• Посилання скопійовано

Чи належить матеріальна допомога, надана всім працівникам, до зарплати?

У зв’язку з воєнним станом підприємство надає матеріальну допомогу всім працівникам. Чи належить така допомога до фонду оплати праці?

Чи належить матеріальна допомога, надана всім працівникам, до зарплати?

Відповідно до пп. 2.3.3 Інструкції №5, до складу фонду оплати праці включається матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом, крім сум, зазначених у п. 3.31).

Своєю чергою, згідно з п. 3.31 Інструкції №5, не включається до складу фонду оплати праці матеріальна допомога одноразового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання.

Як бачимо, критерієм віднесення допомоги до зарплати є кількість працівників, яким надано матеріальну допомогу. Якщо надали всім працівникам, — це зарплата. Якщо окремим, — не зарплата.

Щоправда, в пп. 2.3.3 Інструкції №5 наведено ще один критерій — систематичний характер.

Тобто до фонду оплати праці належить лише та допомога, яка має систематичний характер і надана всім або більшості працівників.

Якщо допомога несистематична, навіть якщо вона надана всім працівникам, то, на наш погляд, до ФОП вона належить не обов’язково.

Як розуміти систематичність?

З роз’яснень у листі ПФУ від 08.02.2012 р. №2929/03-30 випливає, що до фонду оплати праці належить та матеріальна допомога, яка виплачується постійно, систематично, у звичайних умовах діяльності підприємства, в розмірі, передбаченому колективним договором чи іншим нормативним документом.

Роз’яснює ПФУ

Відповідно до підпункту 2.3.3 Інструкції №5 матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників, у розмірах, передбачених нормативно-правовими актами, або визначена у колдоговорі підприємства, що надається працівникам як за умови подання заяви, так і без неї (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом), належить до заробітної плати як інші заохочувальні та компенсаційні виплати, а отже, є базою для нарахування ЄСВ.

Відповідно до пункту 14 розділу I Переліку №1170, ЄСВ не нараховується на матеріальну допомогу разового характеру, що надається окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами. Тобто допомога була надана у непередбачених (екстрених) випадках, коли необхідність її отримання виникла раптово, за умови подання заяви, а її розмір визначався адміністрацією підприємства. Належність матеріальної допомоги до пункту 14 розділу I Переліку підтверджується змістом заяви особи або змістом наказу, у яких зазначена підстава для надання цієї матеріальної допомоги.

Лист ПФУ від 08.02.2012 р. №2929/03-30

Наприклад, до фонду оплати праці належить матеріальна допомога, яка виплачується на оздоровлення згідно з колективним договором працівникам, які йдуть у відпустку.

Не належить до фонду оплати праці та матеріальна допомога, яка спричинена екстреними непередбачуваними подіями і яку роботодавець надає в розмірі на власний розсуд, а не згідно з колективним договором чи іншим подібним документом.

Наприклад, воєнний стан — це екстрена, непередбачувана подія. ТПП вже визнала її форс-мажорною обставиною. Тому разова допомога за таких обставин теж є незапланованою виплатою і не має систематичного характеру.

Ця подія призвела до того, що всі українці зазнали якихось втрат. Тому, якщо виплачується матеріальна допомога у зв’язку з воєнним станом, вважати її систематичною й елементом фонду оплати праці, на наш погляд, немає підстав.

Для отримання такої допомоги працівник пише заяву на ім’я керівника підприємства, в якій просить надати матеріальну допомогу у зв’язку з сімейними обставинами — скрутним матеріальним становищем унаслідок воєнного стану. Отримані заяви керівник може завізувати, зазначивши на них дозвільний надпис — доручення відповідальній особі підприємства видати матеріальну (нецільову благодійну) допомогу.

Але якщо разової допомоги потребує не один працівник, доречніше на підставі отриманих заяв видати наказ, в якому перелічити всі отримані заяви, і дати доручення відповідальній особі підприємства виплатити матеріальну допомогу в такому-то розмірі.

При цьому ми сподіваємося, що податкова не звертатиме уваги на кількість заяв і зосередиться лише на факті надання разової допомоги всім працівникам. Проте слід зауважити, що точно виведена зі складу фонду оплати праці одноразова допомога окремим працівникам (без пояснення, скільки це «окремо»). І вже досить давно існує практика: для уникнення непорозумінь із податківцями надавати таку разову допомогу не частіше ніж раз на календарний рік і не більшості працівників в одному місяці. Тобто 50% — працівників в одному місяці, 50% — в іншому, це не зарплата. А 51%-100% працівників в одному місяці можуть отримати лише допомогу як зарплату. Бо це вже будуть не окремі працівники, а більшість трудового колективу.

Тож рекомендуємо підприємствам, які не готові сперечатися з податківцями, дотримуватися думки, що матеріальна допомога, про яку йдеться в запитанні, належить до фонду оплати праці.

Податок на доходи фізосіб та військовий збір

Як оподатковується зарплата, всім добре відомо — 18% ПДФО та 1,5% ВЗ. Ті ж самі правила діятимуть і щодо матеріальної допомоги, яка належить до фонду оплати праці.

А от якщо така разова допомога  не належить до фонду оплати праці, на неї поширюється пільга, встановлена пп. 170.7.3 ПКУ щодо нецільової благодійної допомоги. Якщо саме так, без зазначення напрямку використання, вона була вказана у заяві та в наказі про надання!

Тобто вона не включається до оподатковуваного доходу платника податку в розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2022 році — 3470 грн).

Сума перевищення наданої матеріальної допомоги над зазначеним розміром у 3470 грн (для 2022 року) включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи і підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором на загальних підставах.

У додатку 4ДФ як неоподатковувану, так і оподатковувану суму нецільової благодійної допомоги відображають одним рядком з ознакою доходу «169».

Єдиний соцвнесок

Якщо матеріальна допомога належить до фонду оплати праці, на неї нараховується ЄСВ за звичайними правилами. Як звичайна зарплата (у загальній сумі місячного доходу) відображатиметься така допомога і в єдиній «зарплатній» звітності.

Якщо не належить до фонду оплати праці, то ЄСВ не нараховується і в єдиній «зарплатній» звітності вона відображається тільки в додатку 4ДФ.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Інструкція №5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. №5.
  • Перелік №1170 — Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 р. №1170.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру