• Посилання скопійовано

Договір ЦПХ із ФОПом на обробку землі

Які наслідки у підприємства, платника 4 групи ЄП, при укладенні ЦПД з обробки земельних ділянок, збору врожаю з фізичною особою або ФОПом (який має відповідні КВЕДи) за умови, що техніка, якою проводитиметься обробіток, є власністю підприємства-замовника?

На сьогодні професійні трактористи і комбайнери — на вагу золота, тому сільгосппідприємства готові платити конкурентну зарплату, надавати соціальні гарантії та навіть розглядають можливість укладення з фізособами та ФОПами договорів ЦПХ на обробку та збір врожаю. А от чи можна укладати такі ЦПД, розглянемо далі.

Трудовим договором є угода між працівником та роботодавцем (роботодавцем-фізособою), за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (роботодавець-фізособа) зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором та угодою сторін (ст. 21 КЗпП).

Цивільно-правовий договір — це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків (ч. 4 ст. 202, ч. 1 ст. 626 ЦКУ).

Тобто договір ЦПХ — це угода між фізособою-підприємцем чи юрособою (підприємством, установою тощо) та громадянином на виконання останнім конкретної роботи, спрямованої на одержання результатів праці, і в разі досягнення цієї мети договір вважається виконаним та його дія припиняється.

Трудовий договір укладається між роботодавцем і працівником під час приймання на роботу, він є оптимальним для працівників, бо забезпечує створення з боку організації комфортних умов праці, встановлює розмір заробітної плати, права й обов’язки кожної сторони, тривалість робочого дня тощо.

Тим часом за ЦПД немає роботодавців та працівників, а є виконавець, який зобов’язується виконати певну роботу або надати послугу, та замовник, який приймає роботу й оплачує її. На них не поширюється дія трудового законодавства. Предметом договору є тільки кінцевий результат, а не процес його досягнення, який не регулюється ЦПД. Обидві сторони — незалежні й рівноправні. Замовник не має дбати про умови праці виконавця, надавати йому робоче місце. Виконавець самостійно організовує роботу і потрібні ресурси для неї, відповідає за її вчасне виконання. Розмір винагороди і термін оплати визначаються угодою сторін, а не законодавством.

Тож договір ЦПХ більш характерний для разових угод, його головним предметом є кінцевий результат послуги або діяльності людини.

Отже, схиляємося до думки, що ані тракторист, ані комбайнер не може працювати на техніці, яка належить підприємству, без укладення трудового договору з цим підприємством. А укладення трудового договору означатиме, що підприємство надає працівникові робоче місце та знаряддя праці, а працівник буде змушений підпорядковуватися внутрішньому трудовому розпорядку підприємства, бо техніка йому не належить, а утримується й обслуговується підприємством.

Тож для уникнення штрафу за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору за ст. 265 КЗпП радимо укласти строковий трудовий договір (на сезонні та тимчасові роботи) і зі звичайною фізособою, і з ФОПом (але теж як із фізособою), з виплатою зарплати двічі на місяць та відповідним оподаткуванням. Докладніше про працевлаштування сезонних працівників див. «ДК» №21/2023.

А от якщо виконавець має свою техніку, то з ним можна укласти договір ЦПХ на обробіток землі та збирання врожаю: адже виконавець не потребує надання йому робочого місця та використовує засоби праці (техніку) на власний розсуд.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру