• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Щорічна відпустка після відпустки для догляду за дитиною
Працівниця вийшла з відпустки для догляду за дитиною на неповний робочий час (2 години на день 5 днів на тиждень). Іде у щорічну відпустку. Позаяк у розрахунковому періоді доходу немає, розрахунок проводимо з повного окладу (10 000,00 грн х 12 : 365) чи з окладу, розрахованого пропорційно до відпрацьованого часу (2 500,00 грн х 12 : 365)?

Звільнення працівника за прогул після лікарняного
Працівник після лікарняного не вийшов на роботу. З фейсбуку зрозуміло, що людина провадить активний спосіб життя і вже одужала. На дзвінки не відповідає. Надіслали листа з доганою з повідомленням про вручення, його ще не вручено, плануємо надіслати ще одного. Прогули засвідчено доповідними записками, актами, позначками в табелі. Чи можна звільнити працівника після відправлення йому другої догани у цій ситуації? Якщо так, то через який проміжок часу?

Облік та оподаткування при зменшенні СК і поверненні коштів
Юрособа-високодохідник планує частково зменшити статутний капітал. Засновник один. Чи сплачувати в цьому разі податки при поверненні коштів? Як відобразити у бухобліку?

Робота за сумісництвом, якщо за основним місцем працівниця на лікарняному у зв’язку з вагітністю та пологами
Працівниця за основним місцем роботи перебуває на лікарняному у зв’язку з вагітністю та пологами, але й далі дистанційно працює за сумісництвом. Чи законно допускати до роботи та виплачувати зарплату працівниці як суміснику?

Бухоблік безоплатно отриманої котельні в ОСББ
ОСББ, неприбуткова організація, має намір отримати від фізособи за договором дарування котельню, яка обслуговує будинок. Як відобразити в обліку ОСББ подароване майно, які податкові наслідки, чи не втратить ОСББ статус неприбуткової організації?

Письмова згода на обробку персональних даних працівників
Чи потрібно роботодавцю брати від працівників письмову згоду на обробку їхніх персональних даних під час прийняття на роботу? Чи потрібна згода на обробку персональних даних працівників при скануванні трудових книжок та завантаженні їх на портал Пенсійного фонду? Якими нормативними документами керуватися?

Оподаткування грантів від держави та місцевої влади у ФОПа-«єдинника»
ФОП отримав грант «Власна справа». Кошти гранту використано за цільовим призначенням. Далі ФОП планує подавати заяву на отримання компенсаційного ваучера від Львівської міської ради «Ваучер на проєкти подвійного призначення». Які податки йому потрібно сплатити як ФОПу або як фізособі з цих операцій?

До змісту номеру