• Посилання скопійовано

Звільнення під час призупинення договору

На початку війни працівник виїхав за кордон. Трудовий договір із ним призупинили. Як звільнити працівника, які документи та звіти оформити?

Призупинення дії трудового договору — це тимчасове звільнення роботодавця від обов’язку забезпечувати працівника роботою і тимчасове звільнення працівника від обов’язку виконувати роботу за укладеним трудовим договором (ст. 13 Закону №2136).

Як звільнити працівника?

Законодавство не забороняє припиняти трудові відносини з працівником під час призупинення дії трудового договору. Тому, якщо сам працівник бажає звільнитися і є ініціатором, він може звільнитися за власним бажанням

Позаяк працівник перебуває за кордоном, заяву на звільнення він може надіслати роботодавцю в електронній формі (у месенджер або на електронну пошту) або ж надіслати паперову заяву поштою. На підставі цієї заяви роботодавець видає наказ про звільнення та проводить остаточний розрахунок.

Відповідно до ст. 47 КЗпП, роботодавець зобов’язаний у день звільнення видати працівникові копію наказу про звільнення, провести з ним розрахунок (ст. 116 КЗпП), а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника. Увага: якщо працівник був прийнятий на роботу до 10.06.2021 і це основне місце роботи, то трудова книжка зберігається у роботодавця. Тому роботодавець має видати працівникові ще й належним чином оформлену трудову книжку.

З огляду на те що працівник перебуває за кордоном й отримати копію наказу та трудову книжку не зможе, складають акт довільної форми про неможливість видачі.

Отримати трудову книжку і копію наказу працівник зможе після повернення додому, особисто звернувшись до роботодавця, або на надану поштову адресу в Україні, зазначену у заяві, бо згідно з абз. 4 п. 37 Правил №270 у міжнародних поштових відправленнях пересилати, зокрема, трудові книжки забороняється.

Підстави для звільнення під час призупинення трудового договору

Якщо ініціатором звільнення є працівник або він згодний зі звільненням, роботодавець може звільнити його за власним бажанням або за угодою сторін.

Також до безумовних підстав для звільнення є закінчення строку дії його трудового договору або смерть працівника. Звільнення у звʼязку зі скороченням штату теж можна застосувати, але деякі працівники мають переважне право на збереження робочого місця.

Як виплатити кошти за невикористану відпустку?

Позаяк працівник тривалий час не працював, то цілком можливо, що у день звільнення йому нема чого виплачувати. Або ж до виплати після оподаткування належатиметься лише компенсація за невикористану відпустку.

Звісно, що працівникові, який у день звільнення відсутній на роботі, найлегший спосіб виплатити зарплату вчасно — це перерахувати її на банківський рахунок працівника в Україні.

Не провести нарахування та виплату (за можливості) належних сум працівникові при звільненні роботодавець не має права, бо це потягне за собою штрафні санкції та виплату працівникові його середнього заробітку за весь час затримки до дня фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців, за ст. 117 КЗпП.

У місяці проведення розрахунку відповідного кварталу суму нарахованої компенсації та нарахований ЄСВ відображають у додатку 1 Єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, а утриманий ПДФО та ВЗ разом зі сумою компенсації — у додатку 4ДФ за ознакою «101» та датою звільнення, як звичайну зарплату. Крім того, звільненого працівника потрібно відобразити у додатку 5 з датою припинення трудових відносин, наказу та підставою звільнення.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру