• Посилання скопійовано

Суть справи

Заповнюємо нову форму декларації з прибутку
З II кварталу 2011 року (дата набрання чинності розділом III ПКУ) змінилася не тільки ставка обкладення податком на прибуток з 25% на 23%, але й сам принцип визначення доходів/витрат для обкладення цим податком. Відповідно відбулися зміни й у формі звітування. Нову форму податкової декларації з податку на прибуток (далі — декларація з прибутку) затверджено наказом ДПАУ від 28.02.2011 р. №114. Щоправда, затверджено тільки форму декларації, а жодного порядку щодо її заповнення наразі немає. Наші міркування щодо заповнення нової декларації з прибутку — далі у статті.

Додаток СБ — сумнівна і безнадійна заборгованість
Правила визначення коригування доходів та витрат унаслідок проведення процедур урегулювання сумнівної або безнадійної заборгованості чи визнання боргу покупця безнадійним установлено статтею 159 ПКУ. Спробуймо разом з'ясувати, як заповнити додаток СБ до декларації з прибутку, який свідчить про такі події.

Заповнюємо додаток ІД — «інші доходи»
Продовжуємо огляд заповнення додатків до декларації з податку на прибуток. Незважаючи на відсутність роз'яснень з боку контролюючих органів, а також офіційного порядку заповнення цього додатка, спробуємо навести своє бачення, керуючись нормами Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

Заповнюємо додаток ЦП — «цінні папери»
Продовжуємо огляд заповнення додатків до декларації з податку на прибуток. Незважаючи на відсутність роз'яснень з боку контролюючих органів, як і офіційного порядку заповнення цього додатка, спробуємо навести своє бачення, керуючись нормами Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

Заповнюємо Додаток СВ — «собівартість»
У цій статті cпинимося на аналізі та міркуваннях щодо заповнення додатка СВ, у якому платник податку повинен розшифровувати собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг). Зауважимо, що цей додаток є абсолютно новим — аналога йому в попередній формі декларації з прибутку не було.

Додаток ВО до рядків 05.1 та 06.5 декларації
Якщо платник податку на прибуток має витрати, пов'язані з придбанням товарів (робіт, послуг) у нерезидентів з офшорним статусом, заповнюється додаток ВО, передбачений декларацією з податку на прибуток. З'ясуймо особливості його заповнення.

Додаток АМ до декларації з прибутку
Заповнювати додаток АМ доведеться багатьом бухгалтерам, адже він стосується амортизації. Серед іншого, розглянемо взаємозв'язок таблиць додатка АМ з іншими додатками до декларації з податку на прибуток підприємства.

Додаток АК до декларації з прибутку
Ще один додаток «не для всіх» — додаток АК. Його подають підприємства, які займаються видобуванням корисних копалин.

Заповнюємо додаток АД — дивіденди
Цей додаток повинні заповнювати підприємства, які нараховують і виплачують дивіденди, отже, ймовірно, має його заповнювати і ваше підприємство. Оскільки роз'яснень з боку контролюючих органів щодо заповнення цього додатка наразі немає, наведемо своє бачення на підставі норм Податкового кодексу України (далі — ПКУ).

Додаток ПЗ до рядка 09 декларації
Не весь прибуток, визначений платником відповідно до положень ПКУ, підлягає оподаткуванню. Розрахунок прибутку, звільненого від оподаткування, відображається у Додатку ПЗ. Докладніше про його заповнення — далі.

Додаток ІВ «Інші витрати»
Оскільки жодних рекомендацій щодо складання додатка IВ «Iнші витрати звичайної діяльності та інші операційні витрати», як і інших додатків, наразі немає, нам слід самостійно з'ясувати, як інші витрати відображатимуться у призначеному для них додатку. Для його заповнення беремо інформацію із субрахунків рахунка 94 «Iнші витрати операційної діяльності», а також рахунків 95 і 97 за звітний період. Хоча, на думку редакції, витрати на сплату податків, на реєстрацію підприємства чи на аудит логічніше відображати як складові адмінвитрат, законодавці передбачили їх відображення також у додатку IВ.

Додаток ТП — «Торгові патенти»
Продовжуємо заповнювати податкову декларацію з податку на прибуток. На черзі додаток ТП «Розрахунок податку на прибуток, отриманий від діяльності, що підлягає патентуванню». Порівняємо заповнення звітності за старою та новою формами.

Додаток ПН до рядка 17 декларації
Ті платники податку на прибуток, які виплачують дохід нерезидентам, є податковими агентами стосовно таких нерезидентів, у зв'язку з чим зобов'язані заповнювати додаток ПН до декларації з податку на прибуток. Особливості його заповнення й розглянемо далі.

Додаток ЗП «Зменшення нарахованої суми податку»
Цей додаток, як і деякі інші додатки до декларації, — не для всіх. Але сподіваємося, якщо ви будете його заповнювати, то наші рекомендації вам знадобляться.

Додаток ЗВ — «загальновиробничі витрати»
Загальновиробничі витрати відображаються в рядку 06.1 декларації з податку на прибуток підприємства. У разі заповнення цього рядка до декларації подається додаток ЗВ, у якому сума загальновиробничих витрат (показник рядка 06.1 декларації) відображається в розрізі окремих статей.

Додаток ВЗ — «витрати на збут»
Додаток ВЗ «Витрати на збут» є розшифруванням рядка 06.3 декларації з податку на прибуток. Рядок 06.3 є складовою рядка 06 «Iнші витрати». Правильне формування рядків декларації впливає на об'єкт оподаткування діяльності платника податку. З'ясуймо, як правильно заповнити додаток ВЗ.

Додаток АВ — «адміністративні витрати»
Додаток АВ «Адміністративні витрати» є розшифруванням рядка 06.2 декларації з податку на прибуток, який є складовою рядка 06 «Iнші витрати». Правильне формування показників рядків декларації впливає на об'єкт оподаткування діяльності платника податку.

Заповнюємо додаток ВП
Хоча більшість українських бухгалтерів ще не складали податкову декларацію з податку на прибуток за новою формою, не будемо зарікатися від помилок. Як їх виправити у новій формі декларації, з'ясуємо нижче.

До змісту номеру