• Посилання скопійовано

Декларація з податку на прибуток за І квартал 2022 року: як звітуємо?

Напередодні подання декларації з прибутку за І квартал 2022 року нагадаємо про основні моменти складання та подання декларації.

Хто подає декларацію з податку на прибуток за І квартал 2022 року?

Декларацію з податку на прибуток подають платники, які зазначені у п. 133.1 ПКУ та які одночасно з цим зобов’язані подавати квартальну декларацію:

резиденти, і не тільки СГ, які перебувають на загальній системі оподаткування і відповідно є платниками податку на прибуток. Квартальний податковий період мають платники, в яких річний дохід від будь-якої діяльності (за мінусом непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний період перевищує 40 млн грн;

  • юрособи, які утворені відповідно до законодавства інших країн (іноземні компанії) та мають місце ефективного управління на території України, за умови що їхній річний дохід перевищує 40 млн грн;
  • юрособи, які утворені в будь-якій організаційно-правовій формі та отримують доходи з джерелом походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичні привілеї або імунітет згідно з міжнародними договорами України, за умови що їхній річний дохід перевищує 40 млн грн;
  • нерезиденти, які здійснюють господарську діяльність на території України через постійне представництво та/або отримують доходи з джерелом походження з України, та інші нерезиденти, на яких покладено обов’язок сплачувати податок на прибуток у порядку, встановленому розділом ІІІ ПКУ, за умови що їхній річний дохід перевищує 40 млн грн.

Звертаємо увагу: всі перелічені суб’єкти, якщо вони утворені в І кварталі 2022 року, мають річний звітний період і тому квартальних декларацій з податку на прибуток не подають — див. п. 137.5 ПКУ.

Неприбуткові організації, які порушили умови пп. 133.4.1 і 133.4.2 ПКУ, подають декларацію з податку на прибуток у строк, визначений для місячного звітного періоду (протягом 20 к. д. за останнім календарним днем звітного місяця), а також Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося пізніше) до останнього дня місяця, в якому скоєно таке порушення. Відповідно, у декларації з прибутку зазначають суму самостійно нарахованого ПЗ з податку на прибуток. Така неприбуткова організація вилучається з Реєстру та вважається платником податку на прибуток для потреб оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення. Це передбачено пп. 133.4.3 ПКУ.

Щодо неприбутківців також наголосимо: під час війни їм надано можливість провадити без податкових наслідків на добровільних засадах благодійну діяльність. Про це повідомляли податківці.

Який граничний строк подання декларації за І квартал 2022 року?

Платники податку на прибуток, у яких річний дохід від будь-якої діяльності перевищує 40 млн грн та які коригують фінрезультат на різниці, визначені ПКУ, звітують щокварталу за І квартал, півріччя, три квартали, рік.

Відповідно до пп. 49.18.2 ПКУ податкові декларації подають за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу (у тому числі в разі сплати квартальних авансових внесків) протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Для декларації з податку на прибуток за І квартал 2022 року граничний строк подання настає 10 травня 2022 року.

Податкове зобов’язання, визначене у декларації з податку на прибуток, сплачують протягом 10 к. д., наступних за останнім днем граничного строку для подання декларації (п. 57.1 ПКУ). Тож граничний термін сплати податку на прибуток за І квартал 2022 року — 20 травня 2022 року.

Проте війна внесла свої корективи. Згідно з пп. 69.1 підр. 10 розд. ХХ ПКУ у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати податковий обов’язок він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. Це стосується, зокрема, дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої пунктом 46.2 ПКУ.

Куди подавати декларацію?

Податкову декларацію платник податків подає за звітний період контролюючому органу, в якому перебуває на обліку за основним місцем.

Зверніть увагу: у разі зміни податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району, декларацію подають і податок сплачують за попереднім місцем податкової адреси (неосновним місцем обліку) до закінчення поточного бюджетного року, а починаючи з 1 січня наступного року — за новою податковою адресою (основним місцем обліку) — підпункт 2 п. 10.13 Порядку №1588. Тобто платники, які змінили місцезнаходження у І кварталі 2022 року, подають квартальну декларацію за І квартал 2022 року та сплачують податок ще за старим місцезнаходженням. Так само вони подаватимуть декларацію і сплачуватимуть податок за півріччя і три квартали 2022 року. А от річну декларацію за 2022 рік потрібно буде подавати вже за новим місцезнаходженням, тому що це станеться вже у наступному 2023 році.

На жаль, для тих, хто був змушений евакуювати підприємство з територій, де відбувалися бойові дії, інших правил не встановили. Зрозуміло, що таким юрособам треба стати на облік у ДПС за новим місцезнаходженням. А ось куди саме подавати декларацію і сплачувати податок, доведеться з’ясувати у своїй податковій (можливими є структурні зміни в ДПС через тимчасову окупацію певних територій та евакуацію органів ДПС та Держказначейства).

За якою формою подавати декларацію?

Наказом Мінфіну від 17.11.2021 р. №601 внесено зміни до форми декларації з податку на прибуток.

Тільки у рядку 10 заголовної частини щодо особливих позначок з’явився окремий рядок для інвестора зі значними інвестиціями, і для цих самих платників податку на прибуток додано два рядки в основному розділі декларації:

  • 03.1 «Сума перевищення ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки», над договірною (контрактною) вартістю реалізованих товарів (робіт, послуг) при здійсненні контрольованих операцій платником податку — інвестором зі значними інвестиціями»;
  • 03.2 «Сума перевищення договірної (контрактної) вартості придбаних товарів (робіт, послуг) над ціною, визначеною за принципом «витягнутої руки», при здійсненні контрольованих операцій платником податку — інвестором зі значними інвестиціями».

Відповідно змінився й зміст рядка 04. Тепер об’єкт оподаткування визначається за новою формулою: (рядок 02 + рядок 03 РІ + рядок 03.1 + рядок 03.2) (+, -).

Через появу нових рядків в основній частині декларації змінився й зміст додатка ВП. До нього також додано рядки 03.1 та 03.2 й викладено у новій редакції формулу рядка 04.

Відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності треба застосовувати для звітування за період, наступний за періодом їх офіційного опублікування. Позаяк Наказ №601 опубліковано 17.12.2021 р., то вперше за формою декларації зі змінами відповідно до Наказу №601 слід буде звітувати за І квартал 2022 року. Про це повідомили податківці в листі від 05.01.2022 р. №62/7/99-00-21-02-01-07 (див. «ДК» №3/2022).

Станом на сьогодні вже є нові зміни до форми декларації згідно з Наказом №58, який набрав чинності з 15 березня 2022 року (дня його офіційного опублікування в «Офіційному віснику України» №21/2022). Наказ №58 затверджено для приведення декларації у відповідність до змін, унесених до ПКУ Законом №1914. Зокрема, до пункту 141.9 ПКУ, яким передбачено особливості визначення загального мінімального податкового зобов’язання платників податку — власників, орендарів, користувачів на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь. Докладніше про ці зміни ми писали у статті «Оновлено форму декларації про прибуток» у «ДК» №12/2022.

Увага: розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання та заповнення додатка МПЗ має вперше здійснюватися за результатами звітного 2022 року, тож у декларації за І квартал 2022 року цього робити не потрібно. Про це пишуть податківці у новині «Щодо Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 10 лютого 2022 року №58».

Але позаяк Наказ №58 опубліковано у березні 2022 року, то вперше за оновленою формою декларації з податку на прибуток за Наказом №58 треба буде звітувати за ІІ квартал 2022 року. Про це також пишуть податківці у вищезгаданій новині.

Якщо платник податку є виробником електричної енергії за «зеленим» тарифом

Якщо в І кварталі 2022 року у нього виникли різниці, передбачені пунктом 58 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, він може відобразити їх у будь-яких рядках підрозділу «Різниці, передбачені підрозділом 4 розділу XX Податкового кодексу України» розділу 4 «Інші різниці» додатка РІ до декларації.

Ідеться про рядки, якими передбачено зменшення та збільшення фінансового результату до оподаткування і які не застосовуються платником податків для відображення інших різниць.

Також слід буде проставити позначку (х) у спеціальному полі декларації (графа «Наявність доповнення») та зазначити коди використаних рядків додатка РІ до декларації та посилання на відповідні норми Кодексу — «пункт 58 підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу України» у графі «Зміст доповнення».

Подавати інші доповнення до декларації з цієї підстави не потрібно.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №1914 — Закон України від 30.11.2021 р. №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».
  • Наказ №58 — Наказ Мінфіну від 10.02.2022 р. №58 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів».
  • Наказ №601 — Наказ Мінфіну від 17.11.2021 р. №601 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Державної податкової адміністрації України».
  • Порядок №1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.2011 р. №1588.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру