• Посилання скопійовано

Як навчити вести військовий облік

Підприємство оплатило курс «Військовий облік на підприємствах» працівникові, відповідальному за ведення ВО. Чи оподатковується така оплата ПДФО, ВЗ і ЄСВ?

Кадровий облік

Підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку, здійснюється не рідше одного разу на п’ять років (п. 12 Порядку №1487).

При цьому заклади освіти, що провадять освітню діяльність з підвищення кваліфікації працівників, повинні мати ліцензії на відповідну діяльність та що два роки погоджувати з Генеральним штабом Збройних Сил програми підготовки.

Підприємства щороку до 1 жовтня визначають потребу в підвищенні кваліфікації цих працівників (п. 12 Порядку №1487). Таку потребу доречно передбачити у наказі.

Куди скерувати працівника на підвищення кваліфікації?

Міноборони у листі від 08.06.2023 №383/вих. 3ВГ/6 надало інформацію щодо закладів освіти, які тоді мали ліцензію на підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку.

Тоді це були:

Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Сагайдачного;

Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого;

Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана;

Університет економіки та права «Крок».

Відтоді, звісно, навчальних закладів, які мають ліцензію, значно побільшало.

Оподаткування вартості підвищення кваліфікації

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається сума витрат роботодавця у зв’язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податку згідно із законом (пп. 165.1.37 ПКУ).

Так, організація професійного навчання працівників здійснюється роботодавцями з урахуванням потреб власної господарської або іншої діяльності відповідно до вимог законодавства (ст. 6 Закону №4312).

Вимога щодо підвищення кваліфікації працівників, відповідальних за ведення військового обліку, міститься у Порядку №1487, і її потрібно виконати.

Основними напрямами діяльності роботодавців у сфері професійного розвитку працівників є, зокрема, розроблення поточних та перспективних планів професійного навчання працівників (ч. 1 ст. 4 Закону №4312).

Таким чином, витрати роботодавця у зв’язку з підвищенням кваліфікації працівника (який веде військовий облік) у будь-якій сумі не включаються до складу оподатковуваного доходу такого працівника та не є об’єктом оподаткування ПДФО в тому разі, якщо таке підвищення кваліфікації передбачається законодавством. А як зазначено вище, це визначено нормами законодавства.

Зі суми, сплаченої роботодавцем за підвищення кваліфікації працівників, ВЗ не утримують (пп. 1.2 і 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Попри те що кошти за підвищення кваліфікації працівників не оподатковуються ПДФО та ВЗ, вони підлягають відображенню в додатку 4ДФ єдиної звітності у місяці відповідного кварталу за ознакою доходу «158».

Щодо ЄСВ, то витрати на підвищення кваліфікації працівника, який веде військовий облік на підприємстві, не входять до фонду оплати праці згідно з пп. 3.24 Інструкції №5 та не включаються до видів виплат, на які нараховується ЄСВ.

Отже, на суму, сплачену роботодавцем за підвищення кваліфікації працівників, ЄСВ не нараховують і не сплачують, відповідно в додатку 1 єдиної звітності відображати його не потрібно.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру