• Посилання скопійовано

Суть справи

Поновлення через суд: що зі страховим стажем?
Після судового рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого працівника роботодавець поновив його. І навіть сплатив середній заробіток. А от ЄСВ не сплатив (бо суд не зобовʼязав його до цього). Тож працівникові довелося знову йти до суду.

Карантин закінчився: наслідки для бізнесу
30 червня був останній день карантину через COVID-19. Які наслідки його закінчення для підприємств та ФОПів?

Суперфіцій: особливості, облік, оподаткування
Суб’єкт господарювання отримує земельну ділянку у користування на умовах суперфіцію або надає в користування іншому СГ на таких умовах. Які особливості такого використання; як обліковувати; яке оподаткування?

Договір ЦПХ із ФОПом на обробку землі
Які наслідки у підприємства, платника 4 групи ЄП, при укладенні ЦПД з обробки земельних ділянок, збору врожаю з фізичною особою або ФОПом (який має відповідні КВЕДи) за умови, що техніка, якою проводитиметься обробіток, є власністю підприємства-замовника?

Як ДПС перевірятиме до податкових перевірок?
Новозатверджена Методика №444 визначає процедуру доперевірочного контролю платника шляхом отримання даних із будь-яких офіційних джерел та на запити. Головне — результати такого контролю мають бути доступні платникам податків!

Поточні рахунки у банках, платіжні — не у банках
Закон про платіжні послуги приніс новацію — платіжні рахунки, які відкривають небанківські надавачі платіжних послуг. З огляду на це КМУ змінив три свої порядки, пов’язані зі сплатою ПДВ.

Придбання юрособою авто у фізособи
Юрособа планує придбати легкове авто у фізособи. Експертна оцінка є. Які особливості оподаткування та бухгалтерського обліку?

«Негосподарський» автомобіль
Підприємство сплатило кошти за автомобіль, який не використовуватиме у госпдіяльності (авто ще не отримано від постачальника). Чи потрібно подавати форму №20-ОПП і коли? Коли нараховувати ПЗ з ПДВ: на дату оплати чи надходження автомобіля? Чи платити транспортний податок, якщо визначена середньоринкова вартість згідно з даними сайту Мінекономрозвитку становить 2 008 222 грн?

Подання ф. №20-ОПП на авто для військових
Як правильно заповнити форму №20-ОПП, якщо підприємство придбало автомобіль і відразу передало його до військкомату для військових потреб?

Пояснення про КБВ для держреєстратора
Мін’юст затвердив Порядок надання юрособою пояснень та/або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника на вимогу держреєстратора. Наразі наказ ще не набрав чинності, проте варто готуватися вже.

Відпустка на дитину, яка народилася на ТОТ
Коли й кому надається відпустка для догляду за дитиною до трьох років? На підставі яких документів надається ця відпустка? Чи мають право на цю відпустку тато або мама дитини, яка народилася на тимчасово окупованій території? Розгляньмо, що кажуть про це фахівці Мінекономіки в листі від 08.06.2023 №4706-05/27237-09 (див. «ДК» №27/2023).

Оклади у валюті у штатному розписі
На підприємстві оклади встановлено у валюті. Штатний розпис формується останнім днем місяця і діє з першого числа наступного місяця. Оклад для кожної посади зазначається у гривнях та доларах США. Оклад у гривнях перераховується за курсом НБУ на дату нарахування зарплати. Чи можна зазначати у штатному розписі оклад у гривнях за курсом НБУ на останній робочий день місяця? У такому разі штатний розпис складається «заднім числом», бо на дату його формування курс НБУ ще не відомий. Чи можна в штатному розписі зазначати оклади лише у валюті?

МПЗ з землі для підсобного господарства
Чи потрібно юрособі розраховувати мінімальне податкове зобов’язання за земельною ділянкою, яка перебуває у постійному користуванні з призначенням «для ведення підсобного сільського господарства» (код 01.04)?

Виплата премії після звільнення
Як відобразити у додатках Д1 та 4ДФ єдиної звітності премію за 2022 рік, яку було нараховано у травні 2023 р. звільненому працівникові?

До змісту номеру