• Посилання скопійовано

Алкоголь уроздріб за безготівку

Ресторан продає алкоголь, є роздрібна ліцензія. Як бути, якщо алкоголь входить до вартості послуги харчування, яку оплатив інший СГ безготівковим переказом на банківський рахунок? Чи проводити алкоголь через РРО? Як правильно закрити розрахунки за алкоголь, якщо ресторан надає акт і ПН на всю вартість послуги, яка також включає алкоголь?

Обережна позиція

З визначень понять за Законом №481  робимо висновок, що отримання оплати за алкогольні напої (в тому числі і в складі оплати за послуги харчування) від іншого СГ може розцінюватись як оптовий продаж алкоголю. За оптову торгівлю алкоголем без наявності ліцензії передбачено штраф у розмірі 200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше ніж 17 000 грн (ст. 17 Закону №481).

Визначення понять

Оптова торгівля — діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації суб’єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам господарювання (у тому числі іноземним суб’єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва).

Роздрібна торгівля — діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання (у тому числі іноземних суб’єктах господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування.

Стаття 1 Закону №481

Якщо ресторан не має ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями, то він не має права продавати алкогольні напої суб’єктам господарювання без реєстрації таких продажів через РРО. За наявності ліцензії на роздрібну торгівлю всі алкогольні напої слід продавати лише з видачею покупцю чека РРО, в якому має бути зазначено штрихкод акцизної марки.

Абсолютно безпечним виходом для ресторану в цій ситуації буде приймання окремої оплати за алкогольні напої через РРО готівкою або платіжною карткою. І якщо оплату здійснює підзвітна особа юрособи, то чеки РРО з алкогольними напоями можна буде включити до витрат такої юрособи, незалежно від її системи оподаткування (єдиний податок чи податок на прибуток). Звісно, що права на податковий кредит з ПДВ у юрособи за таким чеком не буде.

Якщо приймати оплату за алкоголь окремо від оплати за послуги харчування, то акт і податкову накладну на послугу слід складати лише на суму безготівкової оплати без урахування вартості алкоголю.

Така сама ситуація і з алкогольними коктейлями — їх теж не можна продавати без реєстрації продажу через РРО.

Якщо приймати оплату за алкоголь окремо від оплати за послуги харчування, то акт і податкову накладну на послугу слід складати тільки на суму безготівкової оплати без урахування вартості алкоголю.

Позиція податківців

Податківці у ЗІР, підкатегорія 113.03, допускають отримання оплати за алкогольні напої шляхом безготівкового переказу з банківського рахунку покупця на банківський рахунок продавця, але з обов’язковою видачею чека РРО на алкогольні напої — див. запитання: «Чи може СГ, який має ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями (тютюновими виробами), здійснювати продаж таких товарів у безготівковій формі (у т. ч. шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установи банку)?» — і відповідь на нього: так, за умови обов’язкової видачі у паперовій та/або електронній формі фіскального касового чека, в якому зазначає форму оплати — безготівкова.

Проте у цій відповіді не уточнюється, чи є покупець суб’єктом господарювання. Натомість в іншій консультації податківці відповідають, що можна продавати алкоголь на підставі роздрібної ліцензії іншому СГ, але такі алкогольні напої мають бути використані «за призначенням».

Якщо покупець — теж СГ

Чи може СГ, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі, реалізовувати алкогольні напої та/або тютюнові вироби іншому СГ, який також має ліцензію на право роздрібної торгівлі, і така реалізація оформляється лише фіскальним чеком?

<...>

У разі якщо суб’єкт господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, придбав у суб’єкта господарювання, який має ліцензію на право роздрібної торгівлі, алкогольні напої чи тютюнові вироби, то такі алкогольні напої чи тютюнові вироби повинні бути використані таким суб’єктом господарювання особисто і не підлягають подальшій реалізації.

ЗІР, підкатегорія 113.03

З цих відповідей можемо зробити висновок, що ресторану можна приймати на рахунок безготівкову оплату за послуги харчування від інших СГ, яка включає в себе вартість алкоголю. При цьому вартість алкогольних напоїв обов’язково проводять через РРО на дату фактичної реалізації (тобто на дату їх фактичної передачі покупцю), і вони мають бути використані покупцем особисто і не підлягають подальшій реалізації.

Якщо алкогольні напої будуть проведені через РРО, то з обліку їх списують окремо як списання проданого товару, а не як витрати на надання послуги харчування.

Усе вищесказане стосується й алкогольних коктейлів, які подаються під час надання послуги з харчування, — їх теж проводять через РРО, списують окремо від послуги харчування як проданий товар, із зазначенням в чеку штрихкоду акцизної марки.

На нашу думку, якщо скористатися підходом, який пропонують податківці у ЗІР, то це не вплине на вартість послуги з харчування — адже вона повністю сплачена на рахунок. Тому акт про надання послуги та податкову накладну складають на повну вартість послуги, а вартість алкоголю, поведеного через РРО, окремо не включають до доходу ресторану та до ПН, складеної на роздрібні продажі за даними РРО.

Висновки

1. Ресторан може приймати безготівкову оплату від іншого суб’єкта господарювання за послуги харчування, яка включає вартість алкоголю.

2. Обов’язково потрібно видати покупцю чек РРО на оплачений алкоголь під час фактичного передання алкоголю покупцю (зокрема, під час надання послуг харчування) — на підставі ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем. При цьому в чеку зазначається відповідна форма оплати — безготівкова.

3. У чеках РРО мають бути зазначені штрихкоди акцизних марок алкоголю, що був використаний під час надання послуг харчування.

4. Вартість такого алкоголю списують з обліку окремо як проданий товар, а не як витрати на надання послуги харчування.

5. Видача покупцю чека на алкоголь, що був оплачений безготівково у складі вартості послуги з харчування, не потребує повторного відображення суми такого чека у складі доходів та податкових зобов’язань з ПДВ. Функція такого чека зводиться тільки до відображення штрихкодів акцизної марки проданого алкоголю та виконання вимог ліцензії на роздрібну торгівлю. Акт про надання послуг та податкову накладну складають на повну вартість наданої послуги з урахуванням алкоголю.

6. Покупець — інший СГ повинен особисто використати придбаний алкоголь і не має права продавати його. Ця умова виконується, адже покупець використовує алкоголь під час споживання послуги з харчування.

7. Як варіант, можна дотримуватися обережної позиції і приймати оплату за алкоголь окремо через РРО — готівкою або платіжною карткою одночасно з переданням такого алкоголю покупцю. Тоді вартість послуги з харчування не включатиме вартість алкоголю, що вплине і на суму акта і податкової накладної.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру