• Посилання скопійовано

Спецгрупа ЄП і перерахунок ПДВ

Підприємство було платником ПДВ. З 03.05.2022 перейшло на ЄП (2%). За період з 01.01.2022 до 02.05.2022 мало як оподатковувані, так і неоподатковувані операції. У якому періоді (місяці) потрібно скласти додаток 6 до декларації з ПДВ та розрахунки коригування до податкових накладних, отриманих за період з 01.01.2022 до 02.05.2022?

У якому періоді роблять перерахунок і складають додаток 6?

Платник податку за підсумками календарного року перераховує частку використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів оподатковуваних та неоподатковуваних операцій, проведених протягом року (п. 199.4 ПКУ). У разі зняття з обліку платника податку, у тому числі за рішенням суду, частку перераховують виходячи з фактичних обсягів оподатковуваних та неоподатковуваних операцій, проведених з початку поточного року до дати зняття з обліку.

Такий перерахунок роблять у таблиці 2 додатка 6 до декларації з ПДВ.

Результати перерахунку сум податкових зобов’язань відображають у податковій декларації за останній звітний (податковий) період року (п. 5 ч. 3 розд. V Порядку №21). У разі анулювання реєстрації платника податку, у тому числі за рішенням суду, коригування відображають у податковій декларації останнього податкового періоду, коли відбулося таке анулювання.

Отже, згідно з нормами ПКУ перерахунок роблять і додаток 6 складають у двох ситуаціях:

1) у грудні кожного звітного податкового року

 або

2) в останньому податковому періоді, коли платника ПДВ анульовано.

Коли робити перерахунок при переході на ЄП (2%)?

Платники ЄП третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, а також від подання податкової звітності з ПДВ, а їх реєстрація платниками ПДВ є призупиненою (пп. 9.5 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ).

Далі в цьому пункті ПКУ сказано, що під призупиненням реєстрації платником ПДВ мається на увазі, що для платників єдиного податку третьої групи (2%) призупиняються права й обов’язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ (у тому числі щодо формування податкового кредиту) на період перебування на єдиному податку (2%).

Операції, здійснені платником єдиного податку за ставкою 2%, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Тобто при переході на сплату єдиного податку III групи зі ставкою 2% реєстрація платником ПДВ не анулюється, а призупиняється. Відповідно, на цей період призупиняються всі права й обов’язки платника ПДВ, у тому числі, серед іншого, необхідність робити перерахунок на кінець звітного року.

Це означає, що за формальними підставами такий платник взагалі не має законних підстав робити перерахунок за п. 199.4 ПКУ і складати додаток 6 до декларації з ПДВ.

Але податкова служба може мати іншу думку з цього питання. Причому консультації ДПС з цього питання нам не відомі. Тож для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Порядок №21 — Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 №21.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру