• Посилання скопійовано

Послуги нерезидента оплачено з картки

ТОВ на загальній системі — платник ПДВ укладає з іноземним підприємством контракт про надання на його онлайн-платформі, сервері послуги з прогнозування й обробки даних щодо закупівель. ТОВ завантажує свої дані на сервер партнера, який обробляє їх і надає доступ на рік до програми, в якій можна побачити ці дані й результати їх обробки. Чи є це постачанням програмного забезпечення? Оплата корпоративною карткою. Який облік та оподаткування?

На нашу думку, за своєю суттю такі послуги відповідають визначенню електронних послуг — див. пп. 14.1.56-5 ПКУ, зокрема, ці послуги можуть відповідати пп. «б», «г», «д» пп. 14.1.56-5 ПКУ:

б) надання доступу до баз даних, у тому числі користування пошуковими системами та службами каталогів у мережі Інтернет;

г) надання доступу до інформаційних, комерційних, розважальних електронних ресурсів та інших подібних ресурсів, зокрема, але не виключно, розміщених на платформах спільного доступу до інформації чи відеоматеріалів;

д) надання хмарної послуги в частині надання обчислювальних ресурсів, ресурсів зберігання або систем електронних комунікацій за допомогою технологій хмарних обчислень.

На нашу думку, така послуга не є постачанням програмного забезпечення. Проте точно визначити вид послуг можна тільки після вивчення умов контракту, на підставі якого надаються такі послуги.

Наступним етапом є визначення місця постачання цих послуг. Як відомо, місцем постачання електронних послуг вважається місцезнаходження отримувача послуг, тож у цьому випадку послуги постачаються на митній території України (п. 186.3-1 ПКУ). Це зумовлює оподаткування таких послуг ПДВ. Але місце постачання програмного забезпечення в цьому випадку також буде на митній території України — за місцезнаходженням отримувача послуг — пп. «в» п. 186.3 ПКУ.

Правила оподаткування ПДВ послуг від нерезидента, що постачаються на митній території України, регламентовані ст. 208 ПКУ.

А податком на доходи нерезидентів оподатковують доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, зокрема інші доходи від провадження нерезидентом господарської діяльності на території України, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резидентові (постійному представництву іншого нерезидента) від такого нерезидента, у тому числі вартості послуг із міжнародного зв’язку чи міжнародного інформаційного забезпечення (пп. «к» пп. 141.4.1 ПКУ).

На нашу думку, дохід від надання послуг, описаних у запитанні, підпадає під виняток, зазначений вище. Тому з оплати таких послуг податок на доходи нерезидентів не утримують.

Бухоблік витрат на оплату послуг залежить від їх призначення. Це можуть бути адміністративні витрати (якщо ці послуги необхідні для планування роботи підприємства загалом) або загальновиробничі витрати, якщо ці закупівлі стосуються лише виробництва. Якщо ці послуги потрібні для прийняття рішень щодо закупівлі купованих товарів, то їх можна віднести до складу витрат на збут:

— Д-т 91, 92, 93 К-т 372 (з аналітикою за підзвітною особою, на яку емітовано платіжну картку).

Також див.:

статтю «Бухоблік сум ПДВ на послуги нерезидента» в «ДК» №20/2023;

статтю «Електронні послуги від нерезидентів з 1 січня» в «ДК» №46/2021;

статтю «Корпоративна картка на підприємстві й у ФОПа» в «ДК» №29/2021;

консультацію «Податок з доходів нерезидентів з вартості послуг обслуговування електронної пошти» в «ДК» №46/2022.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру