• Посилання скопійовано

Імпорт товарів фізособою

Різні практичні питання

Імпорт товарів фізособою

Без сплати податків до України можна ввезти лише 50 кг товарів вартістю 200 євро

Якщо фізична особа — підприємець купує фурнітуру за кордоном, то яку суму товару можна не декларувати на митниці, а просто провозити через кордон?

Статтею 252 МКУ передбачено, що громадяни можуть провезти на митну територію без оподаткування товари, сукупна вартість яких не перевищує суму, еквівалентну 200 євро.

Крім того, статтею 8 Закону №2681 встановлено, що при ввезенні на митну територію України звільняються від оподаткування товари, сумарна митна вартість яких не перевищує 200 євро, а загальна вага не перевищує 50 кг.

Ці умови стосуються як товарів, що ввозяться громадянами у супроводжуваному багажі (за умови усного декларування), так і товарів, що пересилаються у несупроводжуваному багажі і надходять на адресу громадян у міжнародних поштових відправленнях.

Оскільки чинне митне законодавство не встановлює спеціальних правил для провезення на митну територію України товарів фізособою-підприємцем, а під громадянами, відповідно до п. 4 ст. 1 МКУ, розуміються всі фізичні особи — як громадяни України, так і іноземні громадяни та особи без громадянства, — зазначеними нормами для громадян може скористатися і приватний підприємець, який провозить фурнітуру через кордон.

Весь товар, що перевищує зазначені суму або вагу, якщо такий буде виявлено під час огляду на митниці або у несупроводжуваному багажі чи поштовому відправленні, буде передано власникові (одержувачеві) тільки після оподаткування.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру