• Посилання скопійовано

Бухоблік сум ПДВ на послуги нерезидента

Нерезидент постачає платникові ПДВ програмну продукцію: один примірник, зазначаючи при цьому, що це товар, який постачається з наданням ліцензії, яка є складовою частиною товару. Постачання товару здійснюється через Інтернет, місце постачання — обліковий запис клієнта на публічному хмарному сервісі. Чи оподатковується ПДВ таке постачання? Як цей ПДВ відобразити в бухобліку?

За визначенням у пп. 14.1.56-5 ПКУ (зокрема, пп. «д», «е») ця операція належить до електронних послуг як надання хмарної послуги в частині надання обчислювальних ресурсів, ресурсів зберігання або систем електронних комунікацій за допомогою технологій хмарних обчислень або постачання програмного забезпечення та оновлень до нього, у тому числі електронних примірників, надання доступу до них, а також дистанційне обслуговування програмного забезпечення та електронного обладнання.

Місцем постачання електронних послуг вважається місцезнаходження отримувача послуг, тобто митна територія України (п. 186.3-1 ПКУ). Позаяк отримувачем електронної послуги є банк, який є платником ПДВ, така послуга оподатковується відповідно до ст. 208 ПКУ.

З 1 січня 2023 року закінчилася дія пільги з ПДВ на програмну продукцію, про що ми написали в «ДК» №1-2/2023.

Тож у 2023 році платник ПДВ — отримувач електронної послуги з постачання програмної продукції або хмарних технологій повинен нараховувати ПДВ на вартість отриманих послуг відповідно до ст. 208 ПКУ.

Отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує ПДВ за основною ставкою на базу оподаткування, визначену згідно з п. 190.2 ПКУ (п. 208.2 ПКУ).

При цьому отримувач послуг — платник ПДВ складає податкову накладну із зазначенням суми нарахованого ним ПДВ, яка є підставою для віднесення сум ПДВ до податкового кредиту в установленому порядку. Така ПН підлягає обов’язковій реєстрації в ЄРПН.

Сума нарахованого ПДВ включається до складу податкових зобов’язань з ПДВ за той звітний період, коли отримано послуги (п. 208.3 ПКУ), а право на податковий кредит на цю саму суму виникає після реєстрації ПН. Якщо ПН буде зареєстровано вчасно, податкові зобов’язання та податковий кредит з ПДВ виникають в одному звітному періоді і в загальній сумі не впливають на рядки 18 або 19 декларації з ПДВ.

Нарахування ПЗ та право на податковий кредит за Планом рахунків бухгалтерського обліку можна відображати так, як показано в таблиці. У прикладі вартість отриманих послуг у гривнях — 1 000 грн, сума ПДВ — 20% від 1 000 грн = 200 грн.

У таблиці показано субрахунки:

— 6431 — податкові зобов’язання підтверджено (зареєстровано ПН);

— 6432 — податкові зобов’язання не підтверджено (очікується реєстрація ПН);

— 6441 — податковий кредит підтверджено (зареєстровано ПН).

Таблиця

Приклад відображення в бухобліку ПДВ за послугами від нерезидента

Зміст господарської операції Д-т К-т Сума, грн
Нарахування податкових зобов’язань на дату отримання послуг, складено ПН 6432 641/ПДВ 200,00
Реєстрація ПН, підтверджено податкові зобов’язання 6431 6432 200,00
Реєстрація ПН, згортання підтверджених податкових зобов’язань і підтвердженого податкового кредиту 6441 6431 200,00
Включено до податкового кредиту підтверджену суму ПДВ за умови реєстрації ПН в ЄРПН 641/ПДВ 6441 200,00

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру