• Посилання скопійовано

Суть справи

Автомобіль після ДТП: ремонт і відшкодування
Авто підприємства потрапило у ДТП. Розглянемо, як обліковувати його ремонт, отримання страховки, ліквідацію.

Службові відрядження: що нового?
Мінфін вніс зміни до Інструкції про службові відрядження у межах України та за кордон. Що саме змінилося з 7 листопада і для кого?

Грант на послуги третій особі у бухобліку
Підприємство, платник податку на прибуток і ПДВ, підписало угоду на грант у доларах США для консультування держустанови у сфері комунікацій на 3 етапи. Консультації надає саме підприємство. Після закриття етапу (проміжного звіту) воно отримало кошти у гривнях за курсом, який визначається у грантодавця. Призначення платежу: безповоротна фіндопомога, благодійний внесок за грантом. Який облік та в якій валюті, які податкові наслідки?

Оподаткування виробництва біопалива
У попередній статті («ДК» №45/2023) ми розглянули бухгалтерський облік господарських операцій з виробництва біопалива. Сьогодні проаналізуємо податкові особливості таких операцій. Але спершу кілька слів про особливості виробництва.

Директора звільнено, ПН не приймають
В ІПК від 16.10.2023 №3556/ІПК/99-00-12-02-05-06 (див. «ДК» №46/2023) податківці не дали відповіді на обидва запитання платника податків щодо передачі повноважень на підписання податкових накладних новому директору та підписання ним ПН за операції, вчинені попередником. Наші міркування щодо цього — нижче.

Безоплатна передача замортизованих МНМА: ПДВ
Підприємство має на балансі малоцінні необоротні матеріальні активи, на які при передачі їх в експлуатацію було нараховано амортизацію в розмірі 100%. Чи виникає об’єкт оподаткування ПДВ під час їх безоплатної передачі? Що є базою оподаткування?

Пільга щодо землі — дії суборендаря
Орендар за основним договором оренди землі скористався 2022 року пільгою з плати за землю. Суборендар дізнався про таку пільгу і теж вважає, що не має сплачувати орендну плату за договором суборенди. Чи має право суборендар на таку пільгу за ПКУ?

Авансового внеску більше, ніж податку
Як заповнювати додаток ЗП до декларації з податку на прибуток, якщо за звітний період авансового внеску при виплаті дивідендів сплачено більше, ніж нараховано податку на прибуток?

Бухоблік при імпорті товарів
ТОВ отримало ТМЦ від нерезидента на суму 10 000 євро. Митні органи збільшили вартість ТМЦ на 2 000 євро, із загальної суми 12 000 євро сплачено мито 10% і ПДВ 20%. За якою вартістю обліковувати ТМЦ: за фактурною 10 000 євро чи за митною, яка відображена у митній декларації на суму 12 000 євро? Якщо за фактурною, тоді як у бухобліку відобразити суму 2 000 євро, на яку збільшено вартість митними органами, а також суму мита і ПДВ на це збільшення?

ФОП-перевізник продає квитки через агентів
ФОП на загальній системі оподаткування, платник ПДВ, здійснює пасажирські перевезення Україною та за кордон. Квитки продають агенти, які перераховують кошти на рахунок ФОПа за мінусом комісійної винагороди. На яку дату складати ПН, за яким кодом і типом причин? Якою датою визнавати дохід для ПДФО та ВЗ? Як визнавати витрати (зарплата, відрядні, ПММ тощо), якщо кошти від агентів надходять частинами?

Алкоголь уроздріб за безготівку
Ресторан продає алкоголь, є роздрібна ліцензія. Як бути, якщо алкоголь входить до вартості послуги харчування, яку оплатив інший СГ безготівковим переказом на банківський рахунок? Чи проводити алкоголь через РРО? Як правильно закрити розрахунки за алкоголь, якщо ресторан надає акт і ПН на всю вартість послуги, яка також включає алкоголь?

7 працівників і норматив осіб з інвалідністю
Якщо на підприємстві вже працює 7 працівників і є намір прийняти на роботу 8-го, то коли виникає обов’язок працевлаштувати працівника з інвалідністю? Чи потрібно працевлаштувати спочатку особу з інвалідністю, а потім брати на роботу 8-му людину?

Послуги нерезидентові: тип причини невидачі ПН
ТОВ, платник ПДВ, надає послуги з міжнародних вантажних автомобільних перевезень замовникам-нерезидентам. До вересня 2023 р. ТОВ виписувало і реєструвало ПН як на неплатника, без коду 21. Чи є це помилкою? Якщо є, чи потрібно виправляти? Які податкові наслідки?

До змісту номеру