• Посилання скопійовано

Авансового внеску більше, ніж податку

Як заповнювати додаток ЗП до декларації з податку на прибуток, якщо за звітний період авансового внеску при виплаті дивідендів сплачено більше, ніж нараховано податку на прибуток?

Авансові внески при виплаті дивідендів

Авансові внески при виплаті дивідендів сплачують згідно з нормами п. 57.1-1 ПКУ, за певними винятками. Наприклад, не сплачують авансові внески при виплаті дивідендів фізособам, платникам єдиного податку тощо.

Cума попередньо сплачених протягом податкового (звітного) періоду авансових внесків з податку на прибуток під час виплати дивідендів підлягає зарахуванню на зменшення нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за такий податковий (звітний) період (пп. 57.1-1.2 ПКУ).

Якщо сума авансового внеску, попередньо сплаченого протягом звітного періоду, перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання підприємством — емітентом корпоративних прав за такий податковий (звітний) період, сума такого перевищення переноситься на зменшення податкових зобов’язань наступних податкових (звітних) періодів до повного його погашення, а під час отримання від’ємного значення об’єкта оподаткування такого наступного періоду — на зменшення податкових зобов’язань майбутніх податкових (звітних) періодів до повного його погашення.

Тобто, якщо у звітному періоді сплатили авансових внесків, наприклад, 20 000 грн, а податок на прибуток за звітний період нараховано в сумі 15 000 грн, то на зменшення нарахованого податку звітного періоду піде тільки 15 000 грн сплаченого авансового внеску, а 5 000 грн (20 000 - 15 000) піде в рахунок зменшення податку на прибуток наступних періодів.

Відображення в додатку ЗП та декларації

Розраховують авансовий внесок за звітний період у додатку АВ до декларації з податку на прибуток підприємств. Суму, що має бути сплачена у звітному періоді, наводять у рядку 6 додатка АВ. Квартальні платники показують тут показник наростаючим періодом з початку року.

Цю суму переносять до рядка 16.2 додатка ЗП.

У рядку 16.3 додатка ЗП записують показник рядка 16.4.2 додатка ЗП минулого звітного року. Тобто і квартальні платники показують тут показник минулого звітного року. Таким чином, цей показник буде однаковий у всіх проміжних деклараціях за звітний рік.

У рядку 16.4 додатка ЗП записуємо суму показників 16.2 і 16.3.

У рядку 16.4.1 додатка ЗП — показник з рядка 16.4, який не має бути більшим за суму нарахованого податку на прибуток за звітний період.

Нарахована сума податку на прибуток — це сума таких показників декларації: рядок 06 + рядок 06.1 КІК + рядок 06.2 МПЗ + рядок 08 + рядок 10 + рядок 12 + рядок 15.

Якщо показник у рядку 16.4 не перевищує нарахованої суми податку на прибуток, до рядка 16.4.1 вносимо весь показник рядка 16.4.

Якщо перевищує, то до рядка 16.4.1 вносимо частину показника з рядка 16.4 у розмірі нарахованої суми податку на прибуток.

Показник з рядка 16.4.1 додатка ЗП за звітний період переносимо до рядка 16 ЗП декларації з податку на прибуток.

У рядку 16.4.2 додатка ЗП записуємо різницю між показниками в рядках 16.4 і 16.4.1, за умови що в рядку 16.4 більший показник, ніж у рядку 16.4.1. Квартальні платники протягом року накопичують значення в рядку 16.4.2. Показник у цьому рядку у додатку ЗП за звітний рік переноситиметься до рядка 16.3 декларації наступного року.

Якщо платник помилився, заповнюючи додаток, декларацію, він може виправити помилку, подавши уточнюючу декларацію чи зробивши це у звітній декларації.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру