• Посилання скопійовано

ФОП хоче торгувати товарами — з чого почати?

У статтях «Як стати ФОПом під час війни: поради юриста» та «Як банки перевіряють нових клієнтів-СГ та зарплатні проєкти під час війни?» цього номера «ДК» ми розглянули, як під час війни зареєструватися ФОПом, як стати на облік у податковій, як відкрити рахунок у банку. А зараз розповімо, як почати діяльність з торгівлі товарами (наприклад, товарами для тварин) та як організувати розрахунки з покупцями.

Яка система оподаткування відповідає торгівлі купованими товарами?

Нагадаємо, що ФОПи можуть застосовувати:

  • загальну систему оподаткування зі сплатою ПДФО, військового збору та ЄСВ з чистого доходу. Чистий оподатковуваний дохід визначається як різниця між виручкою та витратами ФОПа. Правила загальної системи врегульовані ст. 177 ПКУ;
  • спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку з виручки та ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний внесок. Правила спрощеної системи врегульовані главою 1 розділу XIV ПКУ.
  • За загальними правилами, спрощена система для першої, другої та третьої груп платників ЄП не дає їм права торгувати деякими товарами — пп. 291.5.1 ПКУ, зокрема, «єдинникам» 1-ї — 3-ї груп заборонено:
  • виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів у ємностях до 20 літрів та діяльності фізосіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, перрі (без додавання спирту) та столових вин);
  • видобування, виробництво, реалізацію дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у тому числі органогенного утворення (крім виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння);
  • видобування, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення.

На практиці, якщо ФОП не торгує вищезазначеними товарами, йому вигідно обрати спрощену систему. Залежно від обсягів та видів діяльності можна обрати першу, другу або третю групу платників єдиного податку.

Вид товарів жодним чином не впливає на вибір групи чи ставки єдиного податку та не має жодної специфіки з погляду оподаткування. Наприклад, регламентований облік та оподаткування роздрібної торгівлі зоотоварами, канцелярією, книжками, продуктами харчування тощо є ідентичним. Інша річ, що деякі товари потребують сертифікації (наприклад, корми для тварин) або ліцензування діяльності з їх продажу (медичні товари, ліки тощо). Проте ці питання вже виходять за межі обліку та оподаткування.

Ліміти доходів для ФОП 1-ї — 3-ї груп наведені у п. 291.4 ПКУ. З 1 січня 2022 року ліміт доходу становить:

  • для 1-ї групи — 167 МЗП (1085500 грн);
  • для 2-ї групи — 834 МЗП (5421000 грн);
  • для 3-ї групи — 1167 МЗП (7585500 грн).

Докладніше про групи ФОПів читайте у нашому довіднику на сайті.

Тож якщо:

  • фактичний або плановий обсяг доходу не перевищує 167 мінімальних зарплат, а ФОП планує торгувати на ринку, то він може обрати першу групу. І повинен працювати самостійно, без найманих працівників;
  • фактичний або плановий обсяг доходу не перевищує 834 мінімальних зарплат, а ФОП планує торгувати на ринку або у власному чи орендованому приміщенні, то він може обрати другу групу. «Єдинник» другої групи вже може наймати працівників, але не більше ніж 10 осіб одночасно;
  • фактичний або плановий обсяг доходу не перевищує 1167 мінімальних зарплат, то ФОП може обрати третю групу платників ЄП за ставкою 5% або 3% від виручки. Ставка 3% передбачає реєстрацію платником ПДВ. Третя група ЄП має найменше обмежень у діяльності порівняно з першою та другою групами та не має обмежень щодо кількості найманих працівників.

Відповідь на запитання, чи реєструватися платником ПДВ (при цьому ставка ЄП буде 3%), залежить від того, чи є більшість покупців ФОПа платниками ПДВ. Якщо так, то і самому ФОПу краще теж бути платником ПДВ, щоб мати можливість складати покупцям податкові накладні. Якщо ж ФОП планує торгувати товарами широкого вжитку, а його покупцями будуть звичайні фізособи, то простіше застосовувати ставку 5% та не реєструватися платником ПДВ.

Платники єдиного податку, які не є платниками ПДВ (перша, друга та третя групи зі ставкою 5%), не зважають на вимоги п. 181.1 ПКУ щодо обов’язкової реєстрації платниками ПДВ при досягненні обсягу операцій 1000000 грн, тому що вони на них не поширюються.

Які можливості дає особливий режим оподаткування за ставкою ЄП 2% під час воєнного стану?

З 1 квітня 2022 року в Україні запроваджено особливий режим оподаткування за ставкою ЄП 2%. Цей режим можна обрати під час реєстрації ФОПом або подати заяву про перехід на ставку ЄП 2%, якщо ФОП уже зареєстрований і перебуває на загальній або спрощеній системі.

Наш оглядовий матеріал «Правила сплати та оподаткування ЄП під час війни: що змінилося з 17 березня?» про те, що саме змінилося для ФОПів під час війни, читайте в «ДК» №13/2022. У ньому ми писали про запровадження особливого режиму для «єдинників».

Але відтоді ці правила вже двічі вдосконалювали. Ці зміни ми проаналізували у статтях «Що змінилося для спецгрупи з єдиного податку з 5 квітня: аналіз редакції» в «ДК» №15/2022 та «З 16 квітня ще більше осіб можуть обрати 2% ЄП: аналіз Закону №2173» у «ДК» №17/2022.

Зокрема:

  • дохід платника ЄП за ставкою 2% не обмежується;
  • з 1 квітня 2022 року суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку «спецгрупи» з наступного робочого дня після подання заяви. Заява подається за формою заяви про застосування спрощеної системи оподаткування;
  • роздрібну торгівлю підакцизними товарами дозволили всім СГ, а не лише фізособам-підприємцям. Тобто на ЄП за ставкою 2% можна вести роздрібну торгівлю алкоголем, тютюновими виробами та пальним;
  • після закінчення воєнного стану треба буде зважати на суму доходу, яку ФОП отримає за 2022-й календарний рік. Наприклад, у разі переходу після війни зі ставки 2% на ставку 5% ЄП слід буде відповідати умові граничного розміру доходу в 1167 МЗП (нині — 7 млн 585,5 тис. грн). Про це повідомляла ДПС, див. консультацію «Після закінчення воєнного стану колишні обмеження на застосування спрощеної системи повертаються, у т. ч. щодо обсягу доходу» у рубриці «Запитання і відповіді» «ДК» №16/2022;
  • після закінчення воєнного стану повернуться й обмеження щодо торгівлі деякими видами товарів, про які ми говорили у попередньому розділі, зокрема не можна буде торгувати підакцизними товарами вроздріб.

Про те, як ФОПи сплачують ЄСВ у I кварталі 2022 року, ми писали у статті «Як ФОПам сплачувати ЄСВ за І квартал через війну?» в «ДК» №16/2022. Зокрема, ФОПи-«єдинники» і ФОПи на загальній системі оподаткування мають право не сплачувати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року. Докладніше про це — у статті «Правила сплати та оподаткування ЄП під час війни: що змінилося з 17 березня?» в «ДК» №13/2022.

Місце торгівлі — на ринку, власне або орендоване

Як ми вже зазначали вище, ФОП може торгувати товарами на ринку або в окремому власному чи орендованому приміщенні.

Якщо місце торгівлі — на ринку, це дає можливість застосовувати першу групу платників ЄП, але й торгувати доведеться самостійно.

Якщо є власне приміщення, можна використовувати його і зекономити на орендній платі.

Якщо власного приміщення немає, доведеться орендувати. Договір оренди приміщення або торгового місця укладають за загальними правилами. Умови договору визначають сторони — орендар та орендодавець.

Позаяк ФОПам-«єдинникам», у тому числі платникам ЄП за ставкою 2%, заборонено негрошові розрахунки, то ФОП не має права застосовувати взаємозаліки — на це треба звернути увагу під час укладення договору оренди. Зокрема, «єдинник» не може передбачити в договорі розрахунки за оренду приміщення за таких умов, як здійснення ремонту приміщення в рахунок орендної плати, передання орендодавцю торгового обладання або товару в рахунок плати за оренду тощо.

Застосування РРО та POS-терміналів

Умови застосування РРО платниками єдиного податку з 01.04.2021 р. показані в таблиці.

Таблиця

Умови застосування РРО платниками єдиного податку з 01.04.2021 р.

Групи платників ЄП Застосування РРО
1 група Не застосовують (п. 296.10 ПКУ)
2 група Застосовують РРО незалежно від обсягу доходу крім винятків:
— якщо «єдинник» проводить розрахунки з покупцями виключно у безготівковій формі шляхом переказу коштів на рахунок продавця (приймання платежів картками вважається розрахунковою операцією з метою застосування Закону про РРО, тому під цей виняток не підпадає);
— якщо «єдинник» здійснює операції, зазначені у ст. 10 Закону про РРО, наведені у Переліку №1336
3 група
4 група

Про застосування РРО та POS-терміналів у роздрібній торгівлі ми пишемо багато і регулярно. Які правила щодо РРО діяли до війни, можна дізнатися з таких статей:

  • «ФОПи-«єдинники» і РРО у 2022 році» в «ДК» №1-2/2022;
  • «Безготівкові операції та РРО» в «ДК» №6/2022;
  • «Інтернет-банкінг, еквайринг, ПН та РРО» в «ДК» №38/2021;
  • «Переказ коштів еквайром — окрема операція» в «ДК» №32/2021.

Наприклад, якщо ФОП є платником ЄП 2-ї або 3-ї групи, займається роздрібною торгівлею товарами, приймає від покупців готівку та застосовує POS-термінал, він зобов’язаний застосовувати РРО незалежно від обсягу його річного доходу.

Під час війни всі ці правила залишаються чинними, проте до кінця воєнного стану податківці не застосовуватимуть штрафи за незастосування РРО (окрім незастосування РРО при торгівлі підакцизними товарами) — див. консультацію «Санкції за порушення вимог Закону про РРО в період воєнного стану не застосовуються» в рубриці «Запитання і відповіді» «ДК» №12/2022.

Як діяти, якщо з різних причин немає змоги роздрукувати чек, читайте в консультації «Якщо чек не можна роздрукувати, його можна надіслати на e-mail покупця» в рубриці «Запитання і відповіді» «ДК» №11/2022.

Облік торговельної діяльності та первинні документи

З 26 листопада 2021 року запроваджено ведення товарного обліку для ФОПів.

Товарний облік повинні вести ФОПи, які торгують товарами та здійснюють розрахункові операції і належать до таких груп:

1) усі ФОПи на загальній системі;

2) усі ФОПи на єдиному податку 3-ї групи за ставкою 3% (платники ПДВ);

3) усі ФОПи на єдиному податку будь-якої групи, які торгують такими трьома групами товарів:

  • технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарськими засобами та виробами медичного призначення (ветеринарних препаратів та засобів для лікування тварин це не стосується!);
  • ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Зокрема, торговці зоотоварами, що перебувають на єдиному податку і не є платниками ПДВ, не належать до цих груп і тому не зобов’язані вести товарний облік.

Ми присвятили цій темі велику статтю «Товарний облік у ФОПа: що в новому порядку?» в «ДК» №47/2021.

За роз’ясненням Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики в листі від 29.06.2021 р. №04-32/12-2021/211661 (див. «ДК» №51-52/2021), ФОПи — платники ЄП і неплатники ПДВ, які не продають технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати їх походження первинними документами з метою контролю за дотриманням законодавства у сфері застосування РРО. Цю позицію ми коментували в «ДК» №51-52/2021.

Утім, кожен підприємець зацікавлений у веденні достовірного обліку своєї діяльності. Якщо він не має обов’язку вести товарний облік за встановленими формами, він може розробити власну систему обліку на власний розсуд.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.1995 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Перелік №1336 — Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. №1336.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру