• Посилання скопійовано

Роялті

Податок на доходи фізичних осіб

Роялті

ПДФО, утриманий зі сум роялті, що належать фізособі, перераховується у момент їх виплати

Наша компанія виплачує роялті фізособі-резиденту. В який момент слід сплачувати ПДФО? Де відображається роялті у декларації з податку на прибуток?

Відповідно до пп. 14.1.225 ПКУ, «роялті — будь-який платіж, отриманий як винагорода за користування або за надання права на користування будь-яким авторським та суміжним правом на літературні твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп'ютерні програми, інші записи на носіях інформації, відео- або аудіокасети, кінематографічні фільми або плівки для радіо- або телевізійного мовлення, передачі (програми) організацій мовлення, будь-яким патентом, зареєстрованим знаком на товари і послуги чи торгівельною маркою, дизайном, секретним кресленням, моделлю, формулою, процесом, правом на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау)».

Щодо податкових витрат, то згідно з пп. 140.1.2 ПКУ при визначенні об'єкта оподаткування враховуються витрати (крім тих, що підлягають амортизації), щодо нарахування роялті і придбання нематеріальних активів (крім тих, що підлягають амортизації) для їх використання у господарській діяльності платника податку.

При цьому слід мати на увазі, що є низка обмежень. Так, до складу витрат не включаються нарахування роялті у звітному періоді на користь нерезидента в обсязі, що перевищує 4 відсотки доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (за мінусом ПДВ і акцизу) за рік, що передує звітному1. Суми роялті, враховані у складі податкових витрат, слід відобразити у рядку 06.4.32 додатка IВ декларації з податку на прибуток2.

Що ж до обкладення ПДФО, то відповідно до п. 170.3 ПКУ роялті оподатковуються за правилами, встановленими для оподаткування дивідендів, за ставками, визначеними п. 167.1 ПКУ, тобто 15% (17% залежно від суми). Згідно з пп. 170.5.4 ПКУ доходи, отримані у вигляді дивідендів, остаточно обкладаються ПДФО при їх виплаті за їх рахунок. Отже, підприємство, як податковий агент, у момент виплати фізособі сум у вигляді роялті зобов'язане утримати і перерахувати відповідну суму ПДФО до бюджету. У звіті за формою №1ДФ3 ці суми треба буде відобразити з ознакою доходу 103.

1 Під 4% обмеження не підпадають нарахування на користь постійного представництва нерезидента, що оподатковуються згідно з п. 160.8 ПКУ, нарахування, що здійснюються суб'єктами господарювання у сфері телебачення та радіомовлення, і нарахування за надання права на користування авторським, суміжним правом на кінематографічні фільми іноземного виробництва, музичні та літературні твори.

2 Форма декларації затверджена наказом Мінфіну від 28.09.2011 р. №1213.

3 Форма податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків і сум утриманого з них податку затверджена наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1020.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру