• Посилання скопійовано

Виплата дивідендів нерезиденту

Юрособа нарахувала нерезидентові-юрособі дивіденди, жодних податків при цьому не сплачено. Що у декларації з податку на прибуток та її додатках?

Додаток ПН (щодо податку з доходів нерезидента)

Навіть якщо згідно з міжнародною конвенцією при виплаті дивідендів нерезидентові утримувати податок на доходи нерезидента не потрібно, додаток ПН однаково складають і подають разом із декларацією. Принаймні на цьому наполягають податківці.

Дивимося на запитання в ЗІР (102.20.02): «Чи потрібно подавати додаток(ки) ПН до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, якщо відповідно до норм міжнародного договору доходи нерезидента із джерелом їх походження з України звільняються від оподаткування?».

ДПС відповідає, що так, потрібно.

Але як такий додаток скласти? Не можна ж подати порожній додаток?

Дивимося запитання в ЗІР (102.20.02): «Як заповнюються графи 5 та 6 таблиці 1 додатка ПН до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств у разі виплати доходів нерезиденту із джерелом їх походження з України, які відповідно до правил міжнародного договору звільнені від оподаткування та з яких не утримується та не перераховується податок на доходи нерезидента?».

ДПС відповідає, що у графах 5 та 6 таблиці 1 додатка ПН до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі — додаток ПН) проставляють «0». При цьому значення графи 6 таблиці 1 додатка ПН відображають у графі 8 таблиці 1 додатка ПН.

Водночас у виносці «6» до назви графи 5 таблиці 1 додатка ПН зазначено, що у разі застосування міжнародного договору потрібно навести його назву та норму, за якою застосовується передбачена договором ставка податку.

Строк користування пільгою

Яка дата вважається початком/закінченням користування пільгою (початок звітного періоду чи день виплати доходу) для графи «Строк користування податковою пільгою у звітному періоді» додатка ПП до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств при застосуванні норм міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування та чи необхідно подавати такий додаток за наступні звітні періоди поточного року, в яких не здійснювалася виплата доходу нерезиденту?

ДПС (у ЗІР, підкатегорія консультації 102.16) зазначає:

— датою початку/закінчення користування податковою пільгою у звітному періоді є дата виплати доходу нерезидентові;

— якщо виплати доходів нерезидентові здійснюються декілька разів протягом звітних (податкових) періодів року, то датою початку користування відповідною податковою пільгою є день першої виплати доходу, а датою закінчення користування — день останньої виплати доходу;

— незалежно від того, чи здійснюється виплата доходу нерезидентові у наступних звітних періодах поточного року, чи ні, додаток ПП до декларації подається з відображенням застосованої у попередньому звітному періоді поточного року податкової пільги.

Додаток ПП (Інформація про суми податкових пільг)

Якщо платник, виплачуючи дивіденди нерезидентові, у зв’язку з нормами міжнародної конвенції не утримував податку на доходи нерезидентів, такий платник скористався пільгою зі сплати податку на прибуток, а тому повинен заповнити щодо цієї пільги додаток ПП.

У цій ситуації в таблиці додатка ПП заповнюють графи з 1 до 5. А графи з 6 до 8 не заповнюють, тому що вимоги ПКУ про цільове використання цієї пільги немає.

Графа 1 таблиці додатка ПП — код пільги. Зазначається код — 11020025.

Графа 2 — найменування пільги згідно з довідником пільг. Зазначається — «Сума прибутку, що не підлягає оподаткуванню згідно із міжнародними договорами України».

Графа 3 — сума податку, не сплачена до бюджету. Тут зазначається сума податку на доходи нерезидентів, яка була б сплачена, якби платник не скористався нормою міжнародної конвенції.

Графи 4 і 5 — строк користування пільгою.

Додаток АВ (розрахунок авансового внеску при виплаті дивідендів)

Цей додаток заповнюють, якщо протягом звітного періоду платник виплачував дивіденди. Позаяк в описаній ситуації дивіденди виплачувалися, то цей додаток також потрібно заповнювати.

Причому в описаній ситуації треба було сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток. У всякому разі, саме так зазначає ДПС у консультаціях (див., наприклад, ІПК ДПСУ від 26.05.2021 №2034/ІПК/99-00-21-02-02-06, ІПК ГУ ДПС у м. Києві від 17.12.2021 №4702/ІПК/26-15-04-03-11, ІПК ДФСУ від 24.05.2017 №336/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

В яких випадках авансові внески не сплачують?

Авансовий внесок, передбачений пп. 57.1-1.2 ПКУ, не справляється у разі виплати дивідендів:

— на користь власників корпоративних прав материнської компанії, що сплачуються у межах сум доходів такої компанії, отриманих у вигляді дивідендів від інших осіб. Якщо сума виплат дивідендів на користь власників корпоративних прав материнської компанії перевищує суму отриманих такою компанією дивідендів, дивіденди, сплачені у межах такого перевищення, підлягають оподаткуванню за правилами, встановленими пп. 57.1-1.2 ПКУ. З метою оподаткування материнська компанія веде наростаючим підсумком облік дивідендів, отриманих нею від інших осіб, та дивідендів, сплачених на користь власників корпоративних прав такої компанії, і відображає у податковій звітності дивіденди у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику;

— платником податку на прибуток, прибуток якого звільнений від оподаткування відповідно до положень ПКУ, у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування у період, за який виплачуються дивіденди; фізичним особам.

Тому що за пп. 57.1-1.2 ПКУ авансовий внесок розраховується зі суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене.

Тобто авансовий внесок не сплачується, якщо дивіденди виплачуються вже після того, як подано річну податкову декларацію і податок за цією декларацією вже сплачено, причому дивіденди не перевищують об’єкт оподаткування такого року.

А якщо річну декларацію ще не подано, то при виплаті дивідендів за проміжні періоди звітного року, наприклад за перший квартал, авансовий внесок потрібно сплачувати.

Отже, у додатку АВ треба відобразити як суму виплачених дивідендів, так і суму авансового внеску з податку на прибуток, який має бути сплачено.

Суму дивідендів відображають у рядку 1 таблиці додатка АВ.

Цю саму суму показують у рядку 4 і рядку 5.

А в рядку 6 зазначають суму авансового внеску, яку треба сплатити — для цього значення в рядку 5 множать на ставку податку 18%. Це саме значення авансового внеску переносять до рядка 20АВ декларації.

Якщо у попередніх кварталах авансовий внесок не сплачували, то рядок 21 не заповнюють, а значення з рядка 20АВ переносять до рядка 22 декларації.

Звісно, якщо платник не сплачував авансового внеску, це потрібно зробити на момент виявлення помилки. Тобто сплатити із запізненням, із порушенням строків. Та хай би коли цей авансовий внесок був сплачений, його обов’язково треба показати у декларації з податку на прибуток за квартал, у якому дивіденди були нараховані та сплачені.

Додаток ЗП (зменшення нарахованої суми податку)

Цей додаток заповнюють у разі, якщо авансовий внесок було сплачено протягом звітного періоду.

Але позаяк в описаній ситуації авансовий внесок не було сплачено вчасно, то додаток ЗП до декларації за період, у якому були виплачені дивіденди, на наш погляд, не заповнюють.

Він, на наш погляд, буде заповнений у періоді сплати авансового внеску, тобто якщо сплата авансових внесків буде в третьому кварталі, — буде заповнено додаток ЗП до декларації за 9 місяців.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру