• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Чи формується відпустковий стаж за період перебування у відпустці без збереження зарплати?
Працівник звільняється, і слід визначити кількість невикористаних днів щорічної основної відпустки для компенсації. Як впливають періоди перебування у відпустці без збереження заробітної плати під час воєнного стану з ініціативи працівника на кількість днів щорічної основної відпустки?

Як краще внести готівку на рахунок ОСББ?
ОСББ вносить зміни до ЄДР — нова редакція статуту та інші нормативні документи. Для цього у співвласників зібрали кошти (внески) під підпис, і тепер потрібно внести їх на рахунок ОСББ у банку. Банк порекомендував, щоб не було комісій, спочатку внести кошти на картку фізособи (голови ОСББ), а потім з цієї картки перерахувати на поточний рахунок ОСББ від імені співвласника. Чи варто так робити?

Документи на відшкодування витрат на проживання у відрядженні
Після повернення з відрядження працівник надав підтвердні документи свого проживання: рахунок, витяг із реєстру ФОПа — надавача послуг та виписку зі свого рахунку. Чи достатньо цих документів для відшкодування витрат на проживання? Чи фіскальний чек від ФОПа-готельєра обов’язковий у цьому випадку?

Страхове відшкодування за пошкоджений товар: як відобразити у бухобліку?
Підприємство — платник ПДВ передало товар перевізнику для доставки покупцю. Під час перевезення частина товару зіпсувалася, і цю частину покупець не прийняв. Зіпсований товар залишився у перевізника. Товар був застрахований, і підприємство отримало від страхової компанії перевізника страхове відшкодування за зіпсований товар. Як відобразити це в бухгалтерському обліку? Що з ПДВ?

Облікова політика філії міжнародної благодійної організації
Благодійна організація зареєстрована у Великій Британії, а її філія — в Україні. Як бути філії із розробленням та затвердженням облікової політики? На що спиратись у разі розбіжностей між британським податковим законодавством та українським?

Коли в обліку відображати нарахування 3% річних та індексацію на прострочену заборгованість?
Підприємство надало фінансовій компанії кошти в оренду. Кошти не повернено в строк. За договором при порушенні термінів повернення коштів нараховується 3% річних та здійснюється індексація заборгованості на індекс інфляції. В який момент нараховувати в бухгалтерському обліку зазначені відсотки?

Повернення працівника на роботу після військової служби
Мобілізований працівник закінчив службу за сімейними обставинами і повертається на роботу. Які підтвердні документи він має надати бухгалтерові? Чи потрібен наказ? Є невикористана відпустка, чи можна йому її використати вже? Чи зазначати про військову службу в трудовій книжці?

Бухоблік часткової оплати третьої особи за договором фінлізингу автомобіля
Підприємство отримало автомобіль за договором лізингу, за яким комісію за договором протягом усього строку договору сплачуватиме стороння фізична особа. Якими документами оформити і як відобразити у бухгалтерському обліку?

Протягом якого строку пальне може перебувати в пересувному акцизному складі?
Протягом якого строку пальне може перебувати в пересувному акцизному складі, якщо воно придбане для перепродажу, а пересувним акцизним складом є бензовоз стороннього перевізника?

Заповнення акцизної декларації у разі продажу рідин для електронних сигарет
Як правильно заповнювати розділ Б (код Б.1) додатка 2 акцизної декларації (адвалорні та специфічні ставки акцизного податку одночасно), якщо гр. 6 та 8 у шт., гр. 13 (специфічна ставка акцизного податку — 3000 грн за літр), та відповідно гр. 15 = гр. 10 х гр.13 : 1000 — вираховує в рази меншу суму акцизного податку?

Тимчасова споруда на орендованій землі: що в обліку?
Господарство збудувало на орендованій землі тимчасовий піднавіс для техніки площею 300 м кв. з дозволу господаря. Як облікувати цей піднавіс? Чи потрібно землю під ним якось окремо відображати?

До змісту номеру