• Посилання скопійовано

Безоплатна передача замортизованих МНМА: ПДВ

Підприємство має на балансі малоцінні необоротні матеріальні активи, на які при передачі їх в експлуатацію було нараховано амортизацію в розмірі 100%. Чи виникає об’єкт оподаткування ПДВ під час їх безоплатної передачі? Що є базою оподаткування?

Об’єкт оподаткування ПДВ

Об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ, у тому числі операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об’єкта фінансового лізингу у володіння та користування лізингоодержувачу/орендарю (пп. «а» п. 185.1 ПКУ).

Крім того, постачання товарів — будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ).

Таким чином, операція з безоплатної передачі товару (в тому числі і малоцінних необоротних матеріальних активів) є об’єктом оподаткування ПДВ. Звісно, за умови що така передача здійснюється на митній території України.

База оподаткування

База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (за певним винятком) (абз. 1 п. 188.1 ПКУ).

І база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижчою від балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів — виходячи зі звичайної ціни) (абз. 2 п. 188.1 ПКУ).

Визначення поняття «необоротні активи» в ПКУ немає. А згідно з НП(С)БО 7 та Інструкцією №291 до необоротних активів належать як основні засоби, так і інші необоротні активи, зокрема малоцінні необоротні матеріальні активи.

Тож правило абз. 2 п. 188.1 ПКУ щодо необоротних активів поширюється в тому числі на МНМА.

Таким чином, при безоплатному постачанні база оподаткування, яка визначається за абз. 1 п. 188.1 ПКУ в розмірі договірної вартості, дорівнює 0 грн. А за абз. 2 п. 188.1 ПКУ така база не може бути нижчою від залишкової вартості за даними бухгалтерського обліку.

В описаній ситуації МНМА повністю замортизовані, тобто їх залишкова вартість — 0 грн. Тобто база оподаткування виходячи з договірної вартості 0 грн не є нижчою за залишкову вартість 0 грн.

Таким чином, у цій ситуації при безоплатній передачі повністю замортизованих МНМА потрібно нарахувати ПДВ виходячи з договірної вартості 0 грн і скласти на цю вартість податкову накладну.

Другої податкової накладної — на різницю між залишковою і договірною вартістю — складати не потрібно. Адже такої різниці немає.

Фактично це означає, що при безоплатній передачі малоцінних необоротних матеріальних активів із нарахованим 100-відсотковим зносом ПДВ не нараховують.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 №2755-VI.
  • Інструкція №291 — Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999 №291.
  • НП(С)БО 7 — Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 №92.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру