• Посилання скопійовано

Оподатковувані операції

Податок на додану вартість

Оподатковувані операції

Операції, які не є об'єктом оподаткування, не належать до складу оподатковуваних операцій

Яким нормативним документом роз'яснюється поняття оподатковуваних операцій з метою оподаткування за розділом V ПКУ? Чи включаються до обсягів оподатковуваних операцій з метою обов'язкової реєстрації платником ПДВ операції, звільнені від оподаткування, та операції, які не є об'єктом оподаткування?

Відповідно до п. 181.1 ПКУ у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V ПКУ, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300000 грн (без ПДВ), така особа має зареєструватися як платник ПДВ у ДПI за місцезнаходженням. Тому важливо правильно визначити, що входить до обсягу оподатковуваних операцій. Оподатковувана операція — це операція, яка підлягає оподаткуванню ПДВ (пп. 14.1.186 ПКУ). Розділом V «Податок на додану вартість» та підр. 2 р. ХХ ПКУ передбачено низку операцій, які оподатковуються:

1) за основною ставкою ПДВ;

2) нульовою ставкою ПДВ;

3) звільнені та тимчасово звільнені від обкладення ПДВ.

А от операції, які не є об'єктом оподаткування, сюди не належать (їх перелік наведено у ст. 196 ПКУ).

Аналогічна відповідь на це питання міститься і в ЄБПЗ: «Враховуються обсяги операцій, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, нульовою ставкою ПДВ, звільнені та тимчасово звільнені від оподаткування ПДВ».

Приклад Підприємство за останні 12 календарних місяців здійснило:

1) реалізацію цементу в Україні (основна ставка ПДВ 20%, обсяг — 32000 грн) та на експорт (ставка ПДВ — 0%, обсяг — 103000 грн);

2) надання послуг з перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом (крім таксі), тарифи на які регулюються в установленому законом порядку (звільнені від оподаткування, пп. 197.1.8 Податкового кодексу України, обсяг — 174000 грн);

3) вивезення товару за кордон у митному режимі переробки (не є об'єктом оподаткування, пп. 196.1.12 ПКУ — обсяг 167000 грн).

З урахуванням таких видів діяльності оподатковувані операції підприємства становлять 32000 + 103000 + 174000 = 309000 грн. Операції, що не є об'єктом оподаткування, до складу оподатковуваних операцій підприємства не належать. Отже, підприємство перевищило ліміт, встановлений п. 181.1 Податкового кодексу України, тому зобов'язане зареєструватись платником ПДВ у порядку, визначеному ст. 183 Податкового кодексу України та Положенням №1394.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру