• Посилання скопійовано

Як банки перевіряють нових клієнтів-СГ та зарплатні проєкти під час війни?

Якщо електронні реєстри не працюють і неможливо отримати відомості в ЄДР, банк відкриває рахунки суб’єктам господарювання на підставі іншого джерела інформації. Це може бути виписка або витяг з ЄДР, установчий документ тощо.

Як відкрити банківський рахунок під час війни?

Національний банк України у листі від 04.03.2022 р. №57-0010/19314 (див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК») наголосив, що з дня запровадження в Україні воєнного стану не припиняв роботу банків та не встановлював заборони щодо відкриття рахунків фізичним та юридичним особам.

Так, уповноважені банки під час відкриття рахунків суб’єктам господарювання, які мають мобілізаційні завдання, керуються нормами Положення №577 (у редакції постанови НБУ від 06.08.2019 р. №103).

Банки України мають право відкривати рахунки клієнтам згідно з положеннями Інструкції №492. Тобто змін до роботи та функціонування банків не вносилося.

Але під час війни працюють не всі реєстри. Для збереження інформації під час війни окремі реєстри наразі відімкнені та перебувають за межами доступу. Саме тому НБУ й видав цього листа: щоб пояснити, як і надалі залучати нових клієнтів, але мати можливість перевірити надану ними інформацію під час війни.

Так, якщо електронні реєстри не працюють і на виконання норм пункту 21 розділу I Інструкції №492 неможливо отримати відомості в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР), банк відкриває рахунки суб’єктам господарювання на підставі документів, які дають можливість банку ідентифікувати та верифікувати клієнта. До таких документів належать: виписки, витяги, інші документи і відомості з ЄДР та установчих документів юросіб у паперовій формі або такі документи в електронній формі, надані засобами електронної комунікації чи на змінному носії інформації.

Крім цього, на період блокування доступу до ресурсів Міністерства юстиції України банки можуть використовувати дані, отримані на сервісах перевірки контрагентів, зокрема https://youcontrol.com.ua та https://opendatabot.ua.

Як перевірити, кому надсилаються кошти в межах зарплатного проєкту?

Про це НБУ розповів в іншому листі від 21.03.2022 р. №25-0005/22656 (див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК»).

З огляду на поточну ситуацію в Україні банкам рекомендовано здійснювати верифікацію фізосіб, на користь яких відкрито поточні рахунки для зарахування заробітної плати, за допомогою:

— спрощених способів верифікації, наведених у додатку 2 до Положення №65;

— або шляхом відеоверифікації, порядок якої встановлено у додатку 3 до Положення №65. Тобто слід звірити дані працівника з його паспортом та оригіналом ідентифікаційного номера.

Нормативна база

  • Інструкція №492 — Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою НБУ від 12.11.2003 р. №492.
  • Положення №65 — Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, затверджене постановою НБУ від 19.05.2020 р. №65.
  • Положення №577 — Положення про порядок здійснення безготівкових розрахунків в Україні в національній валюті в особливий період, затверджене постановою НБУ від 23.12.2003 р. №577.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру