• Посилання скопійовано

Готівкові розрахунки

ГОТІВКОВІ РОЗРАХУНКИ

Винятки з «10-тисячного обмеження»

На які види готівкових розрахунків не поширюється обмеження 10 тис. грн?

Відповідно до п. 2.3 Положення №637, гранична сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами встановлена в розмірі 10000 (десять тисяч) гривень (відповідно до постанови НБУ від 09.02.2005 р. №32 «Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку»).

Платежі понад зазначену граничну суму проводяться виключно у безготівковій формі. Кількість підприємств (підприємців), з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

Зазначені обмеження стосуються також розрахунків готівкою між підприємствами в оплату за товари, що придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок коштів, одержаних за корпоративними спеціальними платіжними засобами. Отже, якщо працівник отримав кошти під звіт (чи зняв їх з корпоративної картки підприємства) на закупівлю товару від імені підприємства, то у випадку розрахунків готівкою слід стежити за межею в 10000 грн.

Зазначені обмеження не поширюються на:

а) розрахунки підприємств (підприємців) з фізособами (в т. ч. при розрахунках з працівниками, наприклад, за розрахунками по перевитратах за авансовими звітами), бюджетами та державними цільовими фондами;

б) добровільні пожертвування та благодійну допомогу;

в) використання коштів, виданих на відрядження.

У разі здійснення підприємствами готівкових розрахунків з іншими підприємствами (підприємцями) понад установлену граничну суму кошти у розмірі перевищення встановленої суми розрахунково додаються до фактичних залишків готівки у касі на кінець дня платника готівки одноразово у день здійснення цієї операції, з подальшим порівнянням одержаної розрахункової суми із затвердженим лімітом каси. А у разі перевищення ліміту каси до підприємства будуть застосовані штрафні санкції.

Мар'яна КОНДЗЕЛКА,
головний редактор тижневика «Дебет-Кредит»


Готівку, повернену до каси, можна видати на господарські потреби за умови належного оприбуткування

Чи можна видати на господарські потреби готівкові кошти, які були повернені працівником до каси підприємства, не здаючи їх до банку?

Згідно з пп. 2.6 Положення №637, уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та у повній сумі оприбутковуватися.

Оприбуткуванням готівки у касах підприємств, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами та веденням касової книги відповідно до вимог глави 4 Положення №637, є здійснення обліку готівки у повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

Відповідно до п. 2.9 Положення №637, готівкова виручка (готівка) підприємств (підприємців), у т. ч. готівка, одержана з банку, використовуються ними для забезпечення потреб, що виникають у процесі їх функціонування, а також для проведення розрахунків з бюджетами та державними цільовими фондами за податками і зборами (обов'язковими платежами).

Підприємства не повинні накопичувати готівкову виручку (готівку) у своїх касах понад установлений ліміт каси для здійснення потрібних витрат до настання строків цих виплат.

Отже, можна зробити висновок, що готівку, повернену працівником до каси підприємства як залишок за авансовим звітом за результатами відрядження, можна видати на господарські потреби.

Але для цього така готівка має бути відповідним чином оприбуткована у касі підприємства.

Мар'яна КОНДЗЕЛКА,
головний редактор тижневика «Дебет-Кредит»


Розрахунки з нерезидентами в межах торговельного обороту проводять виключно через уповноважені банки

Чи має право працівник підприємства під час відрядження за кордон здійснювати готівкові розрахунки в іноземній валюті за придбані товарно-матеріальні цінності для господарських потреб підприємства?

Відповідно до ст. 7 Декрету №15-93, у розрахунках між резидентами і нерезидентами у межах торговельного обороту використовується як засіб платежу, зокрема, іноземна валюта.

Такі розрахунки здійснюються лише через уповноважені банки.

Крім того, звернімо увагу, що відповідно до пп. 7.1 п. 7 Правил використання готівкової інвалюти, резиденти — суб'єкти підприємницької діяльності можуть використовувати готівкову іноземну валюту як засіб платежу під час здійснення торгівлі та надання послуг за межами України, а саме:

1) на транспортних засобах, що їм належать (орендовані, зафрахтовані або ті, що формуються в Україні), у разі здійснення міжнародних пасажирських перевезень;

2) на міжнародних виставках (ярмарках), що проходить за кордоном, у разі реалізації товарів.

Таким чином, у наведеному випадку розрахунки між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту проводяться виключно через уповноважені банки. Тож купувати товари для підприємства за кордоном за готівку працівник не може.

Мар'яна КОНДЗЕЛКА,
головний редактор тижневика «Дебет-Кредит»

До змісту номеру