• Посилання скопійовано

Що нового

Воєнний стан продовжено до 10 листопада

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 08.08.2024 того ж дня набрав чинності Закон «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні». Ним затверджено Указ Президента від 23.07.2024 №469/2024 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», який продовжує строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 12 серпня 2024 року строком на 90 діб.

Про наслідки продовження воєнного стану для бізнесу ми писали в «ДК» №33/2024.

Закон України від 23.07.2024 №3891-IX
чинний з 08.08.2024


Загальну мобілізацію продовжено ще на 90 днів

!  Усім

У газеті «Голос України» 08.08.2024 офіційно опубліковано Закон «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації». Ним затверджено Указ Президента від 23.07.2024 №470/2024 «Про продовження строку проведення загальної мобілізації», який продовжує строк проведення загальної мобілізації з 12.08.2024 на 90 діб.

Закон України від 23.07.2024 №3892-IX
чинний з 12.08.2024


Норми вмісту хімічних і біологічних речовин у повітрі робочої зони

!  Працедавцям

МОЗ затвердило:

Державні медико-санітарні нормативи допустимого вмісту хімічних речовин у повітрі робочої зони;

Державні медико-санітарні нормативи допустимого вмісту біологічних речовин у повітрі робочої зони.

За ступенем впливу на організм хімічні речовини поділяються на чотири класи небезпечності:

1 — речовини надзвичайно небезпечні;

2 — речовини високонебезпечні;

3 — речовини помірно небезпечні;

4 — речовини малонебезпечні.

Віднесення хімічної речовини до класу небезпечності встановлюється за показником, значення якого відповідає найбільш високому класу небезпеки.

Наказ МОЗ від 09.07.2024 №1192
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 14.08.2024 не опублікований


Ще 3 місяці для налаштування та автоматизації формування типових форм відповідей

!  Банкам та фінустановам

Нацбанк уніс зміну до своєї Постанови від 04.04.2024 №37 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України з питань нагляду».

Передбачено збільшення на 3 місяці строку, протягом якого суб’єкти, зазначені в п. 1 розд. I Положення про порядок організації та здійснення нагляду у сфері фінансового моніторингу, валютного нагляду, нагляду у сфері реалізації спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), зобов’язані забезпечити налаштування та автоматизацію формування типових форм відповідей, наведених у додатках 1, 2 до Положення.

Так, згідно зі зміною суб’єкти, зазначені в п. 1 розд. I Положення, зобов’язані забезпечити налаштування та автоматизацію формування типових форм відповідей, наведених у додатках 1, 2 до Положення, не пізніше шести (раніше було — трьох) календарних місяців починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому набрала чинності Постанова №37.

Постанова НБУ від 29.07.2024 №93
чинна з 31.07.2024


Подання до НКЦПФР фінзвітності при здійсненні емісії цінних паперів

!  Учасникам ринку цінних паперів

НКЦПФР рішенням встановила, що юрособи, державна реєстрація яких відбулася до 2024 року, при здійсненні емісії цінних паперів (крім емісії цінних паперів інститутів спільного інвестування та емісії акцій акціонерних товариств) до складу документів, які подаються до НКЦПФР для реєстрації випуску цінних паперів, випуску цінних паперів та затвердження проспекту цінних паперів, у III кварталі 2024 року включають річну фінансову звітність разом із аудиторським звітом щодо річної фінансової звітності за 2023 рік та проміжну фінансову звітність разом зі звітом щодо огляду проміжної фінансової звітності за I квартал 2024 року або проміжну фінансову звітність разом зі звітом щодо огляду проміжної фінансової звітності за перше півріччя 2024 року.

У разі реєстрації випуску цінних паперів та затвердження проспекту цінних паперів до складу документів додатково включається фінансова звітність разом із аудиторським звітом щодо річної фінансової звітності за 2022 рік.

Також установлено, що юрособи, державна реєстрація яких відбулася у 2024 році, при здійсненні емісії цінних паперів (крім емісії цінних паперів інститутів спільного інвестування та емісії акцій акціонерних товариств) до складу документів, які подаються до НКЦПФР для реєстрації випуску цінних паперів, випуску цінних паперів та затвердження проспекту цінних паперів, у III кварталі 2024 року включають:

проміжну фінансову звітність разом зі звітом щодо огляду проміжної фінансової звітності за I квартал 2024 року або проміжну фінансову звітність разом зі звітом щодо огляду проміжної фінансової звітності за перше півріччя 2024 року (у разі якщо державна реєстрація відбулась у I кварталі 2024 року);

або проміжну фінансову звітність разом зі звітом щодо огляду проміжної фінансової звітності за перше півріччя 2024 року або звіт про фінансовий стан емітента, складений на дату державної реєстрації емітента разом зі звітом суб’єкта аудиторської діяльності щодо формування та сплати статутного капіталу товариства станом на дату державної реєстрації товариства (у разі якщо державна реєстрація відбулась у II кварталі 2024 року);

або звіт про фінансовий стан емітента, складений на дату державної реєстрації товариства разом із звітом суб’єкта аудиторської діяльності щодо формування та сплати статутного капіталу товариства станом на дату державної реєстрації товариства (у разі якщо державна реєстрація відбулась у III кварталі 2024 року).

Рішення поширюється на емітентів (крім емітентів акцій) та осіб, які надають забезпечення за відповідним випуском цінних паперів, та набрало чинності 20 липня 2024 року.

Рішення від 19.07.2024 №28/21/892/К03
чинне з 20.07.2024


Внесено зміни до списку щодо пільгової пенсії за віком

!  Працедавцям

Уряд уніс зміни до Списку №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

У новій редакції викладено розділ XXIV «Охорона здоровʼя та соціальна допомога» Списку №2 з урахуванням змін, унесених до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», а саме зазначено такі назви посад:

— молодші медичні сестри/молодші медичні брати (санітарки-прибиральниці/санітари-прибиральники);

— молодші медичні сестри/молодші медичні брати з догляду за хворими;

— сестри-господині/працівники з господарської діяльності закладу охорони здоров’я.

Постанова КМУ від 06.08.2024 №886
чинна з 09.08.2024


Порядок фіндержпідтримки за встановлення у домогосподарствах генераторів зазнав змін

!  Суспільству

Кабмін уніс зміни до Порядку надання фінансової державної підтримки фізичним особам, які встановлюють у власних домогосподарствах генеруючі установки, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії, згідно з якими компенсація процентних ставок за кредитами також надається фізособі, яка належить до членів сім’ї першого ступеня споріднення члена приватного домогосподарства, з урахуванням абз. 2 п. 6 Порядку.

Крім цього, передбачено необхідність подання фізособою уповноваженому банку для отримання державної підтримки згоди власника та/або співвласника приватного домогосподарства на придбання та встановлення гібридної системи електропостачання.

Постанова КМУ від 06.08.2024 №889
чинна з 08.08.2024


Скасовано постанову про документальні перевірки для бюджетного відшкодування ПДВ

!  Платникам ПДВ

Кабмін визнав такою, що втратила чинність, Постанову КМУ від 27.12.2010 №1238 «Про затвердження переліку достатніх підстав, які надають податковим органам право на проведення документальної позапланової виїзної перевірки платника податку на додану вартість для визначення достовірності нарахування бюджетного відшкодування такого податку».

Це повʼязано з тим, що її норми є застарілими та не відповідають чинним положенням Податкового кодексу.

Постанова КМУ від 06.08.2024 №887
чинна з 08.08.2024


Зміни до Положення про порядок ліцензування експорту товарів

!  Субʼєктам ЗЕД

Змінами Мінекономіки, зокрема, передбачено:

— подання документів заявниками та отримання ліцензії в електронній формі через інформаційну систему Міністерства економіки України або засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;

— скорочення переліку документів, що подаються заявником для отримання ліцензії, уточнення порядку їх подання, уточнення порядку отримання ліцензії;

— визначення порядку одержання через систему електронної взаємодії органів виконавчої влади від центральних органів виконавчої влади погодження на експорт товарів у визначених Урядом України випадках;

— подання заявниками платіжного доручення або відомостей про оплату в електронній формі;

— видача ліцензії за наявності інформації про факт оплати у відповідних програмних продуктах;

— приведення термінології Наказу №991 у відповідність до чинного законодавства.

Наказ Мінекономіки від 13.06.2024 №14641
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 14.08.2024 не опублікований


Реєстрація географічного зазначення — правила змінили

!  Операторам ринків та торговцям

Мінекономіки затвердило у новій редакції Правила складання, подання та проведення експертизи заявки на реєстрацію географічного зазначення.

Нові Правила визначають вимоги до документів заявок на реєстрацію географічних зазначень та регулюють відносини, що виникають у зв’язку з поданням заявок, проведенням їх експертизи, прийняттям рішень за заявками.

Заявка може подаватися в паперовій або електронній формі (електронна заявка). Спосіб подання заявки обирається заявником самостійно.

Заявка складається українською мовою та повинна стосуватися лише одного географічного зазначення.

Наказ від 09.07.2024 №16370
набирає чинності з дня його офіційного опублікування, за винятком низки положень,
які вводяться в дію одночасно з введенням у дію Закону від 01.12.2022 №2800-IX
«Про географічні зазначення спиртних напоїв», станом на 14.08.2024 не опублікований


Зміни до переліку інформації, що підлягає обов’язковому опублікуванню банками

!  Банкам

Нацбанк уніс зміну до своєї Постанови від 15.02.2018 №11 «Про встановлення переліку інформації, що підлягає обов’язковому опублікуванню банками України».

Розширено та уточнено перелік інформації про показники діяльності банків, що підлягає обов’язковому опублікуванню, в частині результатів оцінки стійкості банків і банківської системи України.

Зокрема, підлягає опублікуванню інформація про суму регулятивного капіталу, капіталу 1 рівня та основного капіталу 1 рівня, значення нормативів достатності регулятивного капіталу (НРК), капіталу 1 рівня (НК1) та основного капіталу 1 рівня (НОК1).

Постанова НБУ від 05.08.2024 №97
чинна з 07.08.2024


Правила держреєстрації авто теж змінили

!  Власникам авто

Кабмін уніс зміни до своїх постанов від 07.09.1998 №1388 «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів» і від 10.05.2022 №584 «Про навчання водіїв та державну реєстрацію транспортних засобів у період воєнного стану в Україні».

Змінами врегульовано питання державного обліку та державної реєстрації транспортних засобів, що ввозяться на митну територію України за спрощеною процедурою в умовах воєнного стану.

Декларацію про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, визначено документом, що підтверджує право власності на транспортний засіб.

Визначено перелік документів, які подаються для державної реєстрації або державного обліку транспортних засобів, визнаних гуманітарною допомогою та ввезених на митну територію України за спрощеною процедурою.

Передбачено можливість видачі реєстраційних документів для поїздок за кордон для транспортних засобів, визнаних гуманітарною допомогою та ввезених на митну територію України за спрощеною процедурою, які перебувають на тимчасовому державному обліку.

Постанова від 06.08.2024 №895
набере чинності з 09.09.2024


Правила використання радіообладнання та випромінювальних пристроїв

!  Платникам ренти

НКЕК затвердила:

Перелік радіообладнання, експлуатація якого здійснюється на підставі присвоєння радіочастоти, який визначає радіообладнання або випромінювальні пристрої, експлуатація яких здійснюється загальними користувачами радіочастотного спектра на підставі присвоєння радіочастоти відповідно до ст. 68 Закону «Про електронні комунікації»;

Перелік параметрів радіообладнання, у разі дотримання яких не потрібно проводити розрахунки електромагнітної сумісності, який визначає параметри радіообладнання або випромінювальних пристроїв, у разі дотримання яких не потрібно проводити розрахунки електромагнітної сумісності;

Перелік технічних характеристик та умов експлуатації радіообладнання, випромінювальних пристроїв, експлуатація яких здійснюється за принципом загальної авторизації, який визначає технічні характеристики та умови експлуатації радіообладнання або випромінювальних пристроїв, за дотримання яких експлуатація цих радіообладнання або випромінювальних пристроїв загальними користувачами радіочастотного спектра здійснюється за принципом загальної авторизації (без внесення до реєстру присвоєнь радіочастот загальних користувачів).

Постанова НКЕК від 03.07.2024 №361
набирає чинності з дня її офіційного опублікування,
станом на 14.08.2024 не опублікована


Ліцензійні умови з управління майном для здійснення операцій з нерухомістю змінено

!  Забудовникам

НКЦПФР затвердила зміни до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринках капіталу — діяльності з управління майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю.

Згідно зі змінами, зокрема, керівник заявника/ліцензіата (його відокремлених та/або спеціалізованих структурних підрозділів) не може одночасно мати трудові/цивільно-правові відносини з іншими професійними учасниками ринків капіталу та/або організованих товарних ринків, крім зайняття посади в органі, що здійснює нагляд, за умови відсутності конфлікту інтересів або наявності можливості усунення такого конфлікту інтересів у разі призначення його на таку посаду.

Керівник заявника/ліцензіата, члени колегіального виконавчого органу заявника/ліцензіата, особи, що мають право першого підпису, повинні відповідати вимогам щодо професійної придатності, встановленим Стандартами корпоративного управління.

У разі тимчасової відсутності керівника ліцензіата (відпустка, відрядження, тимчасова непрацездатність) особа, яка тимчасово виконує його обов’язки, має приступити до виконання обов’язків керівника з першого дня його відсутності. Така особа призначається з числа фахівців ліцензіата, які мають бездоганну ділову репутацію та стаж роботи на ринках капіталу не менше одного року та не мають громадянства (підданства) держави, що здійснює збройну агресію проти України, та/або місця постійного проживання (перебування, реєстрації) в державі, що здійснює збройну агресію проти України.

Ці вимоги не поширюються на ліцензіата, який є банком.

Рішення від 23.07.2024 №09/21/902/К03
набирає чинності через один місяць з дня його офіційного опублікування,
за винятком окремих змін, які набирають чинності з 1 січня 2026 року,
станом на 14.08.2024 не опубліковане

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру