• Посилання скопійовано

Звільнення директора і призначення нового

Засновник продає частку в СК іншому засновникові. Паралельно звільняється директор. На його посаду призначатиметься працівник ТОВ, який обіймає іншу посаду. Які звіти та коли треба подати до ДПС? Звільнення директора і призначення нового (переведення на іншу посаду) відображають лише в об’єднаному звіті чи потрібно ще якесь повідомлення до ДПС подати?

Звільнення директора

На директора — найманого працівника, як і на інших працівників, поширюється трудове законодавство. Тому, щоб звільнити найманого працівника з посади директора, потрібна написана заява: за власним бажанням із письмовим попередженням за два тижні (ст. 38 КЗпП) або за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП). Відтак на підставі заяви засновник або загальні збори засновників видає рішення про його звільнення, яке буде підставою для оформлення наказу про звільнення.

Крім того, у день звільнення директору проводять усі належні виплати (ст. 116 КЗпП), видають копію наказу про звільнення, письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми при звільненні, а також на вимогу працівника вносять належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника (ст. 47 КЗпП).

Якщо трудова книжка зберігалася на підприємстві, то вносять відповідний запис про звільнення та видають працівникові (директору) під підпис у журналі обліку руху трудових книжок. При цьому запис у трудовій книжці має відповідати запису в наказі про звільнення (п. 2.4 Інструкції №58), наприклад: «Звільнений за угодою сторін, п. 1 ст. 36 КЗпП України» (графа 3), а у графі 4 зазначається підстава — Наказ №… від….».

Переведення працівника на посаду директора

Ініціатива щодо переведення, в описаному випадку на посаду директора, може належати як працівникові (подається відповідна заява на ім’я керівника підприємства), так і роботодавцю (як правило, це ініціатива безпосереднього керівника працівника або кадрової служби, оформлена доповідною запискою).

У кожному разі про переведення на іншу посаду працівника роботодавець мусить мати документ, що засвідчує згоду працівника. Тож у разі переведення за рішенням керівника від працівника отримують заяву про згоду на переведення на іншу посаду, а в разі ініціативи працівника потрібна заява про переведення на іншу посаду.

Відтак ці заяви подають на розгляд засновникові/засновникам, про що оформляють рішення або рішення та протокол. При позитивному рішенні керівник підприємства видає відповідний наказ та ознайомлює нового директора з ним під підпис. У наказі доцільно зазначити дату переведення та розмір оплати праці.

Якщо наказ на призначення нового директора видають в останній робочий день попереднього директора, то він цього дня має повноваження щодо підпису наказів. Якщо наказ видають після звільнення попереднього директора, скажімо наступного дня, то наказ підписує вже новий діючий директор. Зміст наказу може бути такий: «Приступаю до виконання обов’язків директора ТОВ «Мир» на підставі рішення загальних зборів учасників товариства про обрання мене на посаду директора шляхом переведення з посади юриста, з 14.12.2022 з окладом 10 000,00 грн.

Підстава: протокол загальних зборів учасників ТОВ «Мир» від 12.12.2022 №8».

Повідомлення органів про зміну директора

І. Повідомлення до ДПС про прийняття на роботу

Подавати до податкової повідомлення про прийняття на роботу директора не потрібно (інформація про керівника з 5 березня 2020 року не дублюється, бо податківці самі її беруть з ЄДР).

ІІ. Повідомлення держреєстратора

Про зміну директора слід повідомити держреєстратора. Для державної реєстрації в ЄДР відомостей щодо зміни керівника юридичної особи подають такі документи (ч. 4 ст. 17 Закону про держреєстрацію):

— заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі;

— примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміну керівника;

— про сплату 0,3 прожиткового мінімуму для працездатних осіб — за державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу (крім громадських об’єднань та благодійних організацій), що містяться в Єдиному державному реєстрі, крім внесення змін до інформації про здійснення зв’язку з юридичною особою (ст. 36 Закону про держреєстрацію).

ІІІ. КЕП

Потрібно оформити новий сертифікат електронного підпису на нового керівника, тобто надіслати до ДПС Повідомлення про надання інформації щодо електронного цифрового підпису J(F)1391103 (за посадою «директор» і на тип підпису «директор»). Форму №1-ОПП подавати не потрібно, бо інформація про зміну керівника оновлюється в контролюючих органах на підставі відомостей, отриманих від державного реєстратора. Також не забудьте анулювати ключі попереднього директора, якщо вони чинні.

ІV. Перелік розпорядників рахунком до банку

Новому директору потрібно подати інформацію до банку, де обслуговується підприємство, й оформити новий перелік осіб, які мають право розпоряджатися рахунком (пункт 8 розділу I Інструкції №492), бо директор є особою, яка має право розпоряджатися коштами підприємства.

Додаток 5 до об’єднаної звітності

Додаток 5 подає платник єдиного внеску, якщо протягом звітного періоду особу переміщено з одного структурного підрозділу до іншого, переведено на іншу постійну посаду або роботу в того самого платника єдиного внеску.

Тобто інформацію про переведення працівника з однієї посади на іншу (на постійній термін) відображають у кварталі, в якому сталася подія, в додатку 5 до об’єднаної звітності, адже додаток 5 — це єдиний додаток, який заповнюють один за квартал без помісячного розділення, одним рядком.

Отже, факт переведення працівника на нову посаду директора відображають у додатку 5 до об’єднаної звітності таким чином:

— у графі 07 — код категорії особи «1 — основний працівник» або «2 — сумісник»;

— у графі 10 — дата початку роботи на новій посаді;

— у графі 12 — зазначають «1 — так» — переведено на іншу посаду;

— у графі 16 — документ про переведення (наказ №.. від..);

— у графах 13 — 15 зазначають професійну назву роботи, код КП та посаду за новою посадою;

— графи 05, 06, 08, 09, 11 — заповнюють у звичайному порядку;

— графи 17, 18, 19, 20 — не заповнюють.

Об’єднану звітність подають у визначені строки для подання квартальної звітності.

Продаж засновником частки в СК іншому засновникові

Учасник ТОВ має право продати свою частку (її частину) одному або декільком учасникам цього товариства або ж третім особам (ч. 1 ст. 21 Закону про ТОВ/ТДВ). Звісно, переважне право надається учасникам товариства.

Для продажу частки СК укладають договір купівлі-продажу. Крім того, оформлюють акт приймання-передачі частки у статутному капіталі товариства, бо саме акт є підставою для державної реєстрації змін до складу учасників у зв’язку з відчуженням частки (абз. 1 ч. 5 ст. 17 Закону про держреєстрацію) та підлягає нотаріальному посвідченню.

Зміни складу учасників

Для державної реєстрації зміни складу учасників шляхом відчуження частки новий власник частки або учасник, який продав частку, подає державному реєстратору такі документи:

— заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР;

— документ про сплату адміністративного збору;

— нотаріально засвідчений акт приймання-передачі частки у статутному капіталі товариства.

Ці зміни реєструються без рішення загальних зборів товариства.

Зміни до статуту

Якщо у статуті наведено склад засновників, потрібно внести до нього зміни. Для цього слід провести загальні збори учасників товариства, на яких внести зміни до статуту та затвердити його у новій редакції.

Для державної реєстрації змін, що містяться в установчому документі, державному реєстратору подають такі документи:

— заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР;

— документ про сплату адміністративного збору;

— примірник оригіналу або нотаріально засвідчену копію протоколу загальних зборів товариства;

— статут товариства в новій редакції;

— документ, що засвідчує повноваження особи, яка подає документи.

Підписи у протоколі та новій редакції статуту мають бути нотаріально засвідчені. Після цих дій потрібно оновити інформацію про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юрособи.

Оподаткування доходу засновника від продажу частки

У засновника оподаткуванню ПДФО (18%) та ВЗ (1,5%) підлягає інвестиційний прибуток — дохід у вигляді додатної різниці між доходом, отриманим платником податку від проведення операцій із цінними паперами з урахуванням курсової різниці, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, та витратами на придбання таких інвестиційних активів (пп. 14.1.81-1 ПКУ). Від’ємна різниця є інвестиційним збитком. Незалежно від того, чи засновник — продавець частки отримав інвестиційний прибуток чи збиток, він повинен відобразити таке відчуження у своїй річній податковій декларації (пп. 170.2.1 ПКУ).

Консультують податківці

...відповідно до підпункту 164.2.9 статті 164 [ПКУ] до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається інвестиційний прибуток від проведення операцій із цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах (крім доходу від операцій, зазначених у підпунктах 165.1.40 і 165.1.52 пункту 165.1 статті 165 ПКУ).

Облік загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Звітним періодом вважається календарний рік, за результатами якого платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію, в якій має відобразити загальний фінансовий результат (інвестиційний прибуток або інвестиційний збиток), отриманий протягом такого звітного року (підпункт 170.2.1 статті 170 ПКУ).

Отже, фізична особа, яка протягом звітного року продає інвестиційний актив (корпоративні права) й отримує інвестиційний прибуток, повинна включити суму такого прибутку до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Інвестиційний прибуток розраховується як додатна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається зі суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням норм підпунктів 170.2.4 — 170.2.6 статті 170 ПКУ (крім операцій з деривативами). <...>

Роз’яснення ГУ ДПС в Одеській області від 17.04.2020

Нормативна база

  • Закон про держреєстрацію — Закон України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».
  • Закон про ТОВ/ТДВ — Закон України від 06.02.2018 №2275‑VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».
  • Інструкція №58 — Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту населення від 29.07.1993 №58.
  • Інструкція №492 — Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою НБУ від 12.11.2003 №492.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру