів, якщо можливість їх встановлення є, збір сплачується у двократному розмірі (п. 326.10 ПКУ).

Водокористувачі, яким видано дозволи на спеціальне водокористування та які здійснюють постачання води іншим водокористувачам, щороку до 20 січня повинні подавати органам ДПС та органам водного господарства перелік водокористувачів-абонентів.

Крім того, водокористувачі, у разі видачі протягом року нових дозволів на спеціальне водокористування, або переоформлення старих дозволів, або укладення договорів на поставку води, додатково зобов'язані протягом 10 днів повідомити про це органи державної податкової служби та органи водного господарства (п. 326.12 ПКУ).

За обсяги води, використаної понад установлений ліміт, збір сплачується у п'ятикратному розмірі виходячи з фактичних обсягів використаної води понад встановлений ліміт використання води, ставок збору та коефіцієнтів (стаття 327 ПКУ). При цьому в разі відсутності у суб'єкта господарювання дозволу на водокористування із встановленими лімітами за весь обсяг використаної води збір сплачується у п'ятикратному розмірі як за понадлімітне водокористування (раніше за відсутності встановлених лімітів п'ятикратний розмір збору не застосовувався).

Мар'яна КОНДЗЕЛКА,
головний редактор тижневика «Дебет-Кредит»

До змісту номеру