• Посилання скопійовано

Що нового

Зміни в митному оформленні ввезення товарів і ТЗ

!  Імпортерам

У зв’язку зі спливом чотирьох років з дня набрання чинності Законом «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів» втратили чинність ч. 2 ст. 258, підпункти 2 та 3 ч. 3, ч. 4, 5, 7, 12 ст. 259 МКУ.

Зокрема, зазначені положення МКУ визначали підстави прийняття рішення про випуск товарів, ТЗ комерційного призначення відповідно до заявленого митного режиму без пред’явлення їх митному органу за попередньою митною декларацією, яка містить всю необхідну для цього інформацію.

Відтак з 07.11.2023 раніше оформлені МД типу «ЕА» є попередніми МД, які містять відомості, достатні для ввезення товарів, ТЗ комерційного призначення на митну територію України та забезпечення доставки їх до митного органу призначення. Водночас є обов’язковими доставка та пред’явлення цих товарів митним органам, якими були оформлені такі попередні МД. Випуск товарів у обраний декларантами митний режим здійснюється за умови подання додаткової МД.

ДМСУ інформує, що з 07.11.2023 застосовуються в частині, що не суперечить вимогам МКУ:

— порядок виконання митних формальностей при здійсненні митного оформлення товарів із застосуванням митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа;

— порядок заповнення митних декларацій за формою єдиного адміністративного документа;

— класифікатор типів декларацій, документів, сертифікатів, дозволів та додаткової інформації.

Закон України від 02.10.2019 №141-IX
(зі змінами, внесеними Законом України від 01.04.2022 №2173-IX)
чинний з 07.11.2019


Перевірка даних ЄДР щодо кінцевого бенефіціара та структури власності

!  Юрособам

Міністерство юстиції затвердило Порядок проведення перевірки інформації, наданої юридичною особою у поясненні та документах для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та/або структуру власності юридичної особи.

Держреєстратор розпочинає перевірку інформації про КБВ та/або структуру власності протягом 10 р. д. з дня отримання відповідних документів від юрособи.

Держреєстратор має право вимагати від фізичних та юридичних осіб надання інформації (у т. ч. пояснень), необхідної для встановлення КБВ, надання копій документів, вимагати доступу до приміщень юрособи, проведення огляду речей та документів за місцезнаходженням юрособи.

Перевірка інформації про КБВ та/або структуру власності здійснюється протягом 10 робочих днів після її початку. У разі виникнення у держреєстратора необхідності отримання додаткової інформації строк проведення перевірки продовжується на період з дня надіслання держреєстратором відповідної вимоги і до дня отримання ним запитуваної інформації.

Юрособа зобов’язана всебічно сприяти держреєстратору у встановленні достовірних даних про КБВ та/або структуру власності під час перевірки, зокрема:

надавати запитувану інформацію та/або документи протягом 7 р. д. з дня отримання вимоги;

забезпечити держреєстратору доступ до приміщень юрособи, проведення ним огляду речей та документів.

У разі надання на вимогу держреєстратора неповної, суперечливої інформації або необхідності з’ясування додаткових обставин держреєстратор має право звертатися до юрособи з відповідними додатковими вимогами.

Тим часом Мінʼюст повідомив, що застосовуватиме новий Порядок вже з 1 грудня.

Наказ Мін’юсту від 14.09.2023 №3265/5
чинний з 06.11.2023


Зміни у формі декларації з паркувального збору

!  Паркувальникам

Міністерство фінансів внесло зміни до форми Податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів, затвердженої наказом Мінфіну від 09.07.2015 №636. Вони є аналогічними тим, що були внесені до форми декларації з турзбору, про які ми писали в «ДК» №42/2023 (вони, до речі, досі не набрали чинності), і їх метою так само є прощення податкової звітності з цього збору у зв’язку з автоматизацією процедури приймання та обробки податкової звітності, зокрема усунення необхідності самостійного нарахування пені платником збору, виключення з податкової декларації позиції щодо проведення посадовою особою контролюючого органу камеральної перевірки цієї податкової декларації.

А саме: з декларації та додатка до неї виключено:

— рядки щодо визначення суми пені;

— примітки до таких рядків щодо порядку обчислення суми пені;

— позиція «Ця частина Податкової декларації заповнюється посадовими особами контролюючого органу» щодо зазначення посадовими особами контролюючих органів результатів проведення камеральної перевірки декларації.

Крім того, замість поняття «адміністративно-територіальна одиниця» вжито поняття «території територіальних громад».

Тим часом до цього наказу внесено деякі зміни наказом Мінфіну від 26.10.2023 №599.

Наказ Мінфіну від 06.10.2023 №528
набере чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 08.11.2023 офіційно не опублікований


Особливості розміщення та обігу облігацій у процесі перетворення емітента

!  Емітентам облігацій

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку встановила, що у процесі перетворення емітента облігацій, у разі якщо на дату прийняття рішення про перетворення строк розміщення облігацій, випуски яких зареєстровано та видано тимчасове свідоцтво про реєстрацію випуску облігацій, не настав, такий строк розміщення може бути перенесений. У такому разі до настання строку розміщення облігацій має бути здійснена заміна тимчасового свідоцтва про реєстрацію випуску облігацій у порядку, встановленому гл. 3 розд. V Положення про здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу, затвердженого рішенням НКЦПФР від 21.06.2018 №425.

Зміна строків розміщення, обігу та погашення облігацій здійснюється за рішенням комісії з припинення. У такому разі зміни до рішення про емісію облігацій подаються у порядку, встановленому гл. 4 розд. III Положення.

Рішення НКЦПФР від 27.10.2023 №1205
чинне з 28.10.2023


Українських аграріїв експериментально верифікують

!  Суб’єктам АПК

Кабмін прийняв рішення щодо реалізації з 1 листопада 2023 р. до 31 грудня 2024 р. експериментального проєкту з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану і затвердив відповідний Порядок.

Проєкт передбачає формування переліку верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу, які здійснюють експорт товарів, що класифікуються за кодами згідно з УКТЗЕД 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1201, 1205, 1206 00, 1507, 1512, 1514 та 2306.

Метою проєкту є створення умов для унеможливлення зловживань та порушень законодавства під час експорту товарів, що класифікуються за зазначеними кодами згідно з УКТЗЕД, а також забезпечення захисту прав суб’єктів АПК, які провадять госпдіяльність без порушень вимог законодавства, шляхом верифікації суб’єктів АПК.

Учасниками експериментального проєкту є суб’єкти АПК, які здійснюють експорт товарів, що класифікуються за зазначеними кодами згідно з УКТЗЕД, та зареєстровані у Державному аграрному реєстрі.

Постанова Кабінету Міністрів України від 31.10.2023 №1132
чинна з 01.11.2023


Порядок розроблення проєктної документації на будівництво об’єктів удосконалено

!  Проєктантам

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури затвердило зміни до Порядку розроблення проєктної документації на будівництво об’єктів, затвердженого наказом Мінрегіону від 16.05.2011 №45.

Зокрема, Порядок доповнено положеннями, відповідно до яких проєктна документація на будівництво може розроблятись із застосуванням проєктів повторного використання у будівництві або проєктних рішень для повторного використання у будівництві. Така проєктна документація затверджується замовником на підставі позитивного звіту за результатами експертизи, яка проводиться у випадках, передбачених Законом «Про регулювання містобудівної діяльності». Особливості розроблення проєктів повторного використання у будівництві, у тому числі проєктних рішень для повторного використання у будівництві, здійснення їх експертизи та застосування у будівництві визначаються відповідно до Порядку розроблення, здійснення експертизи та застосування проєктів повторного використання у будівництві, затвердженого постановою КМУ від 14.10.2022 №1160.

Тим часом до цього наказу внесено деякі зміни наказом Мінінфраструктури від 26.10.2023 №981.

Наказ Мінінфраструктури від 05.10.2023 №903
набирає чинності з дня офіційного опублікування


Ліцензійні умови провадження освітньої діяльності: нові форми заяв

!  Освітянам

Кабмін вніс зміни до Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності, затверджених постановою КМУ від 30.12.2015 №1187, а саме:

— викладено у новій редакції форму заяви про переоформлення ліцензії на рівні професійної (професійно-технічної) освіти (додаток 12, нова назва — заява про переоформлення ліцензії на провадження освітньої діяльності на рівні професійної (професійно-технічної) освіти на безстрокову);

— визначено форму заяви про переоформлення ліцензії на провадження освітньої діяльності на рівні професійної (професійно-технічної) освіти з підстав, визначених статтею 19 Закону «Про професійну (професійно-технічну) освіту» (новий додаток 12-1).

Постанова Кабінету Міністрів України від 31.10.2023 №1134
набирає чинності 04.01.2024


Уточнено обов’язки учасників судової справи

!  Учасникам судових справ

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 03.11.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення обов’язків учасників судової справи».

До ГПКУ, ЦПКУ та КАСУ внесено зміни, якими, зокрема, передбачено, що обов’язок реєстрації електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, стосується тих органів державної влади та інших державних органів, які зареєстровані за законодавством України як юрособи, а також тих юросіб, які зареєстровані за законодавством України.

Також визначено, що в умовах воєнного чи надзвичайного стану у разі знеструмлення електромережі суду чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, суд може вручати особі, яка зареєструвала електронний кабінет, будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, у паперовій формі.

Зміни, що стосуються обов’язкової реєстрації юрособами приватної форми власності електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, вводяться в дію з 20.02.2024.

Закон України від 19.10.2023 №3424-IX
чинний з 04.11.2023


Для обробляння відходів в умовах воєнного стану потрібен дозвіл

!  СГ, що обробляють відходи

Кабмін вніс зміни до переліку видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі подання декларації в умовах воєнного стану (додаток 2 до постанови КМУ від 18.03.2022 №314).

Позицію Переліку «поводження з небезпечними відходами» замінено позицією «управління небезпечними відходами». Документом, який дає право на провадження цього виду господарської діяльності, є ліцензія.

З 09.01.2024 Перелік буде доповнено позицією «здійснення операцій з оброблення відходів», цей вид діяльності здійснюється на підставі дозволу.

Установлено, що подані СГ до 09.01.2024 декларації щодо здійснення операцій з оброблення відходів є дійсними протягом 5 місяців з цієї дати. Протягом зазначеного строку СГ для подальшого провадження своєї діяльності повинні отримати відповідні дозвільні документи у порядку, строки та на умовах, що передбачені Законом «Про управління відходами».

Постанова Кабінету Міністрів України від 31.10.2023 №1137
чинна з 04.11.2023


Затверджено перелік агропродукції, експорт якої підлягає ліцензуванню

!  Агроекспортерам

Кабмін вніс зміни до своєї Постанови від 27.12.2022 №1466 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2023 рік». Зокрема:

скасовано перелік товарів, експорт яких до Республіки Болгарія, Румунії, Словацької Республіки, Угорщини та Республіки Польща підлягає ліцензуванню;

затверджено перелік товарів (аграрної продукції), експорт яких підлягає ліцензуванню.

Постанова Кабінету Міністрів України від 31.10.2023 №1133
чинна з 11.11.2023


Пожежна безпека та декларації відповідності

!  СГ

Кабмін вніс зміни до Порядку подання і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, затвердженого постановою КМУ від 05.06.2013 №440.

Зокрема, уточнено, що декларація заповнюється суб’єктом господарювання і подається ним або надсилається рекомендованим листом за місцем розташування об’єкта (об’єктів) нерухомості до адміністратора центру надання адміністративних послуг або ДСНС чи засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема через інтегровану з ним інформаційну систему ДСНС (раніше було — через Єдиний державний портал адміністративних послуг, зокрема через інтегровану з ним інформаційну систему ДСНС).

Водночас визначено, що суб’єкт господарювання протягом місяця з дня подання декларації може повторно подати відповідну декларацію з уточненими достовірними даними будь-яким зазначеним способом.

Зміни щодо повторного подання декларації з уточненими достовірними даними набирають чинності з 27.11.2023.

Постанова КМУ від 03.11.2023 №1143
набирає чинності з дня її опублікування,
станом на 08.11.2023 офіційно не опублікована


Мінфін змінив Інструкцію про службові відрядження

!  Бюджетникам

Міністерство фінансів затвердило зміни до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.1998 №59.

Зокрема, визначено, що авансовий звіт складається і подається працівником (в усіх без винятків випадках) у паперовій або електронній формі разом з підтвердними документами для розгляду і прийняття рішення про відшкодування вартості витрат.

Для відшкодування добових витрат їх сума (вартість) не потребує документального підтвердження, водночас необхідна наявність одного чи декількох документальних доказів перебування працівника у відрядженні у разі, якщо з не залежних від відрядженого працівника причин немає підтвердних документів, що засвідчують вартість понесених у зв’язку з відрядженням витрат.

Наказом від 31.10.2023 №608 Мінфін вже вніс деякі зміни до цього наказу.

Докладніше див. «ДК» №46/2023.

Наказ Мінфіну від 17.10.2023 №560
чинний з 07.11.2023


Зміни в порядку формування е-лікарняних

!  Медикам, працедавцям, працівницям

Міністерство охорони здоров’я затвердило зміни до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 01.06.2021 №1066.

Змінами передбачено удосконалення механізму формування медичних висновків категорії «Вагітність та пологи». Так, медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» формується з визначеної пацієнткою дати у період від початку 30 тижня вагітності та до дня пологів (включно). Новим додатком 3 до Порядку встановлено форму заяви, яку пацієнтка пише, якщо бажає перенести формування медичного висновку категорії «Вагітність та пологи» на строк пізніше ніж початок 30 тижня вагітності. Якщо пацієнтці до дня пологів не було сформовано медичного висновку категорії «Вагітність та пологи», він формується з дати пологів.

Наказ МОЗ від 18.10.2023 №1810
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 08.11.2023 офіційно не опублікований


Нова форма держстатспостереження «Структурне обстеження підприємства»

!  Підприємствам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №2-підприємництво (річна) «Структурне обстеження підприємства», яка вводиться в дію зі звіту за 2023 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб (підприємства) відповідно до затвердженої методології.

З 01.01.2024 втратить чинність наказ Держстату від 10.06.2022 №184, яким затверджено попередню форму цього звіту.

Наказ Держстату від 12.09.2023 №266
чинний з 12.09.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру