• Посилання скопійовано

Що нового

Мінфін оновив форму авансового звіту і порядок його заповнення

!  Працедавцям

Мінфін вніс зміни до свого Наказу від 28.09.2015 №841 «Про затвердження форми Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядку його складання».

У назвах звіту і Порядку слово «коштів» замінено на «коштів / електронних грошей».

Звіт про використання коштів / електронних грошей, виданих на відрядження або під звіт, подається з підстав, визначених пп. 170.9.4 ПКУ.

У разі якщо під час відрядження або виконання окремих цивільно-правових дій фізособа — платник податку (підзвітна особа) застосував платіжні інструменти, включаючи корпоративні (бізнесові) платіжні інструменти або особисті платіжні інструменти, чи їх реквізити для проведення розрахунків у безготівковій формі та/або для отримання готівки в межах суми добових витрат та за відсутності оподатковуваного доходу, звіт не складається і не подається.

Докладніше див. у наступному номері «ДК».

Наказ Мінфіну від 09.05.2023 №239
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.06.2023 офіційно не опублікований


Не минуло й року... Чи минуло?

!  Книгоімпортерам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 24.06.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України».

Президент В. Зеленський довго опирався підписанню прийнятого ще 19.06.2022 Закону, на його офіційному сайті навіть була створена петиція, покликана спонукати його таки підписати цей Закон, яка набрала необхідні 25 тисяч підписів лише за два тижні.

Чому в цьому випадку (як і в багатьох інших) не спрацювала частина третя статті 94 Конституції України, ніхто пояснити не може. Відповідно до зазначеної норми, яка є нормою прямої дії, якщо Президент протягом 15 днів не підписав закон чи не повернув його до парламенту з зауваженнями, такий закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений.

І ось нарешті понадрічна епопея закінчилася: 22 червня Президент таки підписав Закон, який три дні до того відзначив річницю.

Законом, зокрема:

викладено у новій редакції статтю 28-1 Закону «Про видавничу справу»;

доповнено новими частинами статтю 26 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної»;

викладено у новій редакції пункт 154 додатка до Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності».

Так, забороняється ввезення на митну територію України та/або розповсюдження на її території видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або випущена у світ, та/або ввозиться з території держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України (крім розповсюдження видавничої продукції, що має походження або виготовлена та випущена у світ на тимчасово окупованій території України до її тимчасової окупації), а також книжкових видань, що містять твори, автори яких є або були у будь-який період після 1991 року громадянами держави-агресора, за винятком колишніх громадян держави-агресора, які є (або на момент смерті були) громадянами України і не мають (на момент смерті не мали) громадянства держави-агресора.

Для видань, виданих мовою держави-агресора, що ввозяться з інших країн, запроваджується дозвільний порядок ввезення, який досі діяв для видань, що ввозяться з Російської Федерації. Метою дозвільної процедури є контроль відповідності цих видань вимогам законодавства України, насамперед — перевірка їх змісту на наявність антиукраїнської пропаганди.

Вищезазначені обмеження не застосовуються до видавничої продукції, що ввозиться фізособами не з метою розповсюдження, за умови дотримання сукупності таких вимог:

ввезення видавничої продукції здійснюється в ручній поклажі або супроводжуваному багажі;

загальна кількість видавничої продукції не перевищує 10 примірників;

видавнича продукція не включена до Реєстру видавничої продукції антиукраїнського змісту.

Закон від 19.06.2022 №2309-IX чинний з 25.06.2023


ДПСУ затвердила Методику перевірок

!  Платникам податків

Державна податкова служба України затвердила Методику проведення перевірки загальних положень податкового та іншого законодавства України, контроль за дотриманням якого покладено на податкові органи.

Метою документа є закріплення єдиних методологічних підходів до організації та здійснення контрольно-перевірочних заходів, передбачених для посадових осіб податкових органів, на предмет дотримання платниками податків — юрособами загальних положень податкового законодавства та іншого законодавства України, контроль за дотриманням якого покладено на податкові органи.

Методика має виключно роз’яснювальний, інформаційний та рекомендаційний характер і не містить нових правових норм, які зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер.

Докладніше див. «ДК» №27/2023.

Наказ ДПСУ від 09.06.2023 №444 чинний з 09.06.2023


Повернення помилково сплачених податків та зборів: «косметичні» правки

!  Платникам податків

Міністерство фінансів затвердило зміни до Порядку повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Мінфіну від 03.09.2013 №787.

Зокрема, встановлено, що документом, який підтверджує перерахування коштів до відповідного бюджету, є платіжна інструкція.

Також до переліку обов’язкової інформації, яку зазначає платник у заяві про повернення (перерахування) коштів з бюджету, додали найменування небанківського надавача платіжних послуг.

У разі повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до держбюджету в іноземній валюті, Казначейство упродовж п’яти робочих днів з дня отримання заяви або подання (висновку) надає до банку платіжну інструкцію на повернення коштів та копії відповідних документів (заяви, подання (висновку), судового рішення тощо), необхідних для здійснення валютного нагляду.

Якщо кошти (крім податків, зборів, пені, платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС та органи Держмитслужби) помилково зарахували до відповідного бюджету у зв’язку з доведенням до платника неправильних реквізитів рахунку за надходженнями, перерахування коштів до відповідного бюджету здійснюють без заяви такого платника.

Наказ Мінфіну від 05.05.2023 №234
набере чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.06.2023 офіційно не опублікований


Статистична і фінансова звітність — виключно в електронній формі

!  СГ

Державна служба статистики затвердила зміни до Порядку подання електронної звітності до органів державної статистики, затвердженого наказом Держкомстату від 12.01.2011 №3. Порядок приведено у відповідність до Закону «Про офіційну статистику».

Цей Порядок запроваджує в органах державної статистики єдині підходи до збирання й оброблення статистичної та/або фінансової звітності, що подається в електронній формі.

Згідно зі змінами, статистична звітність (респондентами — юрособами, відокремленими підрозділами юросіб, розташованими на території України, відокремленими підрозділами юросіб України, розташованими за кордоном, ФОПами) і фінансова звітність (респондентами-юрособами) подається до адресата звітності виключно в електронній формі.

Респондент, який подає звітність в електронній формі відповідно до цього Порядку, керується законодавством України, у тому числі в частині дотримання строків подання статистичної та/або фінансової звітності за звітні періоди, з урахуванням використання автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності».

Для подання електронного звіту до адресата звітності респондент повинен мати:

ПЗ для формування електронних звітів відповідно до додатків до цього Порядку;

доступ до мережі Інтернет і можливість відправлення/приймання електронних повідомлень за допомогою електронної пошти;

чинні кваліфіковані сертифікати відкритих ключів, сформовані кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг для уповноважених посадових осіб респондента, підписи яких є обов’язковими для статистичної та/або фінансової звітності;

кваліфікований електронний підпис.

Наказ Держстату від 28.03.2023 №124 чинний з 23.06.2023


Підвищено прайс-кепи на електрику

!  Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг, постановою «Про встановлення граничних цін на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку» підвищила цінові обмеження на ринку електроенергії — так звані прайс-кепи.

З 30 червня 2023 року встановлюються такі граничні ціни на:

1) ринку «на добу наперед» (РДН): максимальні граничні ціни для годин мінімального навантаження (з 00:00 до 07:00 та з 23:00 до 24:00) — 3 000,00 грн/МВт·год та для годин (з 07:00 до 19:00) — 5 600,00 грн/МВт·год; для годин максимального навантаження (з 19:00 до 23:00) — 7 200,00 грн/МВт·год; мінімальна гранична ціна — 10,00 грн/МВт·год;

2) внутрішньодобовому ринку (ВДР): максимальні граничні ціни для годин мінімального навантаження (з 00:00 до 07:00 та з 23:00 до 24:00) — 3 000,00 грн/МВт·год та для годин (з 07:00 до 19:00) — 5 600,00 грн/МВт·год; для годин максимального навантаження (з 19:00 до 23:00) — 7 200,00 грн/МВт год; мінімальна гранична ціна — 10,00 грн/МВт·год;

3) балансуючому ринку: максимальна гранична ціна — 125% від ціни РДН, визначеної оператором ринку для кожного розрахункового періоду відповідної доби постачання; мінімальна гранична ціна — 0,01 грн/МВт·год.

Постанова НКРЕКП від 27.06.2023 чинна з 30.06.2023


Україна спростила сертифікацію насіння

!  Рослинникам

Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2017 №97.

Зміни спрямовані на виконання євроінтеграційних зобов’язань України.

Завдяки змінам у Порядку аграрії зможуть укладати договір про надання послуг із польової оцінки насіннєвих посівів або насаджень із незалежним (приватним) аудитором (агрономом-інспектором) без залучення державного органу із сертифікації.

Також встановлюються вимоги до аудитора дотримуватися конфіденційності інформації, яку він отримує під час виконання робіт, та її незалежності від комерційних та інших інтересів суб’єкта насінництва та розсадництва.

Для аудиторів запроваджується персональна відповідальність за правдивість відомостей, внесених до виданих актів польового оцінювання та актів бракування насіннєвих посівів та насаджень багаторічних рослин.

Реалізація постанови сприятиме встановленню чіткого та прозорого механізму процедури сертифікації насіння та садивного матеріалу, стверджують в уряді.

Постанова КМУ від 24.06.2023 №637
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.06.2023 офіційно не опублікована


Зміни в положенні про електронні гроші

!  Емітентам і користувачам електронних грошей

Нацбанк затвердив зміни до Положення про випуск електронних грошей та здійснення платіжних операцій з ними, затвердженого постановою НБУ від 29.09.2022 №210.

Зокрема, Положення доповнено нормою, відповідно до якої емітент / комерційний агент під час виконання платіжних операцій з електронними грошима, що ініційовані споживачем/користувачем, не є платником або отримувачем за платіжною операцією, що ініційована споживачем/користувачем на свою користь, або на користь іншого споживача/користувача, або на користь іншого отримувача через емітента / комерційного агента.

Крім цього, передбачено обов’язок емітента забезпечити:

надсилання повідомлення про відкриття або закриття електронного гаманця (відкритого включно через відокремлені підрозділи емітента) платнику податків — користувачу / комерційному агенту до контролюючого органу, в якому обліковується платник податків, у день відкриття/закриття електронного гаманця відповідно до законодавства України та проведення видаткових операцій за електронним гаманцем такого користувача / комерційного агента в порядку, визначеному ст. 69 Податкового кодексу;

перевірку під час відкриття або закриття електронного гаманця споживачу/користувачу наявності інформації про внесення такої особи до Єдиного реєстру боржників. Емітент надсилає повідомлення в установленому законодавством України порядку до органу державної виконавчої служби або приватного виконавця про відкриття або закриття електронного гаманця споживачу/користувачу, унесеному до Єдиного реєстру боржників, у день відкриття або закриття електронного гаманця.

Постанова НБУ від 22.06.2023 №82 чинна з 24.06.2023


НКРЕКП визначила ставку внеску на регулювання на III квартал 2023 року

!  Підприємствам ЖКГ і енергетики

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила ставку внеску на регулювання на III квартал 2023 року у розмірі 0,053 відсотка.

Постанова НКРЕКП від 22.06.2023 №1124 чинна з 22.06.2023


КМУ надасть гранти на вирощування шипшини та мигдалю

!  Рослинникам

Кабмін вніс зміну у додаток 2 до Порядку надання грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства, затвердженого постановою КМУ від 21.06.2022 №738.

Зазначений додаток встановлює обмеження компенсації вартості проєкту висадки насаджень на гектар насаджень. Його доповнено новими культурами: шипшиною та мигдалем. Щодо них встановлено обмеження у розмірі 250 000 гривень.

Постанова КМУ від 24.06.2023 №632 чинна з 27.06.2023


Кабмін удосконалив порядок ведення УКТ ЗЕД

!  Суб’єктам ЗЕД

Кабмін вніс зміну до Порядку ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, затвердженого постановою КМУ від 21.05.2012 №428.

Порядок доповнено положеннями, відповідно до яких з метою забезпечення однакового застосування всіма митними органами правил класифікації товарів рішення щодо класифікації товарів згідно з УКТЗЕД та рішення щодо зобов’язуючої інформації з питань класифікації товарів приймаються митними органами з урахуванням підходів до класифікації окремих товарів згідно з Комбінованою номенклатурою, закріплених у відповідних актах права Європейського Союзу (acquis ЄС), за умови що такі підходи не суперечать положенням Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів.

Перелік актів права Європейського Союзу (acquis ЄС) з питань класифікації окремих товарів згідно з Комбінованою номенклатурою оприлюднюється та актуалізується Держмитслужбою на її офіційному вебсайті. Такий перелік має містити: назву акта права Європейського Союзу (acquis ЄС), код (на рівні 8 знаків) та опис товару, зазначений у такому акті.

Постанова вводиться в дію з 25.10.2023.

Постанова КМУ від 24.06.2023 №633 чинна з 27.06.2023


Нацбанк знову послабив деякі валютні обмеження

!  Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк вніс чергові зміни до своєї Постанови від 24.02.2022 №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану».

Зокрема, розширено перелік винятків із заборони уповноваженим установам здійснювати транскордонний переказ валютних цінностей з України / переказ коштів на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів у гривнях / іноземній валюті, відкриті в банках-резидентах, уключаючи перекази, що здійснюються за дорученням клієнтів: згідно зі змінами зазначена заборона не поширюється також на випадки здійснення переказу коштів з метою виконання боргових зобов’язань резидента-позичальника перед нерезидентом за укладеним між ними кредитним договором / договором позики, за яким надання/одержання загальної суми кредиту/позики (включаючи поворотну фінансову допомогу) здійснюється виключно після 20.06.2023, за одночасного дотримання низки визначених умов.

Постанова НБУ від 20.06.2023 №77 чинна з 21.06.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру