• Посилання скопійовано

Що нового

Діє закон про спрощення надання соціальних послуг у кризових ситуаціях

! Громадянам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 26.04.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання соціальних послуг у разі введення надзвичайного або воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях».

До Закону про соціальні послуги внесено зміни, які передбачають спрощення надання соцпослуг в умовах надзвичайного або воєнного стану. Щоб зміни почали діяти, КМУ протягом тижня має прийняти відповідні постанови на виконання цього закону.

Із текстом закону можна ознайомитись у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Закон України від 14.04.2022 р. №2193-IX чинний з 27.04.2022 р.


НБУ запровадив нові моделі обліку цінних паперів нерезидентів

! Депозитаріям, нерезидентам

Національний банк України запровадив нові моделі обліку цінних паперів нерезидентів та розширив можливості застосування «лінку» з міжнародним депозитарієм. Відповідні зміни дадуть змогу спростити доступ нерезидентів до облігацій внутрішньої державної позики, зокрема до військових ОВДП, та сприятимуть створенню нових послуг із продажу державних цінних паперів.

Зміни до Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України, затвердженого постановою НБУ від 21.12.2017 р. №140, передбачають урегулювання:

— можливості відкриття в системі депозитарного обліку депозитарію НБУ агрегованих рахунків для обліку цінних паперів, права на які належать нерезидентам. Це зроблено з метою спрощення автоматизації процесів відкриття рахунків у цінних паперах та обслуговування операцій нерезидентів із ОВДП;

— порядку обліку прав на цінні папери, що належать інвестиційним фірмам та їхнім клієнтам;

— умов припинення ведення обліку та обслуговування обігу облігацій місцевих позик у системі депозитарного обліку депозитарію НБУ.

Крім того, депозитарій НБУ додав можливість обслуговування кількох однотипних агрегованих рахунків у цінних паперах однієї депозитарної установи. Це дасть змогу оптимізувати процеси купівлі-продажу ОВДП інвестиційними фірмами та їх клієнтами, а також сприятиме залученню FinTech компаній на цей ринок.

Постанова Правління НБУ від 21.04.2022 р. №79 чинна з 23.04.2022 р.


Затверджено перелік територій для виплати допомоги переселенцям з травня 2022 року

! Громадянам

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України затвердило Перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 25 квітня 2022 року.

Наказ розроблено на виконання вимог Постанови КМУ від 16.04.2022 р. №457 «Про підтримку окремих категорій населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України».

Отримати допомогу зможуть ті громадяни, які перемістилися з територіальних громад, що затверджені зазначеним наказом Мінреінтеграції, а також ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Зазначимо, що допомога на проживання для внутрішньо переміщених осіб з територій, які постраждали від війни, надається у таких розмірах:

для осіб з інвалідністю та дітей — 3000 гривень;

для інших осіб — 2000 гривень.

Заяву на допомогу на проживання можна подати дистанційно через застосунок «Дія» (в розділі «послуги»).

Або ж іншим способом:

— особисто подати заяву на взяття на облік у статусі ВПО до органів соціального захисту, уповноваженої особи громади чи ЦНАПу;

— отримати довідку щодо взяття на облік як ВПО;

— особисто подати заяву на отримання допомоги до органів соціального захисту, уповноваженої особи громади чи ЦНАПу.

Наказ Мінреінтеграції від 25.04.2022 р. №75 чинний з 26.04.2022 р.


Правила обміну інформацією з питань фінмоніторингу знову відтермінували

! Суб’єктам первинного фінмоніторингу

Міністерство фінансів відтермінувало до закінчення війни набрання чинності Наказом Мінфіну від 04.06.2021 р. №322 «Про затвердження порядку обміну інформацією з питань фінансового моніторингу». Зазначеним наказом, який мав набрати чинності 01.05.2022 р., було затверджено:

— Порядок створення особистого кабінету суб’єкта первинного фінансового моніторингу та доступу до е-кабінету системи фінансового моніторингу;

— Порядок інформаційної взаємодії суб’єктів первинного фінансового моніторингу та Державної служби фінансового моніторингу України.

Держфінмоніторинг вказує, що до набрання чинності нормативно-правовою базою щодо забезпечення роботи е-кабінету системи фінансового моніторингу та надання суб’єктам доступу до особистих кабінетів суб’єкти зобов’язані надавати Держфінмоніторингу інформацію в електронному або паперовому вигляді відповідно до вимог чинних нормативно-правових актів.

Зокрема, ці дії слід виконувати за нормами інструкції щодо заповнення форм обліку та подання інформації, пов’язаної зі здійсненням фінансового моніторингу, затвердженої наказом Мінфіну від 29.01.2016 р. №24, та Порядку електронної взаємодії суб’єктів первинного фінансового моніторингу та Державної служби фінансового моніторингу України, затвердженого наказом Мінфіну від 24.11.2015 р. №1085.

Наказ Мінфіну від 07.04.2022 р. №113
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 27.04.2022 офіційно не опублікований


Визначено види діяльності, здійснення яких стимулюється через правовий режим «Дія Сіті»

! СГ

Відповідно до п. 12 ч. 4 ст. 5 Закону «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» Кабмін визначив види діяльності, здійснення яких стимулюється шляхом створення правового режиму «Дія Сіті». Ними є:

— розробка, запровадження та технологічна підтримка продуктів і рішень міжнародних карткових платіжних систем;

— виробництво та реалізація електронних компонентів і плат, комп’ютерів і периферійного устатковання, обладнання зв’язку, інструментів і обладнання для вимірювання, дослідження та навігації, оптичних приладів і фотографічного устатковання для використання в оборонній (безпековій), промисловій та побутовій сфері;

— надання у користування потужностей з обробки та зберігання даних у сфері інформатизації (обчислювальна інфраструктура) у вигляді хмарного (віртуального) дата-центру, ресурсів віртуальної інфраструктури, надання послуг зі зберігання та обробки інформації з використанням функціональності ліцензійного програмного забезпечення, а також надання інфраструктури для зберігання та обробки даних і розміщення (хостингу) комп’ютерного обладнання в центрі обробки даних.

Постанова КМУ від 19.04.2022 р. №467 чинна з 20.04.2022 р.


Нацбанк дозволив здійснювати низку страхових виплат за кордоном

! Страховикам, громадянам, які виїхали за кордон

З метою визначення особливостей функціонування грошово-кредитного та валютного ринків в умовах воєнного стану Нацбанк вніс зміни до своєї Постанови від 24.02.2022 р. №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану», якими, зокрема, передбачено розширення переліку винятків із заборони на транскордонні перекази для учасників страхового ринку.

Так, учасникам страхового ринку дозволено купувати іноземну валюту з метою перерахування коштів у валюті за такими видами страхування:

— медичне страхування за кордоном (операції зі здійснення страхової виплати за договорами страхування осіб, що виїжджають за кордон, на рахунки асистуючих компаній-нерезидентів);

— «Зелена картка» (операції Моторного (транспортного) страхового бюро України з оплати страхових платежів за договорами перестрахування та страхових виплат постраждалим чи вимог до компенсації таких виплат за договорами міжнародного страхування «Зелена картка»).

Постанова НБУ від 22.04.2022 р. №81 чинна з 22.04.2022 р.


НБУ обмежив доступ до інформації про учасників ринку небанківських фінпослуг

! Учасникам ринку небанківських фінпослуг

З метою забезпечення безпеки та фінансової стабільності фінансової системи і запобігання кризовим явищам у період запровадження воєнного стану НБУ вніс зміни до своєї Постанови від 06.03.2022 р. №39 «Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації», обмеживши доступу до відкритої інформації про учасників ринку небанківських фінансових послуг України під час дії воєнного стану.

Зокрема, припинено відкритий доступ користувачів до Державного реєстру фінансових установ, реєстру колекторських компаній, Державного реєстру страхових та перестрахових брокерів, переліку небанківських фінансових груп тощо.

Доступ до Комплексної інформаційної системи Нацбанку надається авторизованим надавачам фінансових послуг.

Упродовж дії воєнного стану інформація про структуру власності надавачів фінансових послуг та колекторських компаній не буде розміщуватися на сторінках офіційного Інтернет-представництва Нацбанку. Доступ до такої інформації, розміщеної раніше, закривається.

Отримати ці дані юридичні та фізичні особи України можуть за визначеною у постанові процедурою.

Крім цього, небанківські фінустанови, юрособи, які не є фінустановами, але мають право надавати окремі фінпослуги, колекторські компанії протягом дії воєнного стану в Україні не розміщують відомості про свою структуру власності на власних вебсайтах.

Такі надавачі фінпослуг та колекторські компанії зобов’язані розмістити відомості про свою структуру власності відповідно до п. 39 розд. IV Положення про вимоги до структури власності надавачів фінансових послуг та п. 126 гл. 16 розд. IV Положення про реєстрацію колекторських компаній протягом 10 р. д. із дня припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Постанова НБУ від 20.04.2022 р. №77 чинна з 22.04.2022 р.


Затверджено форму книги реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану

! Власникам землі і землекористувачам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило форму книги реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану (далі — Книга).

Книга ведеться районною військовою адміністрацією у паперовій та електронній формах. В електронній формі Книги ведуться в форматі MS Excel.

У Книзі здійснюється державна реєстрація:

договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, переданих в оренду органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування;

договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, переданих в оренду постійними користувачами, емфітевтами;

договорів про передачу права землекористування;

договорів про внесення змін до вищезазначених договорів, договорів про розірвання зазначених договорів.

Наказ Мінагрополітики від 11.04.2022 р. №219
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 27.04.2022 офіційно не опублікований


Нацбанк запровадив нові валютні обмеження

! Громадянам

Нацбанк вніс зміни до своєї Постанови від 24.02.2022 р. №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану», якими уточнив обмеження на транскордонні операції громадян з метою запобігання непродуктивному відтоку капіталу з країни в умовах воєнного стану.

Тепер фізособи мають змогу купувати активи, які безпосередньо конвертуються (обмінюються) на кошти та належать до операцій «quasi cash», використовуючи лише власну іноземну валюту, у межах ліміту 100 тис. грн на місяць (в еквіваленті). Відповідний ліміт також поширюється на транскордонні P2P-перекази.

Зазначені вище безготівкові операції дозволено здійснювати з використанням платіжних карток, емітованих до рахунків, що відкриті в іноземній валюті.

Крім того, фізособи мають змогу в межах окремого ліміту у 100 тис. грн на місяць здійснювати транскордонні Р2Р-перекази з рахунків, відкритих у банках у національній валюті.

Постанова НБУ від 20.04.2022 р. №78 чинна з 20.04.2022 р.


Порядок затвердження й експертизи проєктів будівництва адаптовано до воєнного часу

! Проєктним організаціям

Кабмін вніс зміни до Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженого постановою КМУ від 11.05.2011 р. №560.

Змінами, зокрема, визначено, що під час дії воєнного стану розроблення проєктів будівництва з капітального ремонту об’єктів (незалежно від класу наслідків (відповідальності), пошкоджених в результаті воєнних дій, допускається здійснювати у складі дефектного акта, у якому визначаються фізичні обсяги робіт, пояснювальної записки, в якій зазначаються умови виконання робіт, та кошторисної документації на підставі звіту за результатами обстеження, розробленого відповідно до Порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва. Зазначений звіт повинен містити висновок про технічний стан об’єкта, відомість пошкоджених (зруйнованих) конструкцій, інженерних систем (із зазначенням ступеня та обсягів пошкоджень, їх технічного стану), а також рекомендовані заходи з відновлення експлуатаційної придатності об’єкта. Рішення щодо обсягу проєктної документації (щодо можливості розроблення проєкту будівництва у складі дефектного акта, пояснювальної записки та кошторисної документації) приймається головним архітектором проєкту та/або головним інженером проєкту за погодженням із замовником, що зазначається у завданні на проєктування.

Постанова КМУ від 19.04.2022 р. №470 чинна з 20.04.2022 р.


Кабмін затвердив порядок держреєстрації тваринницьких потужностей та операторів ринку

! Тваринникам

Кабмін затвердив Порядок здійснення державної реєстрації тваринницьких потужностей та операторів ринку.

Порядок визначає процедуру державної реєстрації:

— тваринницьких потужностей, призначених для утримання, розведення, вирощування свійських наземних тварин, бджіл, об’єктів аквакультури, збору, виробництва, переробки репродуктивного матеріалу, а також інших тваринницьких потужностей, що не підлягають затвердженню відповідно до ст. 43 Закону «Про ветеринарну медицину»;

— операторів ринку, які провадять діяльність, пов’язану із:

транспортуванням свійських копитних тварин для цілей експорту з України;

збором свійських копитних тварин та/або свійської птиці без використання потужностей, зокрема операторів ринку, які здійснюють продаж або купівлю зазначених тварин.

Оператор потужностей, в управлінні якого перебувають тваринницькі потужності, зазначені в пп. 1 п. 1 Порядку, та оператор ринку, який провадить діяльність, зазначену в пп. 2 п. 1 Порядку, зобов’язані подати (надіслати) до територіального органу Держпродспоживслужби заяву про державну реєстрацію тваринницької потужності/оператора ринку відповідно до Порядку.

Постанова вводиться в дію одночасно із Законом від 04.02.2021 р. №1206-IX «Про ветеринарну медицину», тобто з 21.03.2023 р.

Постанова КМУ від 19.04.2022 р. №461 чинна з 20.04.2022 р..


Аудиторам полегшили існування

! Суб’єктам аудиторської діяльності

Кабмін вніс зміну до своєї Постанови від 10.04.2019 р. №313 «Про розмір внеску, що сплачується суб’єктами аудиторської діяльності на користь Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю».

Установлено, що у 2022 році розмір внеску, визначений в абз. 1 Постанови №313, становить 0 (нуль) відсотків. Надміру сплачені у 2022 році суб’єктами аудиторської діяльності суми внесків на користь Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю зараховуються у рахунок майбутніх платежів.

Постанова КМУ від 19.04.2022 р. №464 чинна з 20.04.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру