• Посилання скопійовано

Пільги в оподаткуванні податком на прибуток

Податок на прибуток підприємств

Пільги в оподаткуванні податком на прибуток

Пільговий податок на прибуток за нульовою ставкою потрібно використовувати за цільовим призначенням

Підприємство — платник податку на прибуток за ставкою 0% згідно з п. 154.6 ПКУ. Якою є процедура використання прибутку, що залишився на підприємстві? Коли і як його використовувати? Чи потрібно якось звітувати за використаний прибуток?

Як зазначено у п. 152.11 ПКУ і як роз'яснює ДПАУ в листі від 01.04.2011 р. №9217/7/15-0317 (див. «ДК» №26/2011), для платників податку на прибуток, які користуються ставкою 0% відповідно до п. 154.6 ПКУ, зазначена пільга застосовується з урахуванням такого:

1) суми коштів, які не було перераховано до бюджету внаслідок застосування ставки 0%, мають бути спрямовані на переоснащення матеріально-технічної бази, на повернення кредитів, що використовуються з цією метою, та сплату відсотків за ними, а також на поповнення власних обігових коштів;

2) суми коштів, які не було перераховано до бюджету внаслідок застосування ставки 0%, визнаються доходом платника податків одночасно з обліком витрат, здійснених за рахунок цих коштів, у розмірі таких витрат.

Якщо ж суму «пільгових» коштів було використано не за цільовим призначенням, такі кошти зараховуються до бюджету у I кварталі наступного звітного року.

Як пояснює ДПАУ, при придбанні, наприклад, устаткування, у т. ч. на умовах розстрочення або за рахунок залучених кредитних коштів, така купівля розглядається як переоснащення матеріально-технічної бази платника податків, і витрачені на таку купівлю кошти вважатимуться використаними за цільовим призначенням. При цьому платник податків зобов'язаний у звітному періоді використання коштів разом з витратами відобразити в декларації з податку на прибуток одночасно і суму доходу у складі інших доходів рядок 03 декларації. Оскільки устаткування, як правило, належить до ОЗ платника податків і його вартість включається до складу витрат поступово у вигляді амортизації, то і витрати, і доходи у платника податків виникнуть тільки в сумі амортизації такого устаткування.

Право на здійснення амортизації такого устаткування ДПАУ також визнає у згаданому вище листі, проте нагадує, що облік таких витрат і доходів повинен проводитися у порядку, встановленому абз. 3 п. 152.11 ПКУ.

Нагадаємо також, що п. 152.11 ПКУ вимагає від платника податків вести окремий облік витрат і доходів від діяльності, яка повністю та/або частково звільнена від оподаткування, та витрат і доходів від діяльності, яка обкладається податком на прибуток на загальних підставах.

Пункт 49.2 ПКУ передбачає для платників податку на прибуток, які застосовують ставку 0%, подання спрощеної форми податкової декларації з цього податку. Форму спрощеної податкової декларації затверджено Постановою КМУ від 15.02.2012 р. №98.

На дату підготовки спецвипуску документ не набрав чинності. Швидше за все, звітувати за новою формою доведеться вже за I квартал 2012 р.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»


Недотримання критеріїв «нульової» ставки призведе до застосування повної ставки до всього доходу

Підприємство — платник податку на прибуток за ставкою 0%. У IV кв. 2011 р. перевищено межу доходу 3 млн грн, чи треба сплатити податок на прибуток за наслідками 2011 року? Тобто практично ми перестали бути платниками за ставкою 0% у 2011 році. Чи це так?

Нульова ставка податку на прибуток відповідно до п. 154.6 ПКУ застосовується з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року для тих платників податку на прибуток, у яких, зокрема:

1) розмір доходів кожного звітного податкового періоду наростаючим підсумком з початку року не перевищує 3 млн грн;

2) розмір нарахованої за кожен місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншим за дві мінімальні заробітні плати.

При цьому обов'язковим є дотримання інших критеріїв та видів діяльності, наведених у пункті 154.6 ПКУ.

Якщо у будь-якому звітному періоді платник, який застосовує норми цього пункту, порушить зазначені обмеження хоча б за одним установленим критерієм, то він зобов'язаний оподаткувати прибуток, отриманий у такому звітному періоді, за основною ставкою, встановленою п. 151.1 ПКУ (з урахуванням п. 10 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ).

Отже, якщо платник податку на прибуток за ставкою 0%, встановленою п. 154.6 ПКУ, у IV кварталі 2011 року перевищив установлений ліміт доходів, то за результатами 2011 року йому справді слід застосувати основну ставку податку на прибуток стосовно доходів, отриманих з 1 квітня 2011 року. Пояснюється це також тим, що у п. 156.4 ПКУ йдеться про перевищення «в будь-якому звітному періоді». Якщо перевищення настало у IV кварталі 2011 р., звітний період для податку на прибуток — це II — IV квартали 2011 р. (див. п. 2 підрозділу 4 розділу ХХ). Тому і сплачувати доведеться податок за прибуток за три квартали 2011 р.

Щодо визначення ліміту доходів, який застосовується за п. 154.6 ПКУ в 2011 р., зазначимо таке. Згідно з п. 154.6 ПКУ пільга надається для платників податку на прибуток, у яких розмір доходів кожного звітного податкового періоду наростаючим підсумком з початку року не перевищує 3 млн грн. На нашу думку, згідно із п. 2 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ перший квартал 2011 року не є звітним періодом для розділу III ПКУ, який застосовується з 01.04.2011 р.

Наталія КУЦМIДА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру