• Посилання скопійовано

ФОП-перевізник продає квитки через агентів

ФОП на загальній системі оподаткування, платник ПДВ, здійснює пасажирські перевезення Україною та за кордон. Квитки продають агенти, які перераховують кошти на рахунок ФОПа за мінусом комісійної винагороди. На яку дату складати ПН, за яким кодом і типом причин? Якою датою визнавати дохід для ПДФО та ВЗ? Як визнавати витрати (зарплата, відрядні, ПММ тощо), якщо кошти від агентів надходять частинами?

Податок на додану вартість

У разі постачання відповідно до Закону про автотранспорт квитків на проїзд в автобусах та на перевезення багажу базою оподаткування є винагорода, що включає автостанційний збір (п. 189.13 ПКУ). До бази оподаткування не включають вартість перевезення, що перераховується перевізникові, та суму витрат на страхування пасажирів, яка перераховується страховій компанії.

Особливості виконання цієї норми ДПС пояснила у відповіді на запитання в ЗІР (підкатегорія 101.07): «Який порядок оподаткування та складання податкової накладної в автостанції, яка здійснює продаж квитків на проїзд та у перевізника?».

ДПС зазначила, що базою оподаткування ПДВ в автостанції — платника ПДВ, яка продає квитки на проїзд автобусами, є сума, що складається з автостанційного збору та плати за послуги з попереднього продажу квитків (за наявності такої). Вартість проїзду, що включається до вартості квитка та перераховується перевізникові, не включається до бази оподаткування ПДВ в автостанції — платника ПДВ.

Перевізник складає податкову накладну на повну вартість послуг перевезення.

Незважаючи на те що кошти від надання послуг з перевезення перевізник отримує від автостанції, послуги з перевезення надаються кінцевому споживачеві, тому у графі «Отримувач (покупець)» зазначають «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» — умовний ІПН «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюють.

Автостанція складає податкову накладну на суму, що складається з автостанційного збору та плати за послуги з попереднього продажу квитків (за наявності такої).

У рядку «Отримувач (покупець)» зазначають «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» — умовний ІПН «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюють.

Інші дані та показники такої податкової накладної заповнюють за правилами, визначеними Порядком заповнення податкової накладної.

Щоправда, згадана консультація переведена до нечинних з 01.01.2022 через внесення змін до п. 188.1 ПКУ. Але на наш погляд, це суто формальна причина переведення: бо в тексті консультації цитувався п. 188.1 ПКУ. Проте такі зміни не вплинули на особливості складання ПН у зазначеній ситуації.

Отже, на наш погляд, ПН перевізнику ФОП має виписувати так, як наведено вище.

Щодо дати складання ПН

Дата ПЗ з ПДВ і складання ПН визначається за загальним правилом першої події: на дату отримання коштів чи на дату оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг (п. 187.1 ПКУ).

З наведеного випливає: якщо агент продав, приміром, 50 квитків, а перерахував на рахунок ФОПа оплату лише за 30 квитків, то ПЗ з ПДВ визначають виходячи з оплати лише 30 квитків. Такий самий висновок читаємо в ІПК ДПСУ від 22.07.2022 №1132/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 27.05.2021 №2076/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Якщо наступна частина оплати за 20 квитків надходить уже після виконання послуг перевезення, то ПН на залишок вартості перевезення складають на дату оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг. На наш погляд, це може бути подорожній лист чи інший подібний документ, а послуги вважаються наданими у момент доправлення пасажирів, які придбали квитки, до місця призначення. Саме цей момент буде моментом закінчення надання послуги. Тож саме на цю дату і виписують ПН на залишок вартості перевезення.

Але думка ДПС з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Як визнавати витрати при частковій оплаті за квитки?

Записи у Книзі обліку виконують за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід. Відповідно витрати відображають за підсумками дня, в якому було отримано дохід, у зв’язку з яким понесено такі витрати.

Це означає: якщо агент продав 50 квитків, а на рахунок ФОПа перераховано оплату лише за 30 квитків, то на цей момент до витрат можна віднести лише частину витрат, пропорційно до отриманої оплати, за умови що ці витрати також оплачені.

Якщо згодом надійде оплата за 20 квитків, то буде можливість відобразити другу частину витрат.

Щодо типу причини ПН

У разі надання послуг з перевезення пасажирів щоденно ПН можна складати за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна вже не була складена на ці операції) (п. 201.4 ПКУ).

Таким чином, у цій ситуації ФОП-перевізник може складати ПН за щоденними підсумками операцій. Те саме зазначено в ІПК ДПСУ від 23.06.2020 №2526/6/99-00-05-06-02-06/ІПК. Проте такий спосіб складання ПН зручний для випадку, коли продаж квитків і отримання коштів за них відбувається одночасно. Для продажу квитків  через посередника цей варіант, на нашу думку, не підходить, і варто скористатися порадами із складання ПН, що наведені вище.

Складаючи ПН, у верхній лівій частині у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» ставлять «X» та зазначають тип причини «11» (Складена за щоденними підсумками операцій).

Щодо коду ПН

Вище ми написали, що ПН у цій ситуації складають на неплатника. У рядку «Отримувач (покупець)» зазначають «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» — умовний ІПН «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюють. Але якщо рядок «Податковий номер…» не заповнюють, то і рядок «код» також не заповнюють.

Якою датою визнавати дохід для ПДФО і ВЗ?

Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізособи-підприємця (п. 177.2 ПКУ).

Дивимося відповідь ДПС на запитання в ЗІР (104.04): «Які доходи включаються до загального оподатковуваного доходу ФОП на загальній системі?».

ДПС зазначає, що з огляду на норми пп. 177.2 ПКУ до складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла ФОПу як у грошовій, так і в натуральній формі, а саме:

— виручка у вигляді безготівкових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю або його працівникам на місці здійснення розрахунків (зокрема, відсотки банку);

— виручка у натуральній (негрошовій формі);

— суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів, та інші доходи, які пов’язані з провадженням підприємницької діяльності.

З наведеного випливає, що дохід визначають на дату отримання виручки від проданих квитків на рахунок ФОПа.

Тож якщо агент продав, приміром, 50 квитків, а на рахунок ФОПа протягом дня перерахував оплату лише за 30 квитків, то дохід ФОПа цього дня визначається в розмірі оплати 30 квитків.

Якщо згодом на рахунок ФОПа надійде оплата за 20 квитків, дохід визначатиметься у сумі цих 20 квитків на дату отримання оплати.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Закон про автотранспорт — Закон України від 05.04.2001 №2344-III «Про автомобільний транспорт».

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру