• Посилання скопійовано

Подання ф. №20-ОПП на авто для військових

Як правильно заповнити форму №20-ОПП, якщо підприємство придбало автомобіль і відразу передало його до військкомату для військових потреб?

Загальні підстави подання форми №20-ОПП

Відповідно до п. 8.4 Порядку №1588 у повідомленні за формою №20-ОПП надається інформація про всі об’єкти оподаткування, що є:

— власними,

— орендованими або

— переданими в оренду.

Якщо підприємство придбало автомобіль, то воно має подати до податкової у формі №20-ОПП інформацію про набуття власності на такий автомобіль.

Якщо далі цей автомобіль передано до військкомату, потрібно знову подати інформацію про цю подію до податкової за формою №20-ОПП.

Тобто потрібно подати дві форми №20-ОПП:

1) спершу з інформацією про набуття права власності на автомобіль;

2) після прийняття першої форми подати другу — з інформацією про передачу автомобіля.

Подібну відповідь дає і податкова на запитання у ЗІР, підкатегорія 116.11: «Чи необхідно платнику податків подавати повідомлення за ф. №20-ОПП якщо відчуження об’єкта оподаткування або об’єкта, пов’язаного з оподаткуванням, відбувається протягом 10 робочих днів після їх придбання?». Хоча, на наш погляд, форму № 20‑ОПП не слід подавати, якщо авто придбали і відразу передали з переходом права власності до військкомату, якщо авто було оприбутковане як запас, а не як ОЗ (наміру і факту використання у власній діяльності не було).

Перша форма №20-ОПП з інформацією про набуття права власності на автомобіль

Дивимося Пам’ятку для заповнення розділу 3 повідомлення за формою №20-ОПП, яка наводиться в додатку до цієї форми.

Графа 2 «Код ознаки надання інформації» — ставимо код «1» (первинне надання інформації про об’єкти оподаткування).

Графа 3 «Тип об’єкта оподаткування» — заповнюємо згідно з довідником типів, оприлюдненим на сайті податкової.

Код для автомобіля — «20». Цей код і записуємо в графу 3.

Графа 4 «Найменування об’єкта оподаткування». Записуємо найменування автомобіля.

Графа 5 «Ідентифікатор об’єкта оподаткування». Це числове значення, яке складається з коду типу об’єкта оподаткування та внутрішнього ідентифікатора, прийнятого самою особою, що складається з 5-ти знаків. Усього має бути 8 знаків.

Наприклад, якщо у підприємства один автомобіль, то внутрішній ідентифікатор може бути «00001». Таким чином, ідентифікатор для заповнення графи 5 — «02000001».

Графи 6 та 7 «Адміністративна одиниця відповідно до КОАТУУ, де знаходиться об’єкт оподаткування».

Дивимося відповідь податкової на запитання в ЗІР, підкатегорія 116.11: «Яка інформація зазначається у графі «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» розд. 3 повідомлення за ф. №20-ОПП, якщо ЮО придбала (орендує) транспортний засіб для службового користування?».

Податкова відповідає, що тут зазначають адресу місцезнаходження транспортного засобу.

На наш погляд, якщо підприємство придбало автомобіль і відразу передало його до військкомату, тут слід зазначити код за КАТОТТГ (у графі 6) та область, район, населений пункт (у графі 7) місцезнаходження підприємства.

Графа 8 «Місцезнаходження об’єкта оподаткування (вулиця, номер будинку/офісу/квартири)». Адреса місцезнаходження підприємства.

Графа 9 «Стан об’єкта оподаткування».

На наш погляд, тут слід зазначити — «1» (готується до введення в експлуатацію».

Графа 10 «Вид права на об’єкт».

Якщо підприємство придбало автомобіль, отримавши право власності на нього, тут зазначають «1» (право власності).

Графа 11. У цій графі ставлять позначку («V» або «+»), якщо автомобіль береться на облік за неосновним місцем обліку — за місцезнаходженням автомобіля. Таку позначку ставлять, якщо місцезнаходження в графах 6 — 8 не збігається з місцезнаходженням підприємства.

Графа 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування (зазначити у разі наявності)».

Тут зазначають номер кузова транспортного засобу — для легкового автомобіля; номер шасі транспортного засобу — для вантажного автомобіля та причепа. Саме така відповідь податкової на запитання в ЗІР, підкатегорія 116.11: «Які особливості заповнення розділу 3 повідомлення за ф. №20-ОПП ЮО, яка придбала (орендує) один або декілька транспортних засобів для своїх господарських потреб та/або потреб відокремленого підрозділу (філії) (в тому числі за принципом «укрупнення» інформації)?».

На яких підставах автомобіль може передаватися до військкомату

Варіант 1: автомобіль може примусово відчужуватися згідно з нормами Закону №4765.

Примусове відчуження майна — позбавлення власника права власності на індивідуально визначене майно, що перебуває у приватній або комунальній власності та переходить у власність держави для використання в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану за умови попереднього або наступного повного відшкодування його вартості (п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону №4765).

Примусове відчуження здійснюється з повним відшкодуванням вартості відчуженого майна — попереднім чи наступним (ст. 3 Закону №4765).

Варіант 2: автомобіль може тимчасово залучатися на виконання військово-транспортного обов’язку, що встановлено ст. 6 Закону про мобілізацію та Положенням про військово-транспортний обов’язок.

У разі тимчасового залучення автомобіль залишається у власності підприємства і з правової точки зору передається у позичку (так звану безоплатну оренду).

Якщо автомобіль відчужується, у формі №20‑ОПП потрібно показати припинення права власності.

Якщо автомобіль тимчасово залучається, у формі №20-ОПП показують передачу в користування.

Друга форма №20-ОПП з інформацією про передачу автомобіля

Якщо автомобіль відчужується і підприємство втрачає право власності на нього

Графа 2. Зазначають «3» (зміна відомостей про об’єкт оподаткування).

Графа 9. Зазначають «6» (об’єкт відчужений/повернутий власнику).

Графа 11. Не заповнюють.

Решту граф заповнюють так само, як і в першій формі.

Якщо автомобіль передається до військкомату тимчасово

На наш погляд, у цьому разі потрібно зазначати:

у графі 2 — «3» (зміна відомостей про об’єкт оподаткування);

у графі 9 — «9» (здається в оренду). Звісно, що тимчасове залучення автомобіля на виконання військово-транспортного обов’язку не є передачею в оренду. Але серед 10 кодів, які можуть зазначатися в графі 9, код «9» (здається в оренду) найбільше відповідає описаній ситуації;

графа 11 — не заповнюють;

— решту граф заповнюють так само, як і в першій формі.

Нормативна база

  • Закон №4765 — Закон України від 17.05.2012 №4765-VI «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану».
  • Закон про мобілізацію — Закон України від 21.10.1993 №3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».
  • Порядок №1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 №1588.
  • Положення про військово-транспортний обов’язок — Положення про військово-транспортний обов’язок, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2000 №1921.
  • КАТОТТГ — Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затверджений наказом Мінрегіону від 26.11.2020 №290 (у редакції наказу Мінрегіону від 12.01.2021 №3).

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру