• Посилання скопійовано

Податковий кредит

Податок на додану вартість

Податковий кредит

ПДВ за ПН може бути відображений у складі ПК протягом 365 календарних днів з дати виписування ПН

У серпні 2011 помилково не було відображено податковий кредит. Чи можна його відобразити у 2012 році, якщо є ПН і контрагент за такою операцією ПЗ раніше відобразив?

Згідно з п. 201.6 ПКУ, податкова накладна є податковим документом і водночас відображається у податкових зобов'язаннях і реєстрі виданих податкових накладних продавця та реєстрі отриманих податкових накладних покупця.

Згідно з п. 198.2 ПКУ, датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до ПК вважається дата тієї події, що відбулася раніше:

1) дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг;

2) дата отримання платником податку товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною.

Але слід пам'ятати, що відповідно до п. 198.6 ПКУ, у разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих ПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати виписування податкової накладної.

Платники податку, які застосовували касовий метод (чи застосовували його до набрання чинності ПКУ), мають право на включення до податкового кредиту сум податку на підставі податкових накладних, отриманих протягом 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка.

Отже, якщо покупець у серпні 2011 році не включив до податкового кредиту податкову накладну, то можна протягом 365 календарних днів з дати її виписування (а для платників, які застосовують касовий метод, — протягом 60 календарних днів з дати оплати отриманих товарів) включити таку податкову накладну до податкового кредиту в довільний період до 07.2012 р. включно.

Мар'яна КОНДЗЕЛКА,
головний редактор тижневика «Дебет-Кредит»


ПКУ визначає перелік документів, які є замінниками податкової накладної

Які документи є підставою для нарахування ПК, крім податкових накладних, та як такі документи відображаються у Реєстрі виданих та отриманих ПН?

Відповідно до п. 201.11 ПКУ, підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту без отримання податкової накладної, також є:

а) транспортний квиток, готельний рахунок або рахунок, який виставляється платникові податку за послуги зв'язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами;

б) касові чеки, які містять суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального номера та податкового номера постачальника). При цьому з метою такого нарахування загальна сума отриманих товарів/послуг за такими чеками не може перевищувати 200 грн за день (без ПДВ).

У разі використання платниками для розрахунків зі споживачами реєстраторів розрахункових операцій касовий чек повинен містити дані про загальну суму коштів, що підлягає сплаті покупцем з урахуванням податку, та суму цього податку, що сплачується у складі загальної суми.

Згідно з п. 201.12 Податкового кодексу України, у разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку. Для операцій з постачання послуг нерезидентом на митній території України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається податкова накладна, податкові зобов'язання за якою включено до податкової декларації попереднього періоду.

Отримані документи, які заміняють ПН і дають покупцеві право на податковий кредит, заносять до Реєстру виданих та отриманих податкових накладних (копії записів у реєстрі подають в електронному вигляді до органів ДПС), а згодом такі дані будуть відображатися у декларації з ПДВ.

Документи — замінники ПН, отримані від постачальників, відображають у розділі II Реєстру платника ПДВ1.

1. У графі 1 проставляють номер запису такого документа. Цей номер запису переносять на зазначений документ (якщо, приміром, номер запису ПН у графі 1 розділу II реєстру — 3, номер запису касового чека буде 4, номер запису наступного документа буде 5).

2. У графі 2 зазначають дату отримання, графи 3, 4 містять реквізити замінника. Графа 5 показує вид документа згідно з позначеннями: ЧК — касовий чек; ТК — транспортний квиток; ГР — готельний рахунок; ПЗ — рахунок за послуги зв'язку; ПО — послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку2.

3. У графі 6 проставляють найменування постачальника.

4. У графі 7 — індивідуальний податковий номер постачальника — платника ПДВ.

5. Графа 8 міститиме загальну суму, включаючи ПДВ. У графі 9 відображають вартість товарів (послуг) без ПДВ, у графі 10 — суму ПДВ.

У декларації з ПДВ3 документи-замінники фігуруватимуть у рядку 10.1 (за умови використання придбаних товарів (послуг) у межах господарської діяльності в оподатковуваних операціях) з одночасним розшифруванням у додатку 5.

Таблиця

Документи, які є підставою для ПК

Форма документа
Реквізити
Гранична сума постачання
Норма ПКУ
Транспортний квиток Загальна сума платежу, сума ПДВ, податковий номер продавця (крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами) Без обмежень пп. «а» п. 201.11 ПКУ
Готельний рахунок Загальна сума платежу, сума ПДВ, податковий номер продавця Без обмежень пп. «а» п. 201.11 ПКУ
Рахунок, який виставляється платникові ПДВ за послуги зв'язку Загальна сума платежу, сума ПДВ, податковий номер продавця Без обмежень пп. «а» п. 201.11 ПКУ
Рахунок за послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку Загальна сума платежу, сума ПДВ, податковий номер продавця Без обмежень пп. «а» п. 201.11 ПКУ
Касовий чек Загальна сума коштів, що підлягає сплаті покупцем з урахуванням податку, сума ПДВ, що сплачується у складі загальної суми (з визначенням фіскального номера та податкового номера постачальника) 240,00 грн (у т. ч. ПДВ) за день пп. «б» п. 201.11 ПКУ
Заява зі скаргою до декларації з ПДВ за звітний період Додаток 8 до Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ Без обмежень абз. 10 п. 201.10 ПКУ

1 Наказ ДПАУ від 24.12.2010 р. №1002.

2 У разі якщо дані документа включаються до уточнюючих розрахунків за звітний період, до виду документа додається літера «У».

3 Наказ Мінфіну від 25.11.2011 р. №1492.

Мар'яна КОНДЗЕЛКА,
головний редактор тижневика «Дебет-Кредит»


Розподіл ПК з ПДВ при здійсненні оподатковуваних і неоподатковуваних операцій

Підприємство — платник ПДВ отримує дохід (з ПДВ) від двох видів діяльності: від продажу кави (з ПДВ) та у вигляді роялті (без ПДВ). Як виписувати податкові накладні? А щодо податкового кредиту — чи маємо ми право на всі суми чи потрібно розподіляти? Як заповнювати декларацію з ПДВ та які додатки до неї подавати?

Пунктом 9 Порядку №1379 передбачено, що для операцій, які обкладаються і не обкладаються ПДВ або звільнені від оподаткування, складаються окремі податкові накладні. Тобто при одночасному постачанні одному покупцеві як оподатковуваних, так і звільнених від оподаткування товарів/послуг, продавець складає окремі податкові накладні (не допускається заповнення в одній податковій накладній одночасно граф 11 і граф 8, 9, 10). Але ця норма навряд чи повинна застосовуватися зазначеним підприємством і згадується тому, що продаж товару (кави) зазвичай здійснюється на підставі договору купівлі-продажу, а сплата роялті — ліцензійного договору. А різні договори потребують виписування різних податкових накладних (у зв'язку зі специфікою заповнення такого обов'язкового реквізиту податковою накладною, як вид договору, його дата і номер).

З податковим кредитом з ПДВ складніше. Слід враховувати три норми НКУ:

1) п. 198.3, де сказано, що «податковий кредит ... складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку ..., протягом такого звітного періоду у зв'язку з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку»;

2) п. 198.4: «якщо платник податку придбаває (виготовляє) товари/послуги та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, що не є об'єктом оподаткування або звільняються від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з таким придбанням (виготовленням), не відносяться до податкового кредиту зазначеного платника»;

3) п. 199.1: «у разі якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні, до сум податку, які платник має право віднести до податкового кредиту, включається та частка сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг в оподатковуваних операціях».

Таким чином, весь сплачений при придбанні товарів, послуг, необоротних активів ПДВ у випадку, якщо вони використовувалися у діяльності, що обкладається ПДВ, відноситься до податкового кредиту платника податків і відображається в рядку 10.1 декларації з ПДВ. Якщо ці товари, послуги, необоротні активи повністю використовуються в діяльності, що не обкладається ПДВ, то сплачені (нараховані) суми без ПДВ зазначаються в рядку 10.2 декларації з ПДВ.

Якщо ж такі товари, послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваній діяльності, а частково у такій, що не обкладається податком, то сплачений при їх придбанні ПДВ, у разі бажання підприємства скористатися податковим кредитом, потрібно розподіляти. У цьому випадку в декларації з ПДВ потрібно заповнити рядок 15. При цьому у рядку 15.1 декларації у колонці А відображається вартість придбаних товарів, НМА, послуг в обсязі, що відноситься до складу податкового кредиту, без ПДВ. А у колонці Б — сума ПДВ, що включається до складу податкового кредиту звітного періоду. У рядку 15.2 у колонці А однією сумою зазначається залишок вартості таких товарів, НМА, послуг і ПДВ, сплачений під час їх придбання, який у результаті розрахунку не потрапляє до складу податкового кредиту з ПДВ.

Визначається частка ПДВ, сплаченого при придбанні товарів, НМА, послуг, яка включається до складу податкового кредиту відповідно до коефіцієнта, розрахованого у таблиці 1 додатка Д7 до декларації з ПДВ1. Наприкінці року або у періоді, в якому особа перестає бути платником ПДВ (внаслідок ліквідації, зміни системи оподаткування тощо), здійснюється річний перерахунок товарів, послуг такої частки виходячи з фактичних обсягів оподатковуваних і неоподатковуваних операцій з початку року. При цьому заповнюється таблиця 2 додатка Д7 і, за потреби відкоригувати податковий кредит, рядок 16.4 декларації з ПДВ.

1 Алгоритм визначення коефіцієнта наводиться у п. 199.2 та 199.3 ПКУ.

Щодо податкового кредиту від необоротних активів, які використовуються як в оподатковуваних, так і неоподатковуваних операціях, відповідно до п. 199.4 ПКУ, такий перерахунок слід робити тричі: через 12, 24 і 36 місяців їх використання (при цьому заповнюється таблиця 3 додатка Д7 і, якщо податковий кредит необхідно відкоригувати, рядок 16.4 декларації з ПДВ).

Докладніше про те, як це зробити, ми писали у «ДК» №01/2012, №29/2011, №19/2011.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»


Суми ПДВ, пов'язані з міжнародними перевезеннями, включаються у повному обсязі до ПК перевізника

Перевізник виконує перевезення за міжнародною транспортною документацією за кордон (замовником є резидент). Ставка ПДВ — 0%. Суми ПДВ, які належать до податкового кредиту, слід включати у повному обсязі чи пропорційно розподіляти за ст. 199 ПКУ? В яких випадках сума вхідного ПДВ може розподілятися?

Так, справді, відповідно до пп. «а» пп. 195.1.3 ПКУ ставка ПДВ становить 0%, якщо здійснюються міжнародні перевезення пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом. Увага: перевезення вважається міжнародним, якщо воно здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом. Якщо, приміром, перевезення здійснюється автомобільним транспортом, таким документом є міжнародна автомобільна накладна (CMR)1.

Об'єктом обкладення ПДВ, згідно з пп. «е» п. 185.1 ПКУ, є постачання послуг з міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом. Отже, надання зазначених послуг є оподатковуваними операціями за ставкою ПДВ 0%2. У декларації з ПДВ перевізника такі операції відображають у рядку 2.2.

1 Перевезення вантажів супроводжується товарно-транспортними документами, складеними мовою міжнародного спілкування залежно від обраного виду транспорту, перелік таких документів визначено ст. 9 Закону про ТЕД.

2 У звіті про суми податкових пільг (затверджений постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1233) код пільги — 14010400, див. Довідник пільг №60 (лист ДПСУ від 10.01.2012 р.), додатково див. п. 2 розділу II Порядку №167.

За загальним правилом п. 198.3 ПКУ податковий кредит визначається з метою використання придбаних товарів/послуг в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності платника ПДВ. Відповідно суми податку за придбаними товарами (наприклад, паливо, запчастини для авто), послугами (наприклад, послуги СТО), пов'язані з міжнародними перевезеннями, включаються у повному обсязі до складу ПК перевізника.

Якби послуги з перевезення, приміром, надавалися безоплатно благодійній організації, за нормами пп. 197.1.15 ПКУ операція з перевезення звільнялась би від ПДВ. У цьому випадку за нормами п. 198.4 ПКУ придбані товари/послуги, пов'язані з таким перевезенням, не включались би до складу ПК перевізника або підлягали розподілу (за умови що придбані товари/послуги частково використовуються в оподатковуваних за ставкою 0% та звільнених від ПДВ операціях). До складу ПК перевізника включається та частка сплаченого (нарахованого) ПДВ, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг в оподатковуваних операціях. У такому разі платник ПДВ зобов'язаний здійснити пропорційне віднесення сум ПДВ до податкового кредиту за нормами ст. 199 ПКУ.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру