• Посилання скопійовано

Карантин закінчився: наслідки для бізнесу

30 червня був останній день карантину через COVID-19. Які наслідки його закінчення для підприємств та ФОПів?

Карантинні неоплачувані відпустки

Уже з 1 липня 2023 року працівники підприємств не можуть перебувати у карантинних відпустках без збереження зарплати. Те, як оформити повернення працівників до роботи, залежить від того, як було оформлено наказ про надання відпустки.

Якщо в ньому не було зазначено, на скільки днів надано відпустку, а термін її надання обмежено датою закінчення карантину, то окремий наказ про повернення до роботи не потрібен. Із завершенням карантину працівник має вийти на роботу (хоча варто його про це повідомити).

Якщо ж у наказі було зазначено певну кількість днів або конкретні дати, то з 1 липня карантин (підставу для надання відпустки) скасовано, і слід буде видати наказ про внесення змін до наказу про надання відпустки. У якому зазначити, що з 1 липня працівник має вийти на роботу. Із таким наказом працівника обов’язково слід ознайомити.

Але наразі (до 18 серпня) діє воєнний стан, тому можна надавати відпустки без збереження зарплати з цієї підстави. Тобто з 1 липня працівник зможе взяти нову неоплачувану відпустку на час дії воєнного стану. Для цього потрібні заява працівника і новий наказ від роботодавця.

Мораторій на штрафи від ДПС під час карантину

Як роз’яснюють податківці, з 27.05.2022 і на період дії воєнного стану перевагу мають норми пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ щодо питання звільнення від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків.

Отже, в цьому сенсі скасування карантину не матиме для бізнесу великого значення. Норма пункту 52-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ щодо мораторію на застосування штрафних санкцій за порушення строків нарахування, декларування та сплати податків і зборів на період карантину не діє з 27.05.2022 і на період дії воєнного стану.

Але за законопроєктом №8401 перевірки планують повернути з 1 серпня. Наразі цей проєкт очікує на друге читання.

Пільга з ПДВ і ввізного мита для антиковідних і антиблекаутних товарів

Із закінченням карантину закінчується дія пільги, передбаченої пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ (першим з них, бо є ще й другий пункт 71, який зберігає чинність):

«Тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України».

Нагадаємо, що такий перелік лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання було затверджено постановою КМУ від 20.03.2020 №224, а в листопаді 2022 року низкою постанов КМУ його було доповнено немедичними товарами: трансформаторами, генераторами, інверторами тощо. Ми писали про це в статті «Генератори й інвертори між антиковідних товарів» в «ДК» №50/2022.

Водночас припиняється дія аналогічної пільги щодо ввізного мита для товарів із цього ж переліку, передбаченої пунктом 9-15 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру