• Посилання скопійовано

Виплата премії після звільнення

Як відобразити у додатках Д1 та 4ДФ єдиної звітності премію за 2022 рік, яку було нараховано у травні 2023 р. звільненому працівникові?

ЄСВ та додаток Д1 до єдиної звітності

Премії за підсумками роботи за місяць, квартал, півріччя, рік належать до додаткової заробітної плати і вважаються виплатою за відпрацьований час. Це випливає з пп. 2.2.2 Інструкції №5.

Таким чином, на премію, нараховану після звільнення, ЄСВ нараховується за загальними правилами абз. 2 ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ. Якщо на момент нарахування премії працівник уже звільнився, то суму премії слід поділити на кількість місяців, за які вона нарахована, на підставі абз. 2 ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ.

Візьміть до уваги основні нюанси правил заповнення додатка Д1 в такій ситуації:

1) у додатку Д1 за місяць, у якому нараховано премію, слід відобразити її суму з розподілом за місяцями, за які вона нарахована. Тобто в додатку Д1 за травень 2023 року відображаємо всю суму премії, але з розподілом за місяцями 2022 року, за які її нараховано: 12 місяців — 12 рядків;

2) у графі 09 кожного рядку фіксуємо код типу нарахувань «1»

3) у графі 10 нічого не заповнюємо, бо кількість календарних днів перебування у трудових відносинах була зазначена у попередніх місяцях у таблицях додатка Д1.

Зверніть увагу! В ЗІР, підкатегорія 201.04.01, зазначається: якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру МЗП, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру МЗП на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

Обов’язок нарахування ЄСВ з МЗП поширюється також на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (премію) в розмірі, меншому від МЗП.

Якщо після включення суми премії, нарахованої звільненому працівникові, до відповідних періодів її нарахування загальний дохід за місяць (сума нарахованої заробітної плати за відпрацьований час та сума премії) становить менше ніж мінімальний розмір зарплати, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру МЗП за місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки ЄСВ.

Оскільки обов’язок сплати ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок, поширюється лише на роботодавців за основним місцем роботи і не стосується працівників з інвалідністю, то ставка ЄСВ завжди буде 22%.

Додаток 4ДФ до єдиної звітності

Премію включають до загального місячного оподатковуваного доходу того місяця, в якому її нараховано. Навіть коли йдеться про звільненого працівника.

З такого доходу утримують ПДФО — 18%, ВЗ — 1,5%.

Суму премії у додатку 4ДФ відображають за той місяць, у якому вона нарахована, — у звіті за травень 2023 року.

У відповідних графах 3а — 5 показують суму премії, ПДФО та ВЗ із неї.

У графі 6 — ознаку доходу «127», бо премію нараховано після звільнення працівника.

Нормативна база

  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Інструкція №5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 №5.
  • Порядок №4 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 №4.

Автор: Галина Казначей

До змісту номеру