• Посилання скопійовано

Що нового

Визначення країни походження — за європейськими правилами

!  Імпортерам та експортерам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 10.08.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо приведення порядку визначення країни походження товару у відповідність із Митним кодексом Європейського Союзу та забезпечення реалізації угод України про вільну торгівлю».

Згідно із Законом, зокрема, країною походження товару вважається країна, в якій:

товар був повністю отриманий;

товар був підданий останнім економічно обґрунтованим виробничим та технологічним операціям з переробки, що призвели до виробництва нового товару або є важливою стадією виробництва, за умови виконання в цій країні критеріїв достатньої переробки, перелік яких встановлює КМУ.

Якщо стосовно конкретного товару критерії достатньої переробки не встановлено, застосовується правило, згідно з яким країна походження товару визначається за країною походження використаних при переробці матеріалів з найбільшою вартістю.

Під країною походження товару можуть розумітися група країн, митні союзи країн, регіон, територія чи частина країни, якщо є необхідність їх виділення з метою визначення походження товару.

Повністю отримані або піддані достатній переробці товари преференційного походження визначаються відповідно до законів України, а також міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою. Особливості визначення країни походження товару, що ввозиться з територій спеціальних (вільних) економічних зон, розташованих на території України, встановлюються законом.

Документами, що підтверджують країну походження товару, є сертифікат про походження товару або засвідчена декларація про походження товару, або декларація про походження товару, або сертифікат про регіональне найменування товару.

Електронні документи про непреференційне походження товару, створені, передані, збережені або перетворені електронними засобами у візуальну форму, можуть використовуватися як документи про походження товару на паперовому носії з дотриманням законодавства у сфері електронних документів та електронного документообігу, а також у сфері електронних довірчих послуг.

У разі якщо декларант створює ідентичні за документарною інформацією та реквізитами електронний документ про походження товару та документ на паперовому носії, кожен із цих документів є оригіналом і має однакову юридичну силу.

У період дії воєнного стану за умови наявності у преференційних правилах походження до міжнародних договорів про вільну торгівлю правил прямого транспортування товарів з країни їх походження дозволяється з урахуванням географічних, транспортних, економічних причин переміщення товарів, що походять з країн, з якими Україна уклала міжнародні договори про вільну торгівлю, через території третіх країн, крім території країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або державою-агресором щодо України згідно із законодавством, у разі якщо такі товари знаходяться під митним контролем країни транзиту. При цьому товари повинні бути в незмінному стані та з ними не повинні проводитися будь-які операції, крім операцій із забезпечення збереження і перевантаження товару.

Закон України від 14.07.2023 №3261-IX
чинний з 11.08.2023


Опубліковано Закон щодо спрощення управління багатоквартирними будинками

!  ОСББ

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 10.08.2023 через три місяці з цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення управління багатоквартирними будинками».

Закон вносить зміни до законів «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» і «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», спрямовані на вдосконалення процедур створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, а також скликання і проведення установчих зборів ОСББ.

ОСББ та асоціації ОСББ, статути яких затверджені до набрання чинності цим Законом, мають забезпечити приведення таких статутів у відповідність до цього Закону протягом 3 років з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Протягом 3 років з дня припинення чи скасування воєнного стану положення статутів ОСББ, асоціацій ОСББ є чинними в частині, що відповідає законодавству на день набрання чинності цим Законом. Ця норма не застосовується після внесення змін до статутів ОСББ, асоціацій ОСББ.

Окремі зміни (нова редакція пункту 3-1 ст. 30 Закону про ОСББ і новий пункт 5-1 ст. 13 Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку») набрали чинності 11.08.2023.

Закон України від 14.07.2023 №3270-IX
набере чинності 10.11.2023


НБУ пом’якшив вимоги до готівкових платежів через термінали

!  Усім

Нацбанк вніс зміни до Інструкції про порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні, затвердженої постановою НБУ від 25.09.2018 №103, пом’якшивши запроваджені з 1 серпня вимоги до ідентифікації платників під час операцій з готівкою через ПТКС: пункт 124 розділу VI Інструкції викладено в новій редакції.

До переліку винятків з вимоги ідентифікації платника додалися:

внесення готівки через ПТКС для поповнення рахунку, до якого випущено платіжну картку, за умови одночасного дотримання кількох умов (зокрема, в разі забезпечення ПТКС її зчитування та подальшого коректного введення ПІН-коду картки або підтвердження операції банком — емітентом картки);

оплата послуг мобільного зв’язку на суму, що не перевищує 200 гривень (протягом одного місяця за один номер мобільного телефону) в межах одного надавача платіжних послуг.

Надавачів платіжних послуг зобов’язано вживати заходів щодо унеможливлення отримання іншими особами одноразового пароля, який використовується для підтвердження операції.

Текст Постанови див. «ДК» №34/2023.

Постанова Правління НБУ від 10.08.2023 №97
чинна з 12.08.2023


У покупців електронних сигарет через Інтернет перевірятимуть вік

!  Торговцям та імпортерам вейпів

Кабмін затвердив Порядок попередньої ідентифікації віку користувачів вебсайтів виробників, імпортерів пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння та/або електронних сигарет.

Ідентифікація віку користувача вебсайту може здійснюватися трьома способами:

подання інформації (відомостей, даних), що міститься в е-паспорті, е-паспорті для виїзду за кордон;

з використанням технології розпізнавання обличчя;

із залученням оператора.

Користувачу вебсайту, який пройшов попередню процедуру ідентифікації віку, надається одноразовий доступ до вебсайту.

Повний текст Порядку див. «ДК» №34/2023.

Постанова КМУ від 11.08.2023 №839
набирає чинності 15.11.2023


Вдосконалено порядок прийняття рішень про реєстрацію ПН

!  Платникам ПДВ

Міністерство фінансів внесло зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого наказом Мінфіну від 12.12.2019 №520.

Зокрема, до переліку документів, які платник податку може подати до комісії регіонального рівня для розгляду питання про реєстрацію / відмову в реєстрації ПН/РК, додано «інші документи, що підтверджують інформацію, зазначену у податковій накладній / розрахунку коригування, реєстрацію яких зупинено в Реєстрі».

У разі коли у квитанції до ПН/РК зазначено код товару/послуги згідно з УКТЗЕД / умовним кодом товару / ДКПП, операція за яким стала підставою для зупинення реєстрації ПН/РК, платник податку має право подати письмові пояснення та копії документів виключно до такої операції.

Подання письмових пояснень та копій документів до РК, у яких передбачено зменшення суми компенсації вартості товарів / послуг їх постачальнику, має право ініціювати отримувач (покупець), для чого:

отримувач (покупець) надсилає такі пояснення та копії документів постачальнику (продавцю) через е-кабінет в електронній формі з накладенням КЕП;

постачальник (продавець) подає такі пояснення та копії документів з накладенням КЕП до контролюючого органу;

отримувачу (покупцю) надходить в е-кабінет інформація щодо дати подання пояснень та копій документів постачальником (продавцем) і результату розгляду комісією регіонального рівня таких пояснень та копій документів.

Тим часом до цього наказу внесено деякі зміни наказом Мінфіну від 04.08.2023 №428.

Наказ Мінфіну від 14.07.2023 №394
набирає чинності через 15 днів з дня офіційного опублікування,
станом на 16.08.2023 офіційно не опублікований


Кабмін поновив строки надання адмінпослуг та видачі дозвільних документів

!  СГ

Кабмін поновив строки надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру, які були зупинені відповідно до п. 1 Постанови КМУ від 28.02.2022 №165 «Про зупинення строків надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру», яка втрачає чинність.

Постанова КМУ від 08.08.2023 №828
набирає чинності 25.08.2023


Змінено критерії визначення критично важливих підприємств

!  Працедавцям

В «Офіційному віснику» 10.08.2023 опубліковано Зміни до Критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для галузей національної економіки, затверджених наказом Мінекономіки від 17.02.2023 №952, які у зв’язку з цим набрали чинності.

Як ми вже писали в «ДК» №30/2023, цими змінами до попередніх восьми критеріїв додано дев’ятий: здійснення протимінної діяльності (надання послуг та/або виконання робіт з гуманітарного розмінування території України), а критерії середньої заробітної плати працівників та провадження діяльності на території трьох і більше областей викладено в новій редакції.

Наказ Мінекономіки від 14.06.2023 №5496
чинний з 10.08.2023


Нова звітність постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг

!  Провайдерам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, затвердила форму регуляторної звітності №1-Е «Сфера електронних комунікацій» та Інструкцію щодо її заповнення, строків і порядку її подання.

Ця форма заповнюється постачальниками електронних комунікаційних мереж та/або послуг, які мають право на здійснення діяльності у сферах електронних комунікацій згідно з Законом «Про електронні комунікації».

Звітні періоди подання звітності — квартал, півріччя, рік.

Постачальники електронних комунікаційних мереж та/або послуг зобов’язані надавати звітність у такі строки:

квартальну, піврічну — не пізніше ніж 30 числа місяця, наступного за звітним періодом, за підсумками року — не пізніше ніж 14 лютого року, наступного за звітним;

річну — не пізніше ніж 14 лютого року, наступного за звітним.

Постанова НКЕК від 14.06.2023 №237
набирає чинності з 01.04.2024


Визначено порядок функціонування центру збору фінансової звітності

!  Бухгалтерам

Кабмін затвердив Порядок функціонування центру збору фінансової звітності.

Документ спрямований на технічне забезпечення функціонування центру збору фінансової звітності «Система фінансової звітності», утвореного з метою забезпечення доступу державних органів, інших органів та користувачів до поданої підприємствами фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності, складеної за міжнародними стандартами фінансової звітності.

Дія Порядку поширюється на суб’єктів звітування, що зазначені у статті 12-1 Закону про бухоблік, з урахуванням вимог, визначених Порядком подання фінансової звітності, затвердженим постановою КМУ від 28.02.2000 №419, державні органи.

Постанова КМУ від 11.08.2023 №845
чинна з 16.08.2023


Нацбанк знову пом’якшив деякі валютні обмеження

!  Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк вніс зміни до своєї Постанови від 24.02.2022 №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану».

Зокрема, доповнено перелік винятків із заборони уповноваженим установам здійснювати транскордонний переказ валютних цінностей з України / переказ коштів на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях / іноземній валюті, відкриті в банках-резидентах, уключаючи перекази, що здійснюються за дорученням клієнтів. Тепер ця заборона не поширюється на випадки здійснення, зокрема:

переказу коштів у гривнях на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях, відкриті в банках-резидентах, за операціями з облігаціями внутрішньої державної позики України, номінованими в національній валюті, учасником яких є банк-нерезидент;

операцій з переказу коштів товарною біржею на користь нерезидента з метою повернення попередньо внесеної ним для участі в біржових торгах (аукціонах) суми гарантійного забезпечення (гарантійного внеску) за умови, що такий переказ здійснюється в межах суми коштів, яка попередньо надійшла із-за кордону в рахунок сплати нерезидентом такого гарантійного забезпечення (гарантійного внеску).

Також визначено, що банк не має права завершити здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операцією з імпорту товарів, якщо відбувається повне або часткове повернення імпортеру коштів з рахунку нерезидента, відкритого в банку в Україні.

Постанова НБУ від 10.08.2023 №96
чинна з 12.08.2023


КМУ вирішив, як слід управляти побутовими відходами

!  СГ у сфері управління відходами

Кабмін затвердив Правила надання послуги з управління побутовими відходами.

Ці Правила визначають механізм надання суб’єктами господарювання у сфері управління відходами незалежно від форми власності послуги з управління побутовими відходами у містах, селищах і селах.

До складу послуги з управління побутовими відходами входять операції зі збирання, перевезення, відновлення та видалення побутових відходів, а також діяльність, пов’язана з організацією роботи системи управління побутовими відходами, що провадиться виконавцем послуги.

КМУ також затвердив:

типовий індивідуальний договір про надання послуги з управління побутовими відходами;

типовий колективний договір про надання послуги з управління побутовими відходами;

типовий договір з індивідуальним споживачем про надання послуги з управління побутовими відходами;

типовий договір з колективним споживачем про надання послуги з управління побутовими відходами.

Постанова КМУ від 08.08.2023 №835
чинна з 15.08.2023


Продавати без рецепта можна, рекламувати — ні

!  Аптекам

Міністерство охорони здоров’я затвердило Перелік лікарських засобів, заборонених до рекламування, які відпускаються без рецепта.

Перелік містить 513 позицій, однак багато препаратів дублюються у зв’язку з різними виробниками, лікарськими формами та фасуваннями.

Водночас втрачає чинність попередній перелік, затверджений наказом МОЗ від 06.11.2012 №876, що містить 240 позицій.

Наказ МОЗ від 18.07.2023 №1295
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 16.08.2023 офіційно не опублікований


Особливості страхування озимих зернових

!  Страховикам, аграріям

Кабмін постановою «Питання страхових тарифів для страхування озимих зернових» затвердив:

граничний розмір страхових тарифів для страхування озимих зернових сільськогосподарських культур з державною підтримкою від сільськогосподарських страхових ризиків на весь період вирощування;

структуру та порядок застосування страхових тарифів.

Постанова КМУ від 11.08.2023 №851
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 16.08.2023 офіційно не опублікована

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру