• Посилання скопійовано

Суть справи

Післяплата через пошту: хто видає чек?
Цими днями податківці надали чергове роз’яснення для тих, хто надсилає товари поштою на умовах післяплати (див. «ДК» №34/2023). Як умови договору з поштовим оператором впливають на те, хто може так працювати і хто повинен видати чек покупцеві?

Реєструємо класичний РРО: пам’ятка від редакції
Які дії слід виконати перед поданням заяви на реєстрацію РРО? Який алгоритм реєстрації РРО у ДПС? З якої дати РРО вважатиметься зареєстрованим? Коли ДПС може відмовити в реєстрації?

Зупинення строків зберігання «первинки»
Строки зберігання податкових документів були змінені спершу Законом №2970, а згодом ще раз, через часткове відновлення перевірок Законом №3219. Тож розповімо далі, як порахувати у 2023 році ці строки, з огляду на позицію ДПСУ, викладену в ІПК від 19.07.2023 №1969/ІПК/99-00-21-02-02-06 (див. «ДК» №34/2023).

Пальне в баку орендованого авто
Якщо орендар повертає орендований автомобіль із меншою кількістю пального в баку, ніж було, коли брав його в оренду, й компенсує орендодавцеві вартість спожитого пального, — чи є це реалізацією пального в розумінні ПКУ? Проаналізуймо відповідь ДПСУ на це запитання, надану в ІПК ДПСУ від 07.07.2023 №1739/ІПК/99-00-09-04-03-06 (див. «ДК» №34/2023).

Інспектор не показав посвідчення: які наслідки?
Якщо інспектор праці не пред’явив службового посвідчення, то це є підставою для недопуску до перевірки. Водночас у разі допуску до інспектування подальші перешкоджання інспекторам призведуть до законного штрафу.

Послуги нерезидента оплачено з картки
ТОВ на загальній системі — платник ПДВ укладає з іноземним підприємством контракт про надання на його онлайн-платформі, сервері послуги з прогнозування й обробки даних щодо закупівель. ТОВ завантажує свої дані на сервер партнера, який обробляє їх і надає доступ на рік до програми, в якій можна побачити ці дані й результати їх обробки. Чи є це постачанням програмного забезпечення? Оплата корпоративною карткою. Який облік та оподаткування?

Наявність забруднення доводить Держекоінспекція
Чи потрібно отримувати дозвіл на викиди забруднюючих речовин у повітря обладнанням, яке встановлено на фермах чи інших сільгосппідприємствах? Наводимо думку Верховного Суду та свій коментар.

Благодійна допомога в бухобліку БФ
Благодійний фонд отримав благодійну допомогу у вигляді електротоварів, які використовуватимуться для надання благодійних послуг та для надання їх як благодійної допомоги. Які особливості бухобліку, документування?

За неякісні дороги відповідає утримувач
Верховний Суд уважає, що у разі заподіяння власникам транспортних засобів збитків унаслідок ДТП, яка сталася через незадовільне утримання доріг, такі збитки мають відшкодувати власники доріг або уповноважені ними органи.

Акцизний склад — від скількох кубів?
ТОВ має два місця для зберігання пального: в цеху (3 800 л) та на території (2 000 л). Пальне призначене виключно для власного використання. Чи реєструвати акцизний склад? Ліцензія на зберігання пального є.

Звільнення директора і призначення нового
Засновник продає частку в СК іншому засновникові. Паралельно звільняється директор. На його посаду призначатиметься працівник ТОВ, який обіймає іншу посаду. Які звіти та коли треба подати до ДПС? Звільнення директора і призначення нового (переведення на іншу посаду) відображають лише в об’єднаному звіті чи потрібно ще якесь повідомлення до ДПС подати?

Спецгрупа ЄП і перерахунок ПДВ
Підприємство було платником ПДВ. З 03.05.2022 перейшло на ЄП (2%). За період з 01.01.2022 до 02.05.2022 мало як оподатковувані, так і неоподатковувані операції. У якому періоді (місяці) потрібно скласти додаток 6 до декларації з ПДВ та розрахунки коригування до податкових накладних, отриманих за період з 01.01.2022 до 02.05.2022?

Передання права підпису т.в.о.
Які повідомлення, довідки чи запити потрібно подати до податкової, щоб в.о. мав право підписувати і здавати звітність та податкові накладні на період відпустки директора?

До змісту номеру