• Посилання скопійовано

Правила сплати та оподаткування ЄП під час війни: що змінилося з 17 березня?

З ініціативи уряду до ПКУ внесено зміни, покликані полегшити ведення бізнесу під час війни або хоча б зменшити податкове навантаження на бізнес. Розгляньмо, які зміни стосуються «єдинників».

Розгляньмо зміни, внесені до чинного законодавства стосовно платників єдиного податку.

Зміни, внесені Законом №2120, є різними та залежать від групи, до якої належить «єдинник».

Якщо ви ФОП 1-ї або 2-ї групи

Для вас тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, встановлено спеціальні правила:

  • ви маєте право не сплачувати єдиного податку;
  • декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця не заповнюється за період, в якому єдиний податок не сплачувався.

Звісно, що це право не платити, а не звільнення від оподаткування як таке. Тому, якщо ви бажаєте і маєте можливість допомогти державі фінансово у цей важкий період, ви так само можете цей податок сплатити. І відобразити в декларації.

Підприємці цих груп не можуть бути платниками ПДВ. Тож зупинімося на тому, що якщо умов перебування у своїй групі ФОП не порушує, то навіть у разі отримання під час війни доходів податок з них він може не платити.

Якщо ви ФОП 3-ї групи

А ось тут — увага! Адже законодавці встановили для третьої групи певні пільги з єдиного податку. Але це не та третя група, до якої ми звикли!

На час війни створюється нова, спеціальна 3-тя група (спецгрупа, як її вже часто називають фахівці). Аби працювати на ній, треба дотримуватися трьох критеріїв.

Критерій №1

На час війни такими особливими платниками єдиного податку третьої групи можуть бути ФОПи та юрособи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, в яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень. До таких осіб не застосовується обмеження щодо кількості осіб, які перебувають із ними у трудових відносинах.

Нагадаємо!

До 17 березня в ПКУ була тільки одна третя група «єдинників», критерії для якої були визначені пп. 3 пункту 291.4. Кількість працівників, які працюють у такого «єдинника», теж не була обмежена. А от граничний обсяг річного доходу становив 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Зокрема, на початку 2022 року він дорівнював 7585500 грн.

Увага! Нововведення не означає, що та третя група, яка досі існувала, скасовується. Або що всім треба пройти переоформлення до нової третьої групи.

А що ж тоді означають ці зміни? У тимчасових нормах пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ використовується формулювання «платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом». Що передбачає існування й інших платників єдиного податку третьої групи, які цими особливостями не користуватимуться. Чому? Тому що вони не пройдуть другий критерій!

Критерій №2

Нагадуємо, що «єдинники» обмежені у видах діяльності, яку можуть здійснювати. Для третьої групи ці обмеження встановлює п. 291.5 ПКУ. Але під час війни вони можуть цим обмеженням нехтувати. І застосовувати новий, тимчасовий перелік обмежень.

Платниками ЄП «особливої» 3-ї групи не можуть бути:

1) суб’єкти господарювання (юрособи та фізособи-підприємці), які здійснюють:

  • діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);
  • обмін іноземної валюти;
  • виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізосіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, перрі (без додання спирту) та столових вин);
  • видобування, реалізацію корисних копалин;

2) страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом; реєстратори цінних паперів;

3) представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юрособи, яка не є платником єдиного податку;

4) фізичні та юридичні особи — нерезиденти.

Критерій №3

Якщо ви пройшли два попередні критерії, на вас чекає зниження податкового навантаження!

Відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлюється у розмірі 2% доходу. Це замість уже наявних 5% для неплатників ПДВ і 3% для платників. А ПДВ за цей період ці особливі «єдинники» можуть і не сплачувати! Адже ПКУ встановлює: платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, звільняються від обов’язку нарахування, сплати і подання податкової звітності з ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Тобто звільнення від ПДВ для них є, але не для ЗЕД-діяльності. Якщо такий особливий ФОП або юрособа здійснюють під час воєнного стану і постачання в Україні, й експорт-імпорт, декларацію з ПДВ доведеться подавати. Хоча постачання в межах митної території України залишатимуться при цьому звільненими від оподаткування.

Увага!

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, є квартал.

Такі особливі «єдинники» подають до ДПС податкову декларацію платника єдиного податку за податковий (звітний) квартал із зазначенням суми помісячного доходу у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду. Тобто в межах 40 днів після закінчення звітного кварталу. Яка саме форма декларації застосовуватиметься для них, наразі офіційно не повідомлялося. Проте, враховуючи нову ставку податку, найімовірніше, Мінфін або внесе зміни до чинної форми, або затвердить нову тимчасову форму декларації.

Такі платники єдиного податку щомісяця до 15 числа сплачують авансовий внесок єдиного податку за підсумками попереднього календарного місяця!

Як стати особливим «єдинником» 3-ї групи?

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платником з особливостями суб’єкт господарювання до останнього числа місяця, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву.

А перейти до цієї спецгрупи може будь-який суб’єкт господарювання: і фізособа, і юрособа, і «єдинник», і «загальник». Проте це позиція автора, податківці ще не вказували на механізм початку застосування цих пільг.

Як наголошують податківці, існуючим суб’єктам господарювання заяву про перехід на спрощену систему з особливостями необхідно подати до 31 березня!

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, вважаються особливими платниками єдиного податку 3-ї групи з дня їхньої державної реєстрації.

Через що одразу виникає безліч запитань.

Наприклад: якої форми має бути ця заява та як її подавати? На це у ПКУ відповідей немає, а податківці наразі офіційно не роз’яснюють. Але часу залишається замало, тож не чекаймо, а звертаймося до територіальних ДПС.

Зрозуміло лише одне: платник ЄП 3-ї групи, який цю заяву не подасть, залишиться у 3-й групі, але за старими правилами оподаткування єдиним податком.

Не менш цікавим є запитання, як перейти до цієї спецгрупи платникам ПДВ. Чи проходити процедуру анулювання? На нашу думку, ні. А отже, умовні ПЗ з ПДВ у зв’язку з таким переходом за п. 184.7 ПКУ, на думку автора, не виникатимуть.

А от ПЗ за п. 198.5 ПКУ, якщо товари або послуги були придбані з ПДВ, але використані у таких звільнених від оподаткування ПДВ операціях, на думку автора, можуть виникнути. Адже про звільнення від таких ПЗ у Законі №2120 для спецгрупи ні слова. Проте і тут варто дочекатися роз’яснень податківців — раптом вони все ж таки будуть лояльні до «єдинників».

Як вийти з цього особливого стану?

ПКУ передбачає два варіанти.

1. Без заяви. Після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України платники єдиного податку третьої групи, які на день припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України використовували особливості оподаткування, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, втрачають право на використання особливостей оподаткування й автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування.

2. За заявою. Платник податку має право самостійно відмовитися від використання особливостей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

Що з ЄСВ?

ФОПи-«єдинники» (так само, як ФОПи на загальній системі оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства) також звільняються від сплати ЄСВ за себе. І жодних мінімальних внесків у разі неотримання доходів!

Окремо до Закону про ЄСВ вноситься уточнення: ті, хто скористається цією пільгою, розрахунку єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Ця норма стартує з 1 березня 2022 року і припиняє дію через рік після закінчення воєнного стану.

Але добровільно сплачувати ЄСВ ФОПи все ж таки зможуть. І тоді вони, звісно, зазначають суми такого ЄСВ у декларації.

Одразу ж у наших читачів виникло запитання: а що у тих, хто не платить ЄСВ під час війни, зі страховим стажем? І це слушне запитання, адже про це у Законі №2120 ані слова. Тож діятиме загальне правило: немає сплати ЄСВ — на жаль, немає і страхового стажу.

Як це вплине на нарахування пенсії в майбутньому, можна тільки здогадуватися (як, власне, і про долю майбутніх пенсій). Чи виплачуватиме ФСС лікарняні та декретні таким ФОПам, теж наразі невідомо. Під час минулого звільнення від сплати ЄСВ на час карантину Фонд обіцяв платити. Наразі свіжого роз’яснення ще не було.

І ще одне звільнення від сплати ЄСВ!

Воно встановлене теж лише для «єдинників». «Спрощенцям» груп 2, 3 дозволяється не сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників. Такі суми будуть сплачені за працівників (щоб ті не втрачали страхового стажу) з коштів держбюджету.

Тобто під час періоду мобілізації, визначеного Указом №65/2022, роботодавці — платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування — фізособи-підприємці, які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку, а також юрособи, які належать до третьої групи платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиного внеску за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

Суми єдиного внеску, нараховані та не сплачені такими роботодавцями, сплачуються за кошти державного бюджету, крім періодів, у яких ці наймані працівники отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, з яких було сплачено єдиний внесок за кошти державного бюджету.

Увага! Для визначення суми єдиного внеску, що підлягає сплаті за кошти державного бюджету, роботодавець розраховує та відображає у звітності суму ЄСВ за найманих працівників у розмірах, передбачених ч. 5 і 14 ст. 8 Закону про ЄСВ.

Тобто у зведеній зарплатній звітності (податковому розрахунку) таких працівників обов’язково треба показати. Закон каже: для розрахунку використовуються дані звітності щодо найманих працівників щодо суми нарахованого доходу у межах максимальної величини, на яку нараховується єдиний внесок, суми нарахованого єдиного внеску, суми донарахованого та зменшеного нарахування єдиного внеску таких найманих працівників.

А ось як це відобразити у звітності на практиці, наразі розуміння немає (закон зі зрозумілих причин цього не каже). Наприклад, зрозуміло, що про основних працівників — не інвалідів треба зазначити хоча б мінімальну суму ЄСВ; скажімо, що нарахованого доходу нуль, а база нарахування — це мінімальна зарплата. А от що зазначати стосовно працівників з інвалідністю та сумісників, щодо яких мінімального ЄСВ не встановлено, — не зрозуміло.

До того ж є один нюанс, встановлений Законом №2120: вимоги щодо нарахування єдиного внеску на заробітну плату (дохід), що не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, не застосовуються до заробітної плати (доходу) за останній календарний місяць (включно), в якому відбулася фактична демобілізація такого працівника.

Тому чекаймо на роз’яснення податківців.

На підставі розрахунку, зробленого роботодавцями, ДПСУ формуватиме бюджетні запити на отримання коштів на покриття сум не сплаченого роботодавцями єдиного внеску.

Але це ще не все!

Депутати готують нові зміни до ПКУ для вдосконалення зазначених вище норм. В першу чергу це стосується платників ПДВ, які бажають скористатися перевагами спеціальних правил для 3-ї групи платників ЄП під час війни.

Для цього розроблено законопроект, з текстом якого можна ознайомитися за посиланням (файл PDF).

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №2120 — Закон України від 15.03.2022 р. №2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Указ №65/2022 — Указ Президента України від 24.02.2022 р. №65/2022 «Про загальну мобілізацію», затверджений Законом України від 03.03.2022 р. №2105-IX.

Автор: Бикова Ганна

До змісту номеру